Cher hetvenéves lett, de nem akar nyugdíjba vonulni

Cher születésnap
US singer Cher sings the "Star Spangled Banner" before the start of Super Bowl XXXIII 31 January at Pro Player Stadium in Miami, FL. The Denver Broncos and Atlanta Falcons are playing for the Lombardi Trophy, the symbol of the NFL champions. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/JEFF HAYNES / AFP PHOTO / JEFF HAYNES
Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen, de ma ünnepli 70. születésnapját Cher, akin mintha nem fogna az idő - és itt most nem plasztikai sebészének teljesítményére, hanem kifogyhatatlannak tűnő energiájára gondolunk. A különleges hangú Chert a popzene istennőjeként szokták emlegetni, de több mint öt évtizedes zenei karrierje mellett színészként, modellként, televíziós személyiségként, producerként, üzletasszonyként és emberi jogi aktivistaként is ismert.
Vágólapra másolva!

Folk, rock, diszkó, pop

Cher, eredeti nevén Cherilyn Sarkisian, valójában színésznő akart lenni, de szokatlan kontraalt hangja és találkozása első férjével más irányba terelte a karrierjét. A Sonny & Cher néven fellépő házaspár I Got You Babe című dala óriási siker lett 1965-ben, első albumuk, a Look at Us pedig a Beatles Help! című lemezével versenyzett a toplisták éléért. A következő években több tízmillió lemezt adtak el a világon, és számos slágert készítettek együtt. Habár Cher

első sikereit még Sonnyval közösen aratta, a közös zenéléssel párhuzamosan szólókarrierbe is kezdett,

és önállóan is keresett előadóvá vált olyan dalokkal, mint a Bang Bang (My Baby Shot Me Down).

Sonny Bono, Cher és Marianne Faithfull 1967-ben Forrás: ©Farabola/Leemage/Af

A hetvenes évek elejére a folk rockos Sonny & Chert kezdték háttérbe szorítani más bandák, és a pár kapcsolata is válságba került, viszont a tévében rendkívül sikeresek lettek The Sonny & Cher Comedy Hour című műsorukkal. 1975-ben elváltak, és ebben az évben Cher már önálló tévéshow-val jelentkezett, bebizonyítva, hogy Sonny nélkül is megállja a helyét, sőt. Ez nemcsak a tévére volt igaz, hanem a zenére is:

a hetvenes években Cher a diszkó és a pop felé fordult,

és számos dala került a toplisták élére (Gypsys, Tramps & Thieves, Dark Lady, Hell On Wheels). A Billboard.com-nak tavaly egy interjúban azt mondta, hogy ő maga nem nagyon szerette ezt a stílust, és ha rajta múlott volna, másfajta zenét csinál, de azt mondták neki, hogy így lesznek nagy slágerei.

Popsztárból filmsztár lett, majd újra popsztár

A nyolcvanas évek elején Cher a zene helyett inkább a filmezésre koncentrált. 1985-ben a Maszk című filmért Cannes-ban megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat, az 1987-es Holdkórosok-ért pedig a

legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-ot és Oscart is megnyerte.

A nyolcvanas évek végén Cher rockosabb stílusban tért vissza a zenébe az I Found Someone című slágerrel és Heart of Stone albummal. A következő évtizedben a filmezést sem hagyta abba, habár több szerepet is visszautasított. Ebben óvatossága mellett közrejátszott az is, hogy egészségügyi problémákkal küzdött, ami a zenei karrierjét is visszavetette.

Cher 1999-ben, stockholmi koncertjén Forrás: AFP/Tobias Rostlund

Az újabb nagy visszatérést - amely egyes számítások szerint a harmadik, míg mások szerint már a negyedik ilyen volt Cher zenei pályafutása során

- 23. stúdióalbuma, az 1998-as Believe jelentette. Ezzel Cher ismét visszanyúlt a diszkós vonalhoz, méghozzá remekül időzítve: az album címadó dala máig a popdíva legsikeresebb száma.

Nem hajlandó visszavonulni

Cher a kétezres években sem állt le a zenéléssel, bár 2002-ben búcsúturnéra indult. A több évig tartó körút végül még sem jelentett teljes visszavonulást a koncertezéstől, 2014-ben ugyanis elindult a Dressed to Kill turné. Ennek utolsó koncertjeit azonban Cher betegség miatt kénytelen volt elhalasztani, de azóta is vállal fellépéseket.

Cher utolsó turnéján Forrás: AFP/2014 Getty Images/Kevin Winter

Több mint egy évtizedes kihagyás után 2013-ban új albummal is jelentkezett, ez volt a Closer To The Truth.

Cher legújabb projektje egy, az életművét feldolgozó Broadway-musical,

amelynek tervét ugyan már 2012-ben bejelentette, de a projekt azután évekig nem haladt előre. A musical forgatókönyvét író Rick Elice korábban arról beszélt, hogy reméli, 70. születésnapján már a szövegkönyvvel köszöntheti fel Chert.

Amikor a visszavonulásról kérdezték, a popdíva egy interjúban azt mondta, hogy az ő generációjába tartozó zenészek már nem hajlandóak befordulni, és halottnak tettetni magunkat csak azért, mert elértek egy bizonyos kort.

- mondta határozottan Cher, aki úgy érzi, van még mit felmutatnia.