Itt bújt el Hendrix a világ elől

jimi hendrix
1967-01-01 HILVERSUM - Portrait of guitar legend Jimi Hendrix. ANP COPYRIGHT KIPPA
Vágólapra másolva!
Ismét régi, hatvanas évekbeli fényében ragyog Jimi Hendrix egykori londoni otthona, amelyet szerda óta kereshetnek fel az amerikai gitárlegenda rajongói.
Vágólapra másolva!

A Seattle-ből származó Hendrix 1966-ban érkezett a brit fővárosba, miután Chas Chandler producer felfigyelt rá egy New York-i bárban.

"Kicsit sokkolta, hogy a városban kevés volt az étterem és az ételek minősége sem volt a legkiválóbb" - emlékezett vissza Kathy Etchingham, a zenész akkori barátnője, hozzátéve, hogy Hendrix ettől függetlenül igyekezett "minden helyi szokást magába szívni".

Én tanítottam: végy egy bögre teát, tejet és két kanál cukrot" - mondta Etchingham.

Még a teázásra is rákapott Forrás: ANP/AFP/Kippa

A helyreállított otthon a Handel & Hendrix in London múzeum részét képezi, amelyet a két innovatív, két évszázad különbséggel egymás szomszédságában élt zenész emlékének szenteltek.

Georg Friedrich Händel német zeneszerző a brit főváros Mayfair kerületében álló, 18. századi épületében élt 36 éven át, egészen 1759-ben bekövetkezett haláláig. Valamivel több mint kétszáz évvel később, 1968-ban Hendrix és Etchingham a szomszédban bérelt lakást, amelyet

piros szőnyeggel és türkizkék függönyökkel tettek otthonossá.

Beköltözésekor Hendrix nem sokat tudott Handel munkásságáról, de hamarosan megvásárolta a zeneszerző Messiás című oratóriumának egy példányát, amely a Bob Dylan és a Beatles lemezeit is felsorakoztató gyűjteményébe került.

Kathy Etchingham a mayfairi lakásban Forrás: AFP/Leon Neal

Etchingham szerint a mayfairi lakás volt az első otthonuk, amelyet nem kellett másokkal megosztaniuk, és amelyre úgy tekintettek, mint "búvóhelyre a világ elől".

Az amerikai gitárlegenda óriási hatással volt a londoni zenei életre és a brit blueszenészekre, köztük Eric Claptonra.

Hendrix kábítószer-túladagolásban halt meg egy londoni hotelben 1970. szeptember 18-án, 27 éves korában.