Huszonöt zenekart támogatnak a Cseh Tamás Programban

Cseh Tamás Személy Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár  énekes zeneszerző zenész
Győr, 2007. április 27. Cseh Tamás zeneszerző, énekes, előadóművész a Csillagokkal táncoló kojot - Észak-amerikai indián mesék című könyvének bemutatója a Mediawave nemzetközi filmes és zenei fesztivál nyitónapján. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Huszonöt induló zenekar, valamint 53 vidéki és 8 határon túli klub kapott támogatást a Cseh Tamás Program keretében. A támogatásról szóló okleveleket szerdán adták át Budapesten az Akvárium Klubban.
Vágólapra másolva!
Cseh Tamás 2007-ben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A nyertes előadók hang- és képfelvétel készítésére 2-2 millió forintos támogatást kapnak, a klubok élő koncertek megszervezésére pedig összesen csaknem 150 millió forintot.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hangsúlyozta, hogy

a kluboknak szánt támogatást majdnem a tavalyi összeg duplájára emelte a kollégium.

Elmondta, hogy az idei 274 pályázó közül - az előzetes hangfelvételek alapján - 54 jelentkezőt hívtak be a programiroda tagjai.

A végső döntést meghozó NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium ebben az évben is elfogadta a felkért zsűri - összesen 45 könnyűzenei szakember - pontozása alapján kialakult sorrendet.

A leadási határidőig 79 magyarországi koncerthelyszín 240 millió forintnyi tervvel jelentkezett, köztük több olyan, amelyik az előző két évben már kapott támogatást. A határon túli kluboknak szóló felhívásra 14 pályázat érkezett Erdélyből, a Vajdaságból és Szlovákiából, összesen 40 millió forintnyi támogatást igényleve. A 78 beérkezett pályázat közül 53 támogatását javasolta a kollégium, míg a határon túli jelentkezők közül nyolc esetben adták meg a támogatást.

Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője elmondta, hogy

a programban eddig összesen 2 milliárd forintot használhattak fel.

Az év végéig az előzenekari programon túl kisebb pályázatokat hirdetnek meg. Folytatódik a könnyűzenei örökség megőrzésének programja, a jogdíjas és menedzserképzés alprogram, valamint a könnyűzenei sajtót segítő alprogram is. Elmondta, hogy az idén 625 millió forintot fognak még pályázat útján szétosztani. Ebből az összegből elindulhat a könnyűzenei oktatásról szóló alprogram is, amelyet régóta terveznek.