Nelly Furtado, Oceana vagy David Guetta? - szavazzon a legjobb Eb-dalra

EURO 2016 Opening Ceremony France 2016 June Paris Euro 2016 OPENING CEREMONY STADE DE France performs EURO 2016 Opening Ceremony Dj David Guetta SQUARE FORMAT
PARIS, FRANCE - JUNE 10: Dj David Guetta performs during the opening ceremony of Euro 2016 before group A football match between France and Romania, at Stade de France in Paris, France on June 10, 2016. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Nem könnyű műfaj a sporteseményekre írt daloké, legalábbis erre a következtetésre juthat az ember, ha visszahallgatja a foci Eb-k eddigi terméseit, amelyek között nem sok igazán emlékezetes darab van. Most szavazhat arról, hogy az idei Eb-dalt jegyző David Guetta jobb vagy rosszabb munkát végzett-e azoknál az elődeinél, akik a 2000-es években vállalkoztak a feladatra.
Vágólapra másolva!

2000: E-type - Campione

A 2000-es Eb házigazdája Belgium és Hollandia volt, a hivatalos dalt pedig az E-type művésznevet használó Bosse Martin Erik Eriksson jegyezte. A svéd zenész munkásságára az 1990-es években divatos eurodance meghatározást szokták használni. A Campione 2000 elnevezést kapó dal elég népszerű lett a torna alatt, és azóta is szokták játszani futballmeccseken Európa-szerte.

2004: Nelly Furtado - Força

A 2004-es portugáliai Eb dalának a portugál származású, kanadai énekesnő, Nelly Furtado számát választották. A leginkább folk popként leírható Força Furtado második albumán szerepelt, és a dal refrénje végig portugálul van. Az énekesnő elmondta, hogy a szám címét - amely erőt jelent portugálul -, onnan vette, hogy portugáliai turnéján gyakran köszöntek el ezzel a kifejezéssel tőle az emberek, ráadásul a szó a focival is szoros kapcsolatban van. Nelly Furtado szerint a dal arról szól, hogy hogy érzi magát az ember, miközben a kedvenc csapatának szurkol. (Érdekesség, hogy a számban Béla Fleck világhírű amerikai bendzsóművész játszik, aki Bartók Béláról kapta a nevét.)

2008: Enrique Iglesias - Can You Hear Me

Míg Nelly Furtado dalát a kritikusok szerették, Enrique Iglesias Can You Hear Me című száma nem aratott sikert a Svájc és Ausztria által megrendezett Eb hivatalos dalaként. Pedig az UEFA úgy gondolta, hogy Iglesias remek választás lesz, mert amellett, hogy nemzetközileg ismert sztár, még a focit is szereti. (Ez a videoklipból is kiderül, amelyben bárki megcsodálhatja, hogyan bánik a spanyol popénekes a labdával.) A sajtó viszont lehúzta a dalt, mert kevéssé illik az eseményhez, amelyet képviselni hivatott.

2012: Ocena - Endless Summer

A legutóbbi, Lengyelországban és Ukrajnában megrendezett Eb dala elég fülbemászóra sikerült. Elkészítésére a német Oceana Mahlmannt kérte fel az UEFA, aki 2010-ben lett népszerű Európában - különösen Lengyelországban – Cry, cry című slágerének köszönhetően. Az UEFA ezért úgy gondolta, hogy jó választás lesz Oceana, akinek vidám Eb-dala kifejezetten jól szerepelt az európai slágerlistákon, és már több mint 80 millió megtekintésnél tart a YouTube-on. Ebből a szempontból tagadhatatlanul az Endless Summer a legnépszerűbb dal a listán.

2016: David Guetta ft. Zara Larsson - This One's for You

A világhírű francia dj és producer kézenfekvő választásnak tűnt a 2016-os franciaországi Eb hivatalos dalának elkészítésére, hiszen számtalanszor bizonyította már, hogy képes óriási slágereket írni. Májusban jött ki a mindössze 18 éves svéd énekesnővel, Zara Larssonnal közös This One's for You, amely viszont úgy tűnik, hogy nem szólt túl nagyot. A szám létrehozásában pedig több mint egy millió Guetta-rajongó is segített egy speciális applikáció segítségével. Larsson és Guetta tegnap este élőben adta elő a számot a megnyitón, a dj pedig nagyszabású ingyenes koncerttel is kedveskedett rajongóinak az Eiffel-torony tövében. Ráadásként egy exkluzív jegyet is kisorsolnak az Eb döntő mérkőzésére, és a szerencsés nyertes még Guetta vendégszeretetét is élvezheti majd. Kérdés, hogy a dal megjelenése körüli nagy felhajtás, illetve az, hogy számtalanszor meghallgathatjuk majd a közvetítések alatt, mennyire tudja népszerűvé varázsolni a This One's For You-t.

Szavazzon!

Melyik Eb-dal a legjobb?