Akkor kelek életre, amikor besötétedik

ozzy osbourne
British singer Ozzy Osbourne poses for pictures as he arrives for the 2014 MTV Europe Music Awards (EMA) in Glasgow, Scotland, on November 9, 2014. AFP PHOTO / OLI SCARFF / AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Ozzy Osbourne sok őrült időszakon van már túl, mégsem bánt meg semmit az életben. De vajon mit érzett Lemmy és David Bowie halála után? Erről is beszélt az Origónak adott exkluzív interjúban, akárcsak arról, hogyan hatott a családi életére a híres-hírhedt valóságshow, és melyik pillanatra emlékszik vissza legszívesebben az épp búcsúturnén lévő Black Sabbath fél évszázados történetéből.  
Vágólapra másolva!
A zene mindig hajt tovább Forrás: AFP/Oli Scarff

Épp a hosszú búcsúturné közepén járnak, nem fáradt?

Nem, a zene mindig hajt tovább.

A The Endet a Black Sabbath utolsó turnéjaként harangozták be, de sokszor láttunk már olyat, hogy egy zenekar visszatér egy búcsúkoncert után pár évvel. Biztos benne, hogy önökkel ez nem esik meg, és pár év múlva nem hirdetnek meg egy utolsó utáni turnét?

A többiek nevében természetesen nem beszélhetek, de számomra tényleg ez az utolsó felvonás. Szerintem amúgy a Black Sabbathnak is ez a vége, nem véletlenül adtuk azt a címet a turnénak, hogy The End.

Ön viszont egyszer már visszavonult a 90-es években, aztán újra belevágott. Miért unt rá akkor a nyugdíjaséletre?

Amikor évtizedekkel ezelőtt meghoztam ezt a döntést, hamar rájöttem, hogy hibáztam. Hiszen a nyugdíjnál mindig kell valami, amibe visszavonulhat az ember, nekem viszont nem volt ilyen hátországom, így éreztem, hogy folytatnom kell. Na meg azt is, hogy egy csomó mindent tudok még adni a rajongóknak.

Épp olyan érzés, mint az első koncerten

Forrás: Origo

Mi volt a legjobb, és mi volt a legőrültebb pillanat a Black Sabbath évtizedei alatt?

A legjobb talán az volt, amikor felvettük az első dalunkat, és persze az, amikor megkaptuk az első platinalemezünket. A legőrültebb érzés pedig az, amikor rádöbbenek, hogy még most, ennyi évvel később is felfedezik a dalainkat, és ugyanúgy rajonganak értük, mint a kortárs slágerekért.

A bandatagok öregedésével együtt a régi Black Sabbath-slágerek is változnak? Máshogy játsszák a dalokat, vagy az eredeti elrendezéshez ragaszkodnak?

Nem változnak a dalok – épp olyan felvillanyozó érzés most eljátszani őket, mint annak idején, amikor az első turnénkba belevágtunk. A nagy különbség az, hogy most már a közönség is torkaszakadtából énekli velem a szövegeket. Megőriztük a dalok eredeti szerkezetét, hiszen úgy tűnik, hogy nemcsak mi, hanem a rajongók sem untak rájuk.

Aggattak már rám sokkal rosszabb neveket is Forrás: Origo

A Black Sabbath azon bandák közé tartozik, amelyek a 60-as, 70-es években megalapozták a hard rockot és a heavy metalt. Vannak kedvencei a műfaj mai képviselői közül?

Nincsenek kifejezett kedvenceim a maiak közül, de egy csomó ma is működő zenekart nagyra tartok, mint például a Metallica, az AC/DC, Billy Idol vagy a Megadeth.

És mi lesz, ha vége az utolsó Black Sabbath-turnénak? Vannak tervei a szólókarrierjével kapcsolatban?

De még mennyire, hogy kibebaszottul vannak terveim! Épp dolgozom is néhány új anyagon, amik miatt már most rettentő izgatott vagyok.

Elégedett „A sötétség hercege” imidzsével? Egyáltalán mi az, amit ennyire szeret a sötétségben?

Nagyon rég kaptam ezt a titulust, és higgye el, sokkal rosszabb neveket is aggattak már rám az évtizedek alatt. Amúgy mélyen kötődöm a sötétséghez: amikor besötétedik, én akkor kelek életre.

Semmit sem bántam meg Forrás: AFP/Oli Scarff

Hosszú pályafutása alatt jó sok botrányban volt része, és vad években sem volt hiány. Van olyan, amit utólag megbánt, vagy most is ugyanezeket a döntéseket hozná meg, ha elölről kezdhetné?

Semmit nem bántam meg, mert ha bármit is másként csináltam volna, most nem ülnék itt, hogy válaszoljak a kérdéseire. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert megáldott a sors egy gazdag pályafutással és egy szerető családdal, akik az őrült időszakaimban is kitartottak mellettem.

Többször koncertezett már Budapesten is. Van esetleg bármi emléke a városról vagy az országról?

Egyszerűen imádok Európában turnézni, és a budapesti koncertek is mind nagyszerűek voltak. Ugyan nem tudok felidézni konkrét emlékeket a várossal kapcsolatban, de a közönség mindig fantasztikus!

A műsor csak erősebbé tette a családunkat Forrás: Origo

Sorban halnak mostanában a rocklegendák. Hogyan érezte magát, amikor megtudta, hogy Lemmy és David Bowie elment?

Nagyon elszomorítottak ezek a hírek. Lemmy közeli barátom volt, minden egyes nap hiányozni fog. Daviddel ugyan nem voltunk személyes barátok, de a távozása felfoghatatlan veszteség a zenének és az egész világnak. Mindez a saját halandóságomról is elgondolkodtatott.

A The Osbournes című valóságshow révén tévés celebbé vált, ami még egy rocksztárnak is egészen újfajta ismertséget jelent. Élvezte a nagyobb hírnevet, vagy inkább kellemetlennek bizonyult?

Néha baromi kellemetlen tudott lenni, de én a szórakoztatóiparban dolgozom, és abból mindent ki akarok próbálni egyszer az életben. Ez is megvolt.

Gondolom, a műsor a családi életét sem hagyta érintetlenül.

Nem, nagyon felbolygatta. Épp ezért a műsor lezárulása után egy csendesebb részre költöztünk, ahol jobban feldolgozhattuk a műsor során szerzett jó és a rossz élményeket egyaránt. Ezáltal erősebb családdá váltunk, mint amilyen előtte voltunk.

Nem tartanék itt a feleségem nélkül Forrás: Getty Images/AFP/2005 Getty Images/Peter Kramer

Van, aki szerint a rock and roll halálát jelenti, amikor az énekesnek a felesége lesz a menedzsere. Önt már évtizedek óta Sharon menedzseli, mi a titkuk, hogy mégis működik a dolog?

Sharon előbb volt a menedzserem, és csak aztán lett a feleségem. Tehát én a menedzseremet vettem el feleségül, nem pedig a feleségem kezdte el átvenni a hatalmat az üzleti ügyeim felett, ezért teljesen jól működött a dolog. A mai napig nagyszerű csapatot alkotunk, nélküle egészen biztosan nem tartanék ott, ahol most vagyok. Nagyon szeretem a feleségem. (Interjúnk még azelőtt készült, hogy kiderült: Ozzy Osbourne 33 éves házassága megromlott, ezért elválnak, és az énekes elköltözik a családi házból – a szerk.)

A Black Sabbath június 1-jén lép fel a Budapest Arénában a búcsúturné keretében.