Örülhetnek az ősgrunge-osok

Temple of the Dog
Vágólapra másolva!
Legalább egy turné erejéig összeáll a híres grunge szupergoup, a Temple of the Dog, amelyet 26 évvel ezelőtt hívott össze Chris Cornell, a Soundgarden frontembere, akit sokan az Audioslave-ből is ismernek.
Vágólapra másolva!

A Temple of the Dog egyetlen, 1991-es albumának 25. évfordulója az idei nagy összeállás apropója, és emiatt a banda élete első turnéjára indul novemberben. A magyar és általában a nem amerikai grunge-rajongók szempontjából egyetlen bökkenő van, hogy a banda kizárólag Észak-Amerikában lép majd fel. Abban viszont lehet bízni, hogy a turné miatt a 25 évvel ezelőtti koncertek videóinál

jobb minőségű felvételek árasztják majd el a YouTube-ot.

Lesz tehát turné és valószínűleg lesznek koncert-videók is a youtube-on, de ezzel még nincs vége. Újra kiadják a Temple of the Dog egyetlen albumát. Különböző formákban lesz elérhető szeptember 30-tól az újrakevert album, ami már előrendelhető.

100 dollár a 4 lemezes (2 CD, 1 DVD, 1 audio Blu-ray) extra verzió, de lehet rendelni CD-t (12.99 dollár), az eredeti album 10 újrakevert számával. Lesz egy két CD-s verzió (18.99 dollár) is, extrákkal és ki nem adott számokkal. 28 dollárért pedig meg lehet rendelni az album két hanglemezes verzióját, ehhez egyébként jár kód, amivel le lehet tölteni a digitális verziót is.

Tragikus okok

A Temple of the Dog szupergroupot Chris Cornell, a Soundgarden frontembere hozta össze 1990-ben. A projekt egy kazettával indult, amire két számot vettek fel. A Say Hello to Heaven-t és a Reach Down-t is Andrew Wood, a Mother Love és a Malfunkshun énekesének halála ihlette. Wood heroin-függő volt, 1989-ben az elvonót is megjárta, de nem volt hosszú távú a kezelés sikere, ugyanis

1990 márciusában túladagolta magát és meghalt.

Andrew Wood kalapban és Stone Gossard a Mother Love Bone-ból Forrás: YouTube

Andrew Wood emblematikus figurája volt a seattle-i rockéletnek, nagyon sokan szerették sugárzó, vicces természete miatt, ráadásul a Mother Love Bone az első seattle-i bandák egyike volt, tehát a grunge meghatározó zenekara, Wood pedig egyénisége volt. A '90-es évek elején alakuló grunge-zenekarok jól ismerte egymás, sokat lógtak együtt, ha éppen nem próbáltak.

Wood például egy ideig Chris Cornell lakótársa volt, és mély barátság kötötte össze őket.

Chris Cornell Forrás: AFP/2015 Getty Images/Rick Diamond

A Soundgarden épp turnézott, amikor Wood meghalt. Cornell nagyon elkeseredett barátja halála miatt, ezért találta ki, hogy Wood emlékére ír egy dalt, amit a Mother Love Bone tagjaival játszik el. A dalból végül kettő lett,

a közös emlékezésből pedig együttes, a Temple of the Dog.

Az együttes két alaptagja volt a Mother Love Bone-os Stone Gossard (gitár) és Jeff Ament (basszusgitár). Hozzájuk jött a két Soundgardenes, Chris Cornell (ének) és Matt Cameron (dob), valamint Mike McCready gitáros a Pearl Jamből. Érdekesség, hogy az album néhány számában Eddie Vedder, a Pearl Jam énekese is közreműködik, ilyen például a Hunger Strike.

Andrew Woodnak szólnak

A Temple of the Dog együttest Andrew Wood emlékezete hozta létre, de sok grunge zenekar írt egy-egy számot, vagy ajánlott albumot az egykori énekesnek. Az Alice in Chains például első albumát, a Faceliftet Woodnak ajánlotta, de második albumukon külön számmal, a Would?-dal emlékeztek meg az Woodról, és általában azokról az énekesekről, akik a drog miatt haltak meg. A sors kegyetlen fintora, hogy Layne Staley, az Alice in Chains énekese 2002-ben szintén túladagolásban halt meg. A szintén seattle-i War Babies együttes a Blue Tomorrow című számát, a Candlebox pedig a első albumán a Far Behind dalt írt Wood tiszteletére.