5 millió fontot érő punkkollekciót éget el a Sex Pistols menedzserének fia

Joe Corre Burns A God Save The Queen T-Shirt Joseph
LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 21: Joe Corre, son of Vivienne Westwood and Malcolm McLaren, burns a God Save The Queen T-Shirt at Buckingham Palace on November 21, 2016 in London, England. (Photo by Ki Price/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A punk halott. Legalábbis Joe Corré szerint, aki ebből az alkalomból 5 millió font, azaz 1,8 milliárd forint értékben akar elégetni punkereklyéket.
Vágólapra másolva!

Joe Corré a punk két legendás alakjának, a Sex Pistols egykori menedzserének, Malcolm McLarennek és Vivienne Westwood divattervezőnek a fia. Ilyen szülőkkel nem csoda, hogy a birtokában van több ritka, a punk hőskorszakához köthető ereklye.

Ezek viszont november 26-án máglyára kerülnek, mert Corré szerint mára a punkot az állam és a nagyvállalatok irányítják.

- mondta Corré.

A punk most már tényleg halott

A Guardian beszámolója szerint többek között ritka Sex Pistols-felvételek, Johnny Rotten és Vivien Westwood ruhái, és egy Sid Vicious baba is az enyészeté lesz.

Corré úgy gondolja, hogy akciója nagyszerű lehetőség arra, hogy felhívja a figyelmet a punk halálára. Szerinte nem kellene úgy tenni, mintha a mai punknak még lenne értelme, megkérdőjelezne bármit, mert ezzel

csak átverik a fiatalokat.

Három londoni kerület is a rituális égetés lehetséges helyszínei között szerepel: Chelsea, Camden és Brixton. A végső helyszín csak szombat délelőtt derül majd ki, hogy a rajongók nehogy meg tudják menteni az ereklyéket a máglyáról.

Az eseményen Vivienne Westwood is jelen lesz,

hogy kifejezze, egyetért fia akciójával. Corré szerint apja is nagyszerűnek találná a máglya ötletét.

Joe Corré már elkezdte az akcióját, november 21-én például egy God Save The Queen pólót égetett el Forrás: Getty Images/ Ki Price

Joe Corré a Punk London elnevezésű eseményre akar reagálni az ereklyék elégetésével, amellyel a Sex Pistols debütáló kislemezének a 40. évfordulóját ünneplik a rajongók. A rituális égetés időpontja sem véletlen: 1976-ban november 26-án jelent meg az Anarchy in the UK. Corré szerint a királynő is támogatja a rendezvényt, ami mutatja, hogy mennyire elvesztette már lázadó jellegét a punk.

- mondta még márciusban, mikor kiderült, hogy mire készült. Akkor arról beszélt, hogy a punk múzeumi darab lett. Egyedül a Pussy Riotról gondolja azt a zenekarok közül, hogy őriz még valamit a mozgalom eredeti szellemiségéből.

Egyszer már jól jöttek az ereklyék

Corré egyébként az Agent Provocateur nevű fehérneműmárka alapítója, és a Guardian azt írja, hogy a kilencvenes években eladta a birtokában lévő ereklyéket, hogy beindíthassa az üzletet. Mikor később túladott a márkán, ezek nagy részét visszavásárolta.

Éppen ezért felvetették neki, hogy nem tartja-e képmutatásnak mostani akcióját, hiszen egykor maga is profitált a punkból. Szerinte viszont erről nincs szó, mert ő soha nem akart megélni a mozgalomból, hanem csak eladta, amije volt, ahogy eladta a kocsiját is, mikor pénzre volt szüksége.

Az sem zavarja, hogy John Lydon, azaz Johnny Rotten, a Sex Pistols frontembere kibaszott fehérnemű-szakértőnek nevezte, és egyáltalán nem tetszik neki Corré akciója.

- vágott vissza Corré.

Sokan, Lyndont is beleértve, úgy gondolják, hogy az 5 millió font értékű kollekció elégetése helyett Corrénak inkább el kellene adnia az ereklyéket, és jótékonysági célra felajánlani a pénzt. Corré azonban a jótékonysági intézményekről is lesújtó véleménnyel van, mert szerinte egyesek arra használják őket, hogy jól keressenek velük.