Plagizálással vádolják Ed Sheerant

Ed Sheeran brit zenész, singer-songwriter, a szerelem öt összetevője
Vágólapra másolva!
A brit énekest egy dalszerzőpáros azzal vádolja, hogy Photograph című slágerét tőlük lopta, ezért 20 millió dollárra perelték be.
Vágólapra másolva!

A 2014-es Photograph a per indítói, Martin Harrington és Thomas Leonard szerint lemásolja az Amazing című dalt, amelyet Matt Cardle számára írtak. (Cardle a brit X Faktor 2010-es győztese volt, és nem vesz részt a perben.)

Harrington és Leonard a Guardian értesülései szerint Richard Busch ügyvédet bérelte fel, aki nem rég nyert egy hasonló pert Marvin Gaye családja nevében a Blurred Lines című sláger kapcsán. A dalszerzők, akik például Kylie Minogue-nak is írtak már dalt, azt állítják, hogy

Ed Sheeran száma hangjegyről hangjegyre lemásolta a 2009-es Amazing-et.

Az Amazing a 84. helyig jutott a brit slágerlistákon, és kicsit több mint 1 millióan látták a YouTube-on. Ehhez képest Sheeran Photograph című számát már jóval több mint 208 millió ember látta a videómegosztón, és nagyrészt ennek a slágernek köszönheti szupersztár státuszát. A dal a Mielőtt megismertelek című romantikus dráma soundtrackjében is szerepel.

Harrington és Leonard szerint az Amazing és a Photograph közötti hasonlóságok még a laikusok számára is jól hallhatóak. A Los Angeles-i bíróságra tegnap beadott keresetben úgy fogalmaztak, hogy

a két dal nemcsak felületesen, hanem lényegét tekintve ugyanaz,

így Sheeran megsértette a szerzői jogaikat. Azt is állítják, hogy korábban a bíróságon kívül szerettek volna megegyezni a sztárral.

A két dal közötti hasonlóság a közösségi média tanúsága szerint már másoknak is feltűnt, még egy videó is készült, amiben bemutatják ezt. Sheeran képviselői a Guardian szerint nem kommentálták az ügyet.