Összeállnak a magyar beatkorszak legendás zenekarai

Syrius zenekar, DVTK-stadion, Rockfesztivál. A Syrius együttes tagjai: Baronits Zsolt, Pataki László, Tátrai Tibor, 1973
Vágólapra másolva!
Halmokban állt a nagylemezre kész zenei anyaguk, mégsem kaptak soha szerződést a hanglemezgyártól. Legendás magyar rockzenekarok tűntek el - ilyen értelemben - nyom nélkül. Ezek egy része áll decemberben színpadra. Előadják, mit tudnak, és megmutathatják, miért bálványozták őket tömegek 40-50 évvel ezelőtt. Több eredeti taggal lép fel a Syrius, a Liversing, az Atlas, a Bajtala és a magyar hard rock előfutára, a Taurus.
Vágólapra másolva!

Fekete pólók, ingek, dzsekik, kézfogás, puszi és kávézás - így készültek az öreg rockerek a szerdai sajtótájékoztatóra a Mom Kulturális Központban. Régi barátok, zenésztársak ültek egy asztalnál a kávézóban, várták a kezdést.

Amikor is bejelentik, hogy összeáll több, egykor sikeres zenekar - legalább - egy koncert erejéig. A magyar beatkorszak, az 1960-as és 1970-es évek zenész hőseiről van szó. Olyan együttesekről, amelyek annak idején nem tudtak kibontakozni. Méghozzá egyértelműen

az akkori kulturális és politikai körülmények miatt.

A hat zenekar pedig a Syrius, a Taurus ex-T, a Kex, az Atlas, a Bajtala, és a Liversing. A zenekarok újragondolt formációi lépnek fel december 3-án a MOM Kulturális Központban. A legtöbb fellépő formációban lesz legalább egy eredeti tag is.

Az egykori együttesek közös pontja pedig a nagylemez, így pedig a komolyabb siker hiánya. Ami persze elsőre nem tűnik olyan különleges dolognak, hiszen sok ilyen zenekar volt már a magyar könnyűzene történetében. Azt azonban tudni kell, hogy ezeknek a zenekaroknak

hatalmas rajongótáboraik voltak.

Iszonyatos tömegeket mozgattak meg. Nem volt kérdés, hogy sikeresek-e. Nem ezen múlt a lemezkiadás...

Kisfaludy András, Anda Bálint, Gönci György, Balatoni László, Túry Árpád, Tóth János Rudolf és Vasicsek János a sajtótájékoztatón Fotó: Polyák Attila - Origo

Így pedig már mindjárt érdekesebb az újraélesztés. Az ötletgazda, Kisfaludy András dokumentumfilm-rendező, az egykori Kex együttes dobosa azt mondta, hogy ezek egytől egyig tehetséges, nagy tömegbázissal rendelkező együttesek voltak. Elmondta azt is, hogy mindegyiküknek lett volna legalább egy nagylemezhez elegendő anyaga, mégsem kaptak szerződést.

Kisfaludy András azt mondta, hogy az

A Vasfüggönyön ömlött át a könnyűzene, azt nem tudták, és nem is lehetett volna megállítani, a magyarországi kultúrpolitika mégis megpróbálta, szorított a gyeplőn, és el is érte, amit akart. Akit engedtek működni, lemezhez jutott, támogatták, aki pedig valailyen szempontból nem felelt meg a vezetés ízlésének, azt egyszerűen ellehetetlenítették. Nagylemez természetesen szóba sem jöhetett a szándékosan mellőzött zenekaroknál.

Kisfaludy András felidézte, mikor a Taurus 1972-es, Budai Ifjúsági Parkban adott koncertjén 10 ezer ember tombolt. Majd a buli után a tömeg elindult a Clark Ádám tér felé, és sokan kiabálni kezdtek:

Bélát a pártba! Taurust a kormányba!

Az együttes gitárosa Radics Béla volt, akit azóta is sokan gitárkirályként vagy a magyar Jimi Hendrixként emlegetnek. A beszólás egyébként nyilván szellemes volt, és sokan értékelték is. A gond az volt vele, hogy a tömegben természetesen több besúgó és ügynök volt, így ezek a bekiabálások éppen ellenkező hatást váltottak ki akkoriban.

A Kex együttes tagjai, Bianki Iván és Baksa-Soós János 1970-ben, a Budai Ijfúsági Parkban a Várkert Bazárban Forrás: Fortepan / Sándor Dávid

Kisfaludy András ehhez hozzátette, hogy az azóta hozzáférhető jelentések alapján kiderült, hogy az átlagos zenekarokhoz képest a Kexre 5-10-szer annyi megfigyelés jutott. (A Kex énekes frontembere, Baksa Soós János egyértelműen a megfigyelések és a kultúrpolitika szorítása miatt hagyta el az országot.)

Kisfaludy András éppen ezért is mondta, hogy nem csupán egy koncertről van most szó, hanem ez egy összetett társadalmi-kulturális-politikai történet. Azt is mondta, hogy a mostani koncerten fellépők egy része nem csupán zenészként, hanem

Ugyanis volt, aki át tudta vészelni a mellőzöttséget, rosszabb esetben pedig a rendszer erősődő szorítását, de sokan voltak, akik nem. Egy részük alkoholba menekült, mások disszidáltak, vagy akár egy életre összetörtek. Kisfaludy András úgy zárta a gondolatmenetet, hogy

halottaink vannak, itt nem babra megy a játék.

Ezek a zenekarok, az általuk közvetített szabadság eszményképével egyértelműen a rendszer legádázabb ellenségeinek számítottak. A koncert szervezésében, és a zenekarok összehozásában Kisfaludy Andrásnak rengeteget segített Török Ádám, a Mini alapítója és frontembere. A rendezvény producere pedig Balatoni László.

A Syrius zenekar tagjai (Baronits Zsolt, Pataki László, Tátrai Tibor) a DVTK-stadionban, 1973-ban Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

A decemberi buliról Kisfaludy András dokumentumfilmmel kiegészített koncertfilmet készít. Emellett pedig az együttesek játékát digitálisan rögzítik, amit később kiadnak.

Ők azok

A koncerten fellép az 1963-ban alakult Liversing, amelyiket Kis Beatlesnek is becézték indulásakor, mert előszeretettel játszottak Beatles-dalokat. Az együttes akkor volt a csúcson, amikor még nem volt divat magyar dalokat előadni. Egyenesen ciki lett volna, így ők rengeteg feldolgozást játszottak, ráadásul elsöprő sikerrel.

Túry Árpád énekes a sajtótájékoztatón elmesélte, hogy jóval saját színpadi stílusuk kialakulása után láttak videofelvételeket a Rolling Stonesról, és akkor jöttek rá, hogy ők lényegében ugyanazt csinálják. Viccesen azt is felidézte, mikor a Városligetben sétált egy lánnyal, és hirtelen körülvették az Atlas együttes rajongói egyértelműen azzal a szándékkal, hogy megverjék. „De hát ilyen idők voltak" – zárta a sztorit Túry Árpád.

Az egykori Bajtala-trió is képviselteti magát a koncerten. A zenekar 1965-ben alakult és Magyarországon elsőként trió felállásban zenéltek rhythm and blues és jazz alapokra. Legnagyobb slágerük a Cigánylány. A decemberi koncerten Gönci „Apuka" György énekel és basszusgitározik majd, és hozzá társul még Szakcsi Lakatos Béla a billentyűkkel és Kőszegi Imre a doboknál.

Az 1960-as évek elején alakult Atlas beatzenekarként indult, majd vált a soul első hazai képviselőjévé. Az együttes eredeti tagjai közül Makrai Pál énkes-gitáros és Szekeres Gábor dobos lesz ott a decemberi koncerten.

A legendás Syrius együttes dalai is megszólalnak a koncerten. A hat közül ez az egyetlen együttes, amelyik végül nagylemezhez jutott, igaz, Ausztráliát érintő kerülő úton. Ott vették fel angolul az Ördög álarcosbáljá-t, amelyet később a magyar hanglemezgyár is kiadott utánnyomással. A koncerten Pataki László billentyűs lesz majd ott az eredeti Syriusból, aki a legendás felállásban is ott volt.

A Kex együttest a Kex Remake formáció képviseli majd két eredeti Kex-taggal, Kisfaludy Andrással, és Tóth János Rudolffal. Kisfaludy András 2014-ben hozta létre ezt a fiatalított formációt, amellyel ki is adták a legendás együttes teljes életművét.

A magyar rock történet egyik legnagyobb hatású zenekara volt a Taurus ex-T: 25-75-82, amelyet Balázs Fecó és Som Lajos hoztak létre. Az alapítás egyik oka az volt, hogy 1971-ben a Neotonnal turnéztak Afrikában, és hazafelé elmentek egy amszterdami Black Sabbath-koncertre. A Taurus óriási sikert aratott, első koncertjén 10 ezren voltak az Ifiparkban, mégis csak két kislemezre futotta. Balázs Fecó és Som Lajos mellett Radics Béla bűvölte a híres Gibsonját és Brunner Győző dobolt.