A nap, amikor végzetes tragédiába fulladt egy koncert

West Warwick Station night club 2003
Firefighters and rescue workers raise up a tarp as they remove bodies from the nightclub "The Station" where at least 39 people died after a band's pyro-technique display may have set off a fire which sent hundreds more to the hospital, many critically injured 21 Feb, 2003 in West Warwick, Rhode Island. Only this doorway was left standing which is where many people lost their lives when they could not escape from this popular club. AFP PHOTO JOHN MOTTERN
Vágólapra másolva!
Ugyanezen a napon született a legendás Kurt Cobain és a szintén világsztár Rihanna, de minden bizonnyal legtöbben a tragikus, 100 emberéletet követelő, tűzbe fulladt koncertre és az AC/DC-s Bon Scott halálára emlékeznek majd. Ilyen volt február 20-a a zenében.
Vágólapra másolva!

1960-ban ezen a napon Jimi Hendrix egy Seattle-i gimnáziumban lépett fel. A koncert, elsők között volt karrierje kezdetén.

Jimi Hendrix 1967-ben a hilversumi stúdióban. Forrás: ANP/AFP/Kippa

1963-ban Beatles egy egész éjszakán át vezetett Liverpoolból Londba, hogy másnap felléphessen a BBC népszerű délutáni rádiós showműsorában, a Parade of the Pops-ban. A fellépés összesen körübelül 5 percig tartott, ezalatt az idő alatt eljátszották Love Me Do és a Please Please Me című slágerüket. Ezután újabb 180 mérföldet vezettek és este Doncasterben adtak koncertet. Sűrű egy nap.

48 éve, 1967 február 20-án született Kurt Cobain dalszerző-énekes-gitáros, a Nirvana frontembere, az alternatív zene egyik legnagyobb alakja. 1991-es Nevermind című lemezük közel két évig volt a brit albumlistákon, olyan dalokkal mint a Smells Like Teen Spirit. Kurt Coban aki élete utolsó pár évében, drog függőséggel küzdött és depressziós volt, 1994 április 5-én követett el öngyilkosságot. Pár hete, az életéről szóló dokumentumfilmet is bemutatták, az amerikai Sundance fesztiválon.

1971-ben ezen a napon került az amerikai album listák élére a Jézus Krisztus Szupersztár zenéje. Az Egyesült Királyságban a hatodik helyig jutott.

1972-ben a Led Zeppelin egyetlen ausztrál turnéja során, ezen a napon lépett fel a kooyongi tenisz pályán, Melbourne-ben.

1972-ben a Chicory Tip Son of My Father című dala volt az első szintialapú listavezető dal az Egyesült Királyságban. Ezekután kezdődött a Moog szinti korszak.

1977-ben ezen a napon osztották a Grammy-díjakat, többek között olyan előadóknak mint Stevie Wonder, Chicago és a Starland Vocal Band.

1978-ban az ABBA Take A Chance On Me című dala vezette a slágerlistákat közel 10 országban is. Ez volt a legendás zenekar 7. number one dala.

1980-ban ezen a napon halt meg Bon Scott, az AC/DC korábbi énekese. Scott holttestét kocsijában, London déli részén egy barátja háza mellett találták meg. Akkoriban a sajtó azt állította, hogy drog túladagolásban halt meg, azonban a hivatalos orvosi közlemény szerint alkoholmérgezés vitte el. Egyesek szerint, valójában a saját hányásába fulladt bele.

27 évvel ezelőtt, 1988-ban ezen a napon született Rihanna, amerikai R&B énekesnő. Rihanna aki 2007-ben Jay-Z-vel készített Umbrella című slágerével robbant be a köztudatba, mára több mint 20 millió albumot, és 60 millió kislemezt adott el, amivel a legtöbb lemezt eladott előadók táborába is belépett. Ő minden idők legfiatalabb előadója, aki a Billboard listán 11 kislemezével is a csúcsra tudott érni.

Rihanna és Jay-Z a 2008-as Grammy-gálán Forrás: Getty Images/AFP/Kevin Winter

1988-ban Kylie Minogue I Should Be So Lucky című dala vezette a brit listákat. Minogue, aki korábban egy ausztrál szappanoperában Charlene Ramsey néven szerepelt, kb. 30 további slágert adott a világnak.

1991-ben ezen a napon kapott Bob Dylan életműdíjat, a 33. alkalommal megrendezett Grammy-gálán.

Bob Dylan 1981-ben Forrás: AFP/Daniel Janin

2000-ben az All Saints nevű banda két hétig vezette a brit listákat Pure Shores nevezetű dalával, amit a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A Part című filmhez írtak.

2002-ben ezen a napon hirdették ki a Brit Award győzteseit, olyan előadókat díjazva mint Robbie Williams, Ms Dynamite, Coldplay, Red Hot Chilli Peppers és a Blue.

2003-ban ezen a napon közel 100 ember vesztette életét West Warwickban, az amerikai hard-rock banda, a Great White koncertjén, ahol egy rosszul használt pirotechnika miatt kigyulladt a klub. A balesetben az együttes frontembere, Ty Longley is életét vesztette. A Station nevű klub testvérpár tulajdonosait, és a turné menedzserét gondatlanságból elkövetett emberölésért elítélték. A hangszigetelő anyag hamar lángrakapott, és a tűz gyorsan terjedt a klubban, a hatalmas tömeg pedig egyetlen egy vészkijáraton keresztül próbálta elhagyni a helyiséget. Később a Great White új énekessel kiegészülve, 2003 nyarán egy turné keretében gyűjtött pénzt az áldozatok családjainak.

Station night club február 21-e reggelén, a baleset másnapján Forrás: AFP/John Mottern

Tűzoltók szabadítják ki a holttesteket a szénné égett épületből Forrás: AFP/John Mottern

2007-ben miután Britney Spears egy fodrászatban kopaszra nyíratta a fejét, a szalon aukcióra bocsátotta a levágott hajkoronát, és több mint 1 millió dollárért adta el. A buybritneyshair.com oldalon képeket is lehetett látni a levágott hajról, és a "szerencsés" győztes megkapta Britney hajcsatjait, a szalonban hagyott öngyújtóját és az ott töltött idő alatt elfogyaszott ital dobozát. Gratulálunk a győztesnek, biztos nagyon megérte a vásárlás.

Britney Spears 2007-ben kopaszon. Forrás: KABC TELEVISION / AFP

Még több infó és érdekesség a ThisDayInMusic oldalán.