Diana Krall meghódítja a magyarokat

jazz, müpa
Vágólapra másolva!
Márciusban az egyik legígéretesebb fiatal jazzénekesnő, az egzotikus gyökerekkel rendelkező Cécile McLorin Salvant mutatkozik be a hazai közönségnek, míg júniusban egy igazi nagyágyút, az Elvis Costello fejét is elcsavaró Diana Krallt köszönthetik a rajongók a Müpa színpadán.
Vágólapra másolva!

Diana Krall ötszörös Grammy-díjas jazz-zongorista több mint két évtizede állandó szereplője a nemzetközi zenei életnek. Nincs rajta kívül még egy jazzelőadó, akinek 8 lemeze is egyből a Billboard jazz albumokat tömörítő listájának élén nyitott volna.

Diana Krall Forrás: Müpa

Több mint 15 millió korongot adott el eddig, ezek közül kilenc arany-, három platina- és hét többszörös platinalemez lett. Legújabb albuma, a hangmérnöki munkáért Grammy jelölést kapott Wallflower tavaly februárban látott napvilágot, amelyen a kanadai énekesnő többek közt Paul McCartney, Elton John és Bob Dylan popslágereit bújtatja jazzköntösbe.

Ella Fitzerald trónkövetelője is jön

Cécile McLorin Salvant még csak idén lesz huszonhét éves, ám könnyen lehet, hogy március 11-i koncertjén már egy Grammy-díjas énekesnőt hallhatunk. A francia és haiti gyökerekkel rendelkező, Miami születésű Cécile 2010-ben adta ki első szólóalbumát, majd ugyanebben az évben megnyerte a kiemelkedő presztízsű Thelonious Monk Nemzetközi Jazzversenyt.

Rövidesen elkészíthette WomanChild című lemezét, amelyet Grammy-díjra jelöltek a legjobb vokális jazzalbum kategóriájában. For One to Love című 2015-ös albuma, melyen már öt eredeti szerzemény is található az örökzöldek mellett, ismét Grammy-várományos.

A kritikusok a fiatal jazz-énekesnők egyik legeredetibb és legkarakteresebb előadójának tartják, aki sokoldalúságát többek között barokk zenei tanulmányainak is köszönheti. Billie Holiday és Ella Fitzgerald modernkori trónkövetője a világ élvonalába tartozó ritmusszekcióval érkezik a Fesztivál Színházba, hogy többek között az erős nőkről és a szerelemről énekeljen.

A koncertek részleteiről a Müpa honlapján tájékozódhat.