Van kilenc rohadt erős érvünk az Amorf Ördögök mellett

amorf ördögök
Vágólapra másolva!
Idén visszatér az Amorf Ördögök néhány koncert erejéig. Megmutatjuk, hogy miért tudtunk baromira lelkesedni érte. Hallgassatok sok zenét!
Vágólapra másolva!

Elég megfoghatatlan dolog volt az Amorf Ördögök 10-15 éve, és bizony elég megfoghatatlan dolog most is. A számok hemzsegnek a hangulat- és stílusváltásoktól, az ember azt hihetné, hogy megszakadtak azért, hogy minél változatosabbak legyenek a dalok, de izzadságszagot vagy éppen erőlködést a legkevésbé se lehet érezni. Sőt, az Amorf Ördögöknek sajátos humora van, úgy tudnak végig távolságtartónak tűnni - legyen szó magyar zenéről vagy downtempóról -, hogy mégis nyakig benne vannak az egészben. Akárhogy is történt, Tövisházi Ambrus azóta az egyik legkeresettebb dalszerző, Tariska Szabolcs pedig a legkeresettebb szövegíró lett, Péterfy Bori pedig már-már popsztárrá vált. Az együttes majdnem tíz évvel a feloszlása után most 5 koncert erejéig visszatér a nyáron, mi pedig hozunk néhány példát, hogy miért lehet őrülten szeretni őket.

Tengerparti homokvár

Itt rögtön kiderül, miért olyan nehéz írni az Amorf Ördögökről. Az alap a sötét jazzklubok világát idézi meg, a gitár viszont végig úgy prüntyög, mintha valami elektromos műszer kattogna a teremben - legyilkolva a hangulatot, kizárva a komoly elmélyülés lehetőségét. A refrén aztán már csak annyira tűnik komolynak, mintha a menetelő hiénák kórusa énekelné az Oroszlánkirályból.

Nem hiszem

Az ember éppen felébred a tengerparton, a törülköző kicsit meg is nyomta az arcát. Pislog néhányat, aztán fölkönyököl, mintha valamire készülne, de talán maga is elfelejti, hogy éppen megindulna, úgyhogy csak könyököl, és nézi, hogyan nyüzsögnek körülötte az emberek. Megy a frizbizés, valaki izomból bevágja a strandröplabdát a vízbe, aztán sokan rohannak be érte. Hát így.

Egy zacskó víz a tenger

"Csak akkor hittem el, hogy van még olyan nő, aki nagyobb fényt csinál, mint egy terepjárón a napfénytető." Ez a sor biztos mindenkinek megvan, aki hallotta. Lágy jazzes számnak indul, de mielőtt még vörösbort kérnénk, és a Woody Allen-filmekről kezdenénk okoskodni, váratlanul egy király drum and bass dallá válik. Ezt a váltást sok, a jazz megújításán fáradozó zenész megirigyelné.

Kék rózsa

Oké, ez downtempó, ami kétezres évek elején sajnos nagyon menőnek számított [lásd Thievery Corporation vagy Zero 7], az Amorf Ördögöknek mégis sikerült a maguk képére formálniuk, és végképp komolytalanná tenniük ezt az álmosító műfajt. Az elején elhangzó néhány bárgyú mondat rögtön megadja, hogyan viszonyuljon az ember a zenekar világához.

A MIR helyére az űrbe

Senki ne gondolja, hogy az Amorf Ördögökre csak búslakodni vagy merengeni lehet. A MIR helyére az űrbe kiváló példa, hogy milyen sodró funky-s dalokat tudtak csinálni. Az utóbbi években botladozó amerikai TV on the Radio például most megőrülne azért, ha ilyen ügyesen összerakott, sokrétű számot tudna csinálni, ami ráadásul még simán magávak is ragadja a hallgatót.

Valahol a fák alatt

Most frissítette fel az Amorf Ördögök, de így sem maradhatott le, mert ez talán az együttes legkidolgozottabb száma. Ennek kiváló emlékeztetőül kéne szolgálnia, hogy tisztességes ember miért ne próbálja megfejteni, hogy mi is ez az egész, és arra is kiváló példa, hogy megmutassa, mennyire törékeny dolog is volt, ami nem húzhatta a végtelenségig.

Delikát bisztró

Hopp, a Delikát bisztró alapján elég jól meg lehet rajzolni egy bágyadt estét. Mindenki úgy indul neki, hogy az évszázad bulija lesz, de a nők előbb-utóbb a pultnál unatkoznak, míg a férfiak nem győznek pozőrködni. A buliban végül mindenki azzal kénytelen magát szórakoztatni, hogy a másikon röhög. Az sem segít a bohém hangulaton, hogy időnként a Fun Lovin' Criminals-ra emlékeztet.

Zarándok évszakok

Bár a férfikórus megszólalása meglepőnek is tűnhetne, utólag elképzelhetetlen másképp a szám. A zenei alapra pedig simán el tudok képzelni egy csetlő-botló főhőst, aki a kertjéből szemléli a szomszédságot a film végén. Látszólag minden rendben van, azonban, aki látta az egészet, tudja, hogy semmi sem ugyanaz, mint ami a kezdet kezdetén volt.

Fapados űrutazás

Nemcsak bulizenét, hanem egy valószerűtlen slágert is tudott írni az Amorf Ördögök, bár ez is meglehetősen messze esik a rádiókból általában szóló többi számtól. A feloszlása előtt dobott még egy nagyobbacskát az együttes. A lökött refrén valószínűleg még mindig elég jól ordibálható koncerteken, úgyhogy erre például mindenki bátran készülhet.