A román rendőrség vizsgálja a Beatrice koncertjét

A hét képei 07.25.
Tusnádfürdő, 2015. július 23. Nagy Feró a Beatrice zenekar koncertjén a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2015. július 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Kolozs megyei rendőrség azért indított eljárást, mert a román média úgy értelmezte, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Államot.
Vágólapra másolva!

A Beatrice kedden adott koncertet a város főterén a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A XX. század című szám alatt archív videofelvételeket játszottak be a kivetítőn, amelyen többek között Sztálin és Hitler volt látható.

A koncertről a román közszolgálati televízió is beszámolt, amely "vitatottnak és revizionistának" nevezte a zenekart.

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője pénteken az Adevarul című lapnak azt mondta, hogy hivatalból indítottak eljárást, amelynek során egy ügyész és egy rendőr vizsgálja, hogy a koncerten elhangzottak kimerítik-e a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek használatát, valamint háborús bűnösök emlékének ápolását, amely bűncselekménynek számít Romániában.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője az MTI-nek úgy reagált erre, hogy célzatos, egyoldalú tudósításban számolt be a román közszolgálati televízió a keddi koncertről. Szerinte egyértelműen

"kifordították" a szám üzenetét,

ugyanis a dalban elrettentésképpen szerepel Hitler, Sztálin és az Iszlám Állam. Közölte, hogy levelet írtak a román köztelevízió és az audiovizuális tanács vezetőségének, amelyben kérték, hogy tegyék helyre a félretájékoztatást. A főszervező szerint megengedhetetlen, hogy egy közszolgálati televízió ennyire célzatosan és egyoldalúan tudósítson. Gergely Balázs azt is mondta, hogy nem bánja a hatósági vizsgálatot, mert bízik annyira a román rendőrségben és igazságszolgáltatásban, hogy tisztázni fogják az ügyet.

A román közszolgálati televízió tudósításában szerepelt egy koncertrészlet is, amelyben Nagy Feró azt énekelte: "csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz". Gergely Balázs ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez a dal nem hangzott el a kolozsvári koncerten, és meglepőnek nevezte a vádakat, hiszen Nagy Feró és a Beatrice évente tízszer szokott Erdélyben koncertezni, és soha nem voltak ilyen problémák. Gergely Balázs szerint

az ügy a rendezvénnyel szembeni támadás.

A Kolozsvári Magyar Napokat hét éve szervezik meg, kezdetben a helyi önkormányzat fenntartásokkal kezelte, de később felkarolta, és mára Erdély egyik legnagyobb nyári fesztiváljává nőtte ki magát.