Egyelőre csak csigázza a hip hop-rajongókat Amerika leggyűlöltebb embere

2016.11.10. 13:10

Mark Shkreli önelégült arccal, kólát szürcsölgetve játszott le két számrészletet abból a Wu-Tang Clan-albumból, amelynek egyetlen példánya nála van. A rajongók joggal türelmetlenkednek, hiszen Martin Shkreli azt ígérte, ha Trump elnök lesz, lejátssza az egész albumot.

Martin Shkreli azzal vált hírhedtté, hogy egy évvel ezelőtt 5000 százalékkal megemelte az egyik HIV-gyógyszer árát, miután megvásárolta annak szabadalmi jogát. Tavaly decemberben pedig

2 millió dollárért (körülbelül 561 millió forintért) vette meg a Wu Tang Clan új lemezét,

a Once Upon a Time-ot. Ez azt jelenti, hogy nála van a lemez egyetlen példánya. Az albumot egyébként 2008 és 2013 között vette fel az együttes. 

Shkreli még októberben írta ki Twitter-oldalára, hogy

ha Donald Trump nyer az elnökválasztáson, lejátssza a teljes kiadatlan, tehát mások által soha nem hallott zenei gyűjteményét.

Ezek között van az említett Wu-Tang Clan albuma, de Shkrelinek van még olyan Nirvanája és Beatlese is, amit elvileg még nem hallhatott a közönség.

Shkreli kedden jelentkezett be egy videómegosztóra, ráadásul élőben. A rögzített videóban azt mondja, hogy hiába ígérte meg, hogy lejátssza, bizonyos ígéretek - szerződés szerint - kötik a Wu-Tang Clanhoz is. Ez mégis sántít egy kicsit, mert a Wu-Tang még 2015-ben adta ki hivatalos nyilatkozatát az üggyel kapcsolatban. Ebből az derül ki, hogy a vevő, tehát Shkreli

2103-ig nem adhatja el a lemezt,

de ha akarja, lejátszhatja ingyen, tarthat bulikat, ahol szól az album. 

Shkreli ehhez képest mégis csupán két szám részletét játszotta le kedden. Felelőtlensége, vagyis hogy a Twitter-bejegyzésben használta az entire ('teljes') szót, valószínűleg abból fakad, hogy - sokakhoz hasonlóan - ő sem tudta elképzelni, hogy Trump valóban nyerni fog. Éppen ezért a mismásolás a két számmal, meg a Wu-Tang Clan felé való tartozással egyértelműen

nem elegáns. 

Shkreli ellen egyébként többmilliós összegek elsikkasztása miatt eljárás is indult már. Azzal vádolják, hogy tizenegy millió dollárt sikkasztott el egy hedge-alap kezelőjeként. A vádak miatt vissza kellett lépnie a Turing gyógyszergyártó cég éléről, jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK