Új fordulat a Blurred Lines miatt indult plágiumperben

NEW YORK, NY - APRIL 04:  Pharrell Williams attends the SpongeBob SquarePants themed, 41st birthday party for Pharrell Williams at Bikini Bottom at Cipriani Wall Street on April 4, 2014 in New York City.  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Nic
483161061AP00025_Pharrell_W
Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz zenész, zenekar és énekes, köztük Hans Zimmer zeneszerző, R. Kelly és Jennifer Hudson, a Linkin Park és a Black Crows is támogatja Pharrell Williams, Robin Thicke és T.I. fellebbezését a bírósági határozat ellen, amelyben a Blurred Lines című slágerüket plágiumnak ítélték.
Vágólapra másolva!
Pharrell Williams egy születésnapi partin. Forrás: Nickelodeon

Egy Los Angeles-i bíróság tavaly márciusban úgy határozott, hogy

a szerzőknek 7,4 millió dollár (kétmilliárd forint) kártérítést kell fizetniük Marvin Gaye gyerekeinek,

mivel nagy sikerű dalukhoz jogtalanul használták fel a soul legendás alakjának 1977-es, Got To Give It Up című slágerét. A kártérítés összegét később kétmillió dollárral csökkentették.

Több mint kétszázan írták alá a fellebbviteli bírósághoz eljuttatott rövid nyilatkozatot,

amelyben aggodalmuknak adnak hangot a döntés miatt. A zenészek szerint a döntésnek káros hatása lehet saját kreativitásukra, a jövő művészeinek kreativitására és a zeneiparra általában.

különösen egy adott műfajon belül" - írja Ed McPherson, a nyilatkozat szerzője.

Úgy vélik, meghatározott irányvonalat kell húzni, amely megszabja a határt a megengedett inspiráció és a jogtalan másolás között,

a jognak pedig egyértelmű szabályokat kell alkotni,

hogy a dalszerzők tudják, mikor lépik át a határt - és egyáltalán, hol van ez a határ.

Mint kifejtik, az adott eset "egyedülálló", mivel a két szerzeménynek nincs hasonló dallama, de még csak egy dallamfordulatuk sem egyezik.

Marvin Gaye Let's Get It On című számának társszerzője, Ed Townsend örökösei augusztusban egy New York-i kerületi bíróságon Ed Sheeran ellen nyújtottak be keresetet. Azt állítják, hogy a Grammy-díjas brit zenész Thinking Out Loud című dala is másolja dallamával, harmóniájával és ritmusával az 1973-ban született szerzeményt. Az örökösök kártérítést követelnek a plágiumért. Ed Sheeran ellen nem ez az egyetlen, folyamatban lévő plágiumper: Martin Harrington és Thomas Leonard azzal vádolják a brit énekest, hogy Photograph című száma az ő, Amazing című szerzeményük másolata. A szerzőpáros ráadásul a hírek szerint ugyanazt az ügyvédet bérelte fel, akik Marvin Gaye családját képviselik a Blurred Lines-ügyben.