Elhunyt a Jefferson Airplane egykori énekese

Signe Toly Anderson
Jefferson Airplane Signe Anderson
Vágólapra másolva!
Elhunyt Signe Anderson énekesnő, a Jefferson Airplane együttes egykori tagja, aki a banda első lemezén énekelt.
Vágólapra másolva!

A 74 éves Anderson, aki régóta krónikus légzőszervi problémákkal küszködött, csütörtökön halt meg az Oregon állambeli Beavertonban lévő otthonában - közölte lánya, Onateska Ladybug Sherwood.

Anderson harmincas éveiben daganatos betegségen esett át. Éppen azon a napon hunyt el, mint az Airplane egy másik tagja, Paul Kantner, akit szintén 74 évesen egy súlyos szívroham és annak szövődményei vittek el.

Jefferson Airplane, Signe Anderson Forrás: Wikimedia Common

Kantner alapító tagja, gitárosa, énekese és dalszerzője volt a hatvanas évek végére kibontakozó hippimozgalom egyik legendás együttesévé vált Jefferson Airplane-nek.

Anderson - eredeti nevén Signe Toly - Seattle-ben született, és szülei válását követően Portlandben nőtt fel. Középiskolás éveitől lépett fel folk- és dzsesszegyüttesekkel. Húszéves kora után San Franciscóba költözött, ott figyelt fel rá az énekes Marty Balin, és hívta el a Jefferson Airplane együttesbe. Az 1966-ban megjelent The Jefferson Airplane Take Off című lemezen már Anderson is énekelt.

Az Airplane-t azonban még abban az évben elhagyta, mivel megszületett első gyermeke. Anderson helyét Grace Slick foglalta el az együttesben. A pszichedelikus rock mérföldkövévé vált Surrealistic Pillow című albumon, amellyel szupersztárrá váltak, már Slick hangja szólalt meg.

Anderson a bandától való elválását felidézve arról beszélt 2011-ben egy interjújában, hogy gyermeke születése után kénytelen volt prioritásokat felállítani az életében, és nem bánta meg a döntését. Elmesélte: 1966 nyarán turnéznia kellett a bandával, és egy alkalommal, amikor 36 órát várakoztak a San Franciscó-i repülőtéren, hogy felszállhassanak Chicago felé, végül már teljesen kifogyott a pelenkákból.

Anderson a banda életében csupán kis szerepet játszott, de az együttes tagjai és a rajongók is mindig tisztelettel fordultak felé.

Alkalmanként néha fel is lépett velük a következő évtizedekben. A basszusgitáros Jack Casady Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: "igazán édes volt, fergeteges alt hanggal".

Az énekesnő kétszer kötött házasságot, először Jerry Anderson, majd Michael Alois Ettlin volt a férje. Két gyermeke, három unokája született, öt éve özvegyült meg.