Újabb pályázatot írnak ki az 56-os emlékdalra

Vágólapra másolva!
A Petőfi Rádió és a Petőfi TV dalszövegírói pályázatot hirdet a forradalom 60. évfordulójára, több százezer forintos díjakkal.
Vágólapra másolva!

A pályázóknak az Avanti ragazzi di Budapest (Előre, budapesti srácok) című olasz dalhoz kell új szöveget készíteniük, amelynek már eddig is különleges története van. A dal 10 évvel az 1956-os forradalom leverése után született, a harcokban részt vevő budapestiek emlékére. Később pedig egy népszerű futballklub,

a római SS Lazio indulója lett,

melyet a szurkolók még most is rendszeresen énekelnek a meccseken – változatlan szöveggel.

A Petőfi Rádió és a Petőfi TV közös pályázatán most erre az ötven éve született dallamra várják az új szövegeket. A zsűri által kiválasztott legjobb dalokat a Petőfi Rádió is játszani fogja, de a dicsőség mellett jutalom is vár a legsikeresebb pályázókra:

az első díjazott 500 ezer, a második 350 ezer, a harmadik 150 ezer forintot kap.

A szövegeket az [email protected] címre várják október 16-ig, a pályázat részletei pedig elérhetőek a petofilive.hu-n.

Korábban az 1956-os emlékév dalának Desmond Child "Egy szabad országért" című dalát is megválasztották. A dalt Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc "Caramel", Lakatos Mónika és a Romengo, Pál István és zenekara, a Hooligans, valamint egy ötventagú kórus adja elő.

Eellenzéki politikusok korábban azt mondták, nem értik, hogyan lehetséges, hogy egy már külföldön korábban felhasznált szám lett az '56-os emlékév dala. A Emberi Erőforrások Minisztériumának válasza szerint Desmond Child 56-os dalát korábban nem bocsátották kereskedelmi forgalomba, ezért az, hogy a Miami Egyetem sportolóinak himnusza volt, csak egy tesztelésnek számít.