Zenés-színházas születésnapi koncertet ad az Arénában a Quimby

2016. 09. 13. 25 év 25 éves a Quuimby Kamion Kiss Tibi Kiss Tibor Koncert beharangozó Lemezbemutató Micsodaország Mikuli Ferenc Papp László Budapest Sportaréna Quimby Sajtópiknik Varga Livius
Vágólapra másolva!
November 26-án, az Arénában ünnepli 25. születésnapját a Quimby: a Micsodaország névre keresztelt koncert (a zenekar megfogalmazása szerint tragikomédia egy hosszú felvonásban) a tervek szerint minden eddigi önálló bulijukon túltesz majd. Az új stúdióalbum is a nagykoncert napján jelenik meg.
Vágólapra másolva!

A rockzene és a varieté találkozása - valahogy így képzeljük el a Micsodaországot az alapján, amelyet a zenekar hajlandó volt elárulni róla a mai rendhagyó sajtótájékoztatón, mert azt leszögezték, hogy

meglepetésekkel készülnek a koncertre.

Az újságíróknak piknikkel egybekötött minikoncertet szervezett a Quimby a Papp László Budapest Sportarénába, hogy ízelítőt adjon a novemberi buli hangulatából. A rajongók sem maradtak ki az élményből, bárki élőben követhette az eseményt a zenekar YouTube-csatornáján.

Minikoncert Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Összesen hat dal hangzott el, ebből kettő, a Lejárt lemezek és a Sirató most debütált. Zenélés előtt, közben és után a zenekar tagjai a születésnapról, új dalaikról és persze a közelgő koncertről beszéltek. Az újságírók mellett a rajongók is kérdezhették a Quimbyt az esemény Facebook-oldalán.

A frontember, Kiss Tibor a sajtótájékoztató elején arról beszélt, hogy az évek alatt baráti viszonyt alakítottak ki a közönségük egy részével. "Jönnek velünk különböző környezetekbe, láthatnak minket különböző állapotokban, különböző módon muzsikálva", ezért szerinte indokolt, hogy együtt ünnepeljék a zenekar születésnapját a rajongókkal.

Az énekes-ütőhangszeres Varga Livius úgy írta le a Micsodaországot az újságíróknak, hogy benne lesz a Quimby

amelyet intimebb, a színházak világát megidéző részekkel kombinálnak, hiszen ez szintén nagyon közel áll a zenekarhoz. "Mindkettőt ideálmodtuk ebbe a nagy térbe, bármilyen furcsa ez" - mondta.

"Egy világot szeretnénk teremteni erre az estére, és együtt ünnepelni a közönségünkkel" - tette még hozzá később Kiss Tibor.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Magyarul, mellette angolul is

A Quimby a nagykoncertig már nem zenél Magyarországon, hanem a felkészülés közben és mellett európai miniturnéra mennek: szeptember 23-án az amszterdami Melkwegben, 24-én a brüsszeli l'Ancienne Belgique-ben, 30-án pedig a londoni The Grandben játszanak. Szeptember 23-án, az amszterdami koncert napján pedig megjelenik angol nyelvű válogatáslemezük is, amely az English Breakfast nevet kapta.

A minikoncerten egy angol dal hangzott el, a Heaven Goes to Hell, amelyről Kiss Tibor azt mondta, hogy a szíriai háború inspirálta az elkészítésében.

Az évek óta készülő angol dalokról újságírói kérdésre azt mondták még el, hogy most más indíttatásból írnak ilyeneket, mint a zenekar történetének kezdetén. Akkor ugyanis még azért játszottak angolul, mert a zenék, amelyek hatottak rájuk, ezen a nyelven szólaltak meg. Kiss Tibor úgy fogalmazott, hogy ez viszont egy idő után természetellenessé vált számukra.

Szerinte a magyar dalokkal talált a Quimby önmagára, és úgy érezték, hogy "be tudunk esni a magyar emberek szívébe".

A mostani angol dalok inkább kitekintést jelentenek a zenekar számára,

hiszen nem csak magyar közönségnek játszanak.

Nem akarnak a múltban élni

A rajongók is éltek a facebookos kérdezés adta lehetőségekkel, volt, aki például azt akarta megtudni, hogy 25 év alatt hogyan tudott mindig aktuális lenni a zenekar. Kiss Tibor szerint ez bonyolult, filozofikus kérdés, de a válasz rá mégis egyszerű rá: úgy, hogy szeretnek zenélni.

- mondta.

Szerinte nem választottak olyan munkát, amelyet ne tudnának hosszú ideig csinálni. "Ülve gitározgatni még lehet 90 éves korában is az embernek" - mondta.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az is felmerült, hogy nem akar-e a zenekar múltidéző, tematikus koncerteket csinálni csak a régi dalokból. Kiss Tibor erre nagyon határozottan állította, hogy ilyen nem lesz, mert nem szeretnének visszamenni a múltba.

- mondta. Szerinte ez az egész múltidézés a megfelelési kényszer rock and roll változata, amire "egyáltalán nincs szükség, hiszen mi egy ma élő, ma lélegző, ma kommunikáló zenekar vagyunk" - mondta. Persze ettől függetlenül továbbra is repertoáron marad néhány régi dal.

Kárpáti József Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Még ők sem tudják, pontosan mit játszanak

A Micsodaországgal kapcsolatban az is felmerült, hogy milyen vendégművészekre lehet számítani. Kiss Tibor azt mondta, hogy nem árulnak el neveket, mert nem akarják másokkal marketingelni a koncertet, de más zenészeket és művészeket is bevontak a show-ba.

Az Origónak Varga Livius arról beszélt, hogy

a legnehezebb dolog a novemberi koncerttel kapcsolatban a végleges számlista összeállítása.

Azt mondta, hogy vannak olyan részletei a koncertnek, amelyet már teljesen kitaláltak, és tudnak dolgozni is vele, de még mindig vannak olyan számok, amelyek közül nem tudják, hogy melyiket válasszák. Szerinte megjósolhatatlan, hogy mikorra döntenek ezekről, de az is lehet, hogy csak a show előtti napokban. "Az egyik ujjadba beleharapsz, miközben a másiknak örülsz" – mondta.

Varga Livius Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A dalok kiválasztására egyébként egy külön módszert is kidolgozott a zenekar: a Quimby mind a hat tagja összeírt magának 35 számot, amelyet szeretne eljátszani, és mintegy hetedik tagként a közönség is szavazhatott a dalokról. A listákat azután összefésülték, és a nagy részét a setlistnek ez adja majd ki. Ezen csak annyit változtatnak, amennyit megkövetel az, hogy a koncerten megfelelő arányban legyenek például a gyors és lassú számok.

Varga Livius kérdésünkre azt is elmondta, hogy tavaly ilyenkor kezdték el tervezni a koncertet, tehát

több mint egy évig készül a Micsodaország.

Az biztos, hogy amennyiben a 2,5-3 órásra tervezett koncert olyan szórakoztató lesz, mint a beharangozására szervezett sajtótájékoztató, nem lesz okunk panaszra.