Emlékművet kapott David Bowie Szarajevóban

Horizontal
Bosnian children dance in front of the mural painting of David Bowie during the unveiling ceremony in Sarajevo on May 28, 2016. The mural is a result of a four-month work of a Sarajevo's group of artists led by Vedad Trbonja. According to its creators, this is the largest mural in the world, dedicated to British rock legend, David Bowie who passed away on January 10, 2016. / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
Vágólapra másolva!
Egy óriási falfestménnyel tisztelegnek Szarajevóban David Bowie emléke előtt, aki a boszniai háború idején hírnevét felhasználva hívta fel a világ figyelmét a háború áldozataira. Az emlékmű felállítását egy helyi zenész kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Nagy méretű falfestményt lepleztek le szombaton David Bowie emlékére Szarajevóban. Az alkotás a néhai brit zenésznek a boszniai háború idején végzett humanitárius munkája előtt tiszteleg.

A falfestmény szombaton avatták fel, a ceremónián a Space Oddity című szám szólt Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A falkép felavatásán több százan vettek részt, a ceremónián a Space Oddity című Bowie-szám hangzott el.

Egy helyi zenész kezdeményezte

A 13 méter magas és 10,5 méter széles képet a Szarajevói Egyetem egyik épületének falára festették. A freskón

felirat olvasható.

Az eredeti rajzokat a Marvel képregényrajzolója, Enis Cisic készítette, ezek alapján festette meg Zoran Herceg a freskót másfél hónap alatt. A művel a január 10-én daganatos betegség miatt elhunyt Bowie-nak állítottak emléket egy helyi zenész, Vedad Trbonja kezdeményezésére.

"Művész és humánus ember"

Az emlékmű létrehozását sok ezer boszniai támogatta. Bowie-t annak idején nagyon megrázta a boszniaiak szenvedése,

hírnevét felhasználva hívta fel a világ figyelmét a háború áldozataira,

és pénzt gyűjtött a humanitárius célokra, bár Szarajevóba sohasem látogatott el.

- Ezen az úton tisztelgünk Bowie, a művész és a humánus ember előtt, megőrizzük emlékét a városban, amelynek nem volt rá alkalma, hogy vendégül lássa őt - mondta el Adnan Comor, az emlékmű létrehozóinak szóvivője.