Iggy Pop a sivatagban született újjá

iggy pop
US singer Iggy Pop performs on stage during the second day of the Dutch festival Down the Rabbit Hole at Park De Groene Heuvels (The Green Hills) in Beuningen near Nijmegen on June 28, 2015. AFP PHOTO / ANP KIPPA FERDY DAMMAN ** FOR EDITORIAL USE ONLY / PICTURE CAN ONLY BE USED IN CONTEXT OF THIS CONCERT** netherlands out / AFP / ANP / Ferdy Damman
Vágólapra másolva!
Iggy Pop teljes titokban készítette el új albumát, amellyel saját magának is bizonyítani akarta, hogy képes a megújulásra. A dalokat Josh Homme-al, az Eagles of Death Metal alapítójával közösen írta, akinek ez a munka segített elterelni figyelmét a bataclani mészárlások borzalmas emlékéről.
Vágólapra másolva!

"Szabad akartam lenni. Ehhez felejtenem kellett, a felejtéshez pedig zenére volt szükségem,

amit most Josh-ban találtam meg, akitől egy gondosan fogalmazott szöveggel provokáltam ki az első találkozást" - mondta Iggy Pop az új albumról, amelyet Josh Homme, a Queens of the Stone Age frontemberének sivatagi stúdiójában vettek fel.

A Post Pop Depression címen futó lemez szándékosan visszanyúl a 70-es évekbeli ikonikus albumokhoz - a Bowie-val közösen készített Lust for Life-hoz és Idiot-hoz -, de tovább is lép rajtuk. A 68 éves zenész azt is bizonyítani akarta a projekttel, hogy nem pusztán egy letűnt kor szimbóluma, és még mindig képes újat alkotni.

Iggy Pop nem akar semminek a szimbóluma lenni Forrás: AFP/Ferdy Damman

"Egy olyan versengő kultúrában, mint az amerikai, fel kell tenned a kérdést magadnak: mi történik veled azután, hogy haszontalanná válsz a többiek számára? Hogyan találod meg újra a hasznodat legalább a magad számára?" - mondta Pop, aki egy háborús veterán és saját személyiségéből gyúrta össze az új szövegek megírásához.

Josh Homme-nak a lemez munkálatai segítettek elterelni gondolatait a párizsi mészárlásról. Ő ugyan épp nem volt ott a Bataclan klubban a vérbe fulladt koncerten, de nagyon megrázta az eset. "A rossz dolgok olyanok, mint a naplemente, szertefoszlanak az idő múlásával. Ez viszont egy nagyon hosszú naplemente.

- mondta a New York Timesnak, majd hozzátette: alig fognak a Post Pop Depression-nel koncertezni, és akkor is csak kisebb helyeken. "Egyet pislogsz, és már le is maradtál róla" fogalmazott Homme, aki szerint ez is csak különlegesebbé teszi a projektet.