Filmbe illő karrier

Nickelback
MOLINE, IL - APRIL 10: Nickelback performs at the I Wireless Center on April 10, 2012 in Moline, Illinois. Timothy Hiatt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Addig is, amíg az előadók megérkeznek Budapestre, íme 3+1, a Nickelback-hez köthető dal, amelyeket nemcsak koncerteken, hanem a moziteremben is hallhattak a nézők. Komoly fogadásokat lehetne kötni arra, hogy ezek közül legalább egyet szeptember 16-án, a Budapest Arénában adott koncertjén is eljátszik majd a zenekar.
Vágólapra másolva!

A Nickelback-frontember Chad Kroeger és Josey Scott Hero című száma egyes kritikusok szerint stílusát és sikerreceptjét tekintve is hasonlítható a Nickelback első, átütő slágeréhez, a How You Remind me-hez. Ami azt illeti, akár hasonló formulához nyúltak a szerzők, akár nem, a siker valóban nem maradt el.

A Billboard Modern Rock és Mainstream Rock toplistákon egyaránt a csúcsig, a Billboard Hot 100-en pedig a harmadik helyig verekedte fel magát a Pókember betétdala, és 2002-ben a klipjét még

a legjobb filmzenéhez készült videónak is megválasztották

az MTV Video Music Awardson.

A klipben egyébként a dalt stúdióban rögzítő zenészek -a dobos Matt Cameron kivételével, akit Jeremy Taggart helyettesített – egy New York-i épület tetején adják elő a Hero-t, és ezekbe a képsorokba ékelődnek Sam Raimi Pókember-filmjének részletei, Tobey Maguire és Kirsten Dunst főszereplésével.

Magának a dalnak az ötlete Chad Kroeger fejéből pattant ki. Kroeger, Scott, Cameron, Mike Kroeger és Tyler Connolly mellett az Alice in Chains gitárosának, Jerry Cantrell-nek is komoly szerepet, egy gitárszólót szántak, de Cantrell végül nem vállalta el a feladatot- hallható viszont a Pókember filmzenealbumán a saját száma, a She Was My Girl.

Sam Raimi később trilógiává bővítette a Pókember-t: két folytatást is rendezett még. Valószínűleg nem egyéb, csak a véletlen műve, hogy a Hero után valahányszor újra a Nickelback zenészei által játszott zene szólalt meg egy filmben, olyan produkcióról volt szó, amelynek több része is a mozikba került.

A sor ugyanis a 2003-as Charlie angyalai: Teljes gázzal című filmmel folytatódott, amelyhez Elton John egykori, Saturday Night's Alright For Fighting című dalát dolgozta fel a Nickelback, Kid Rock és Dimebag Darrell közreműködésével. Kerek évfordulón nyúltak a jól ismert alapanyaghoz, mert Elton John és Bernie Taupin dala eredetileg éppen 30 évvel azelőtt, 1973-ban jelent meg, a Goodbye Yellow Brick Road című albumon (akárcsak, például, a Candle in the Wind). A viharos, verekedésektől sem mentes kamaszkor által inspirált dal szakításnak számított Elton John addigi szerzői gyakorlatával: keményebb és lendületesebb, mint amit addig Elton Johntól megszoktak. Ebből a lendületből pedig az évek, sőt, évtizedek során semmi nem veszett el - Elton John így adta elő a dalt 1984-ben a Wembley-ben:

Nem a Nickelback volt az egyetlen, aki ihletet merített ebből a számból:

feldolgozta többek között a W.A.S.P, a Fall Out Boy és a Queen is.

A Hero melodikusabb világától még távolabb áll Chad és Mike Kroeger valamint Joey Moi alternatív-metál szerzeménye, a 2009-es Burn It to the Ground, amely már Michael Bay második Tranformers-filmjében, a Transformers – A bukottak bosszújá-ban szólal meg. A filmen belül egy partijelenetben szól a háttérben, és a filmzenét tartalmazó albumon is szerepel, többek között a Linkin Park New Divide és a Green Day 21 Guns című számai mellett.

Arról pedig Chad Kroeger exfelesége, Avril Lavigne gondoskodott, hogy

egy animációs filmben is

felcsendüljön egy Nickelback-dal.

2012-ben jelentették be, hogy az énekesnőtől két dal is hallható lesz majd a One Piece Film: Z című japán animében. Japánban még CD-n is kiadták a két számot: Joan Jett Bad Reputation című dalának, illetve a How You Remind Me-nak az Avril Lavigne-féle feldolgozását. A hírek szerint az énekesnő éppen az ötödik stúdióalbumán dolgozott, későbbi férjével együtt, amikor felkérést kapott a filmzenére. Egyértelmű volt, hogy új dalt írni már nem lesz ideje a felvételek közben. Egy interjú szerint kezdetben csak viccelődtek azzal, hogy praktikus volna egy meglévő Nickelback-számot feldolgoznia, de később rádöbbentek, hogy ez valóban jó ötlet. Miután a How You Remind Me-ra esett a választásuk, először egy olyan verziót készítettek, amelyik viszonylag kevéssé különbözik az eredetitől, de ezzel nem voltak megelégedve. Avril ezek után többet változtatott a dalon, és így született meg a végleges változat: