Így égett a milliárdos punkkollekció

Sex Pistols égetés, tüntetés
Son of Vivienne Westwood and Sex Pistols creator Malcolm McLaren, Joe Corre, burns his collection of punk memorabilia on a boat moored on the river Thames next to Chelsea Embankment in London on November 26, 2016 in a protest against the Establishment’s embrace of the 1970s youth movement marking the 40th years since the Sex Pistols released Anarchy in the UK. Corre, son of Sex Pistols manager Malcolm McLaren and the founder of lingerie firm Agent Provocateur, torched the items in protest alongside banners referring to climate change. / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
Vágólapra másolva!
Betartotta ígéretét Joe Corré, a Sex Pistols egykori menedzserének, Malcolm McLarennek és Vivienne Westwood divattervezőnek a fia: majd két milliárd forintot érő punkrelikviákat égetett el november 26-án.
Vágólapra másolva!

A dátum nem véletlen, ezen a napon jelent meg a Sex Pistols Anarchy in the U.K. című kislemeze 1976-ban. A jeles évforduló alkalmából Punk London néven programsorozatot is szerveztek. Corré szerint ezt maga II. Erzsébet is támogatta, és ez győzte meg őt arról, hogy

a punk most már tényleg halott.

Ahogy korábban az Origo is megírta, Corré egyszer úgy fogalmazott, hogy a punk mára múzeumi darab lett, és semmi nincs benne abból, amiért valaha létrejött.

Így nézett ki a punknak emelt máglya Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Ezért találta ki, hogy szombaton elégeti régi lemezekből, ruhákból és más relikviákból álló punkkollekcióját, amely saját bevallása szerint 5 millió fontot ér. A helyszínt viszont nem adta meg előre, nehogy a rajongók széthordják a máglyát.

Végül a Temzén, egy hajón gyújtotta fel az ereklyéket,

Theresa May brit miniszterelnök, David Cameron és Tony Blair volt kormányfők Sex Pistols-ruhába öltöztetett, petárdákkal teli bábujával együtt.

Egyben a klímaváltozás hatásaira felhívták a figyelmet Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Az eseményen jelent volt Vivienne Westwood is, jelezve, hogy egyetért fiával. Westwood szólt is az egybegyűltekhez, és arra kérte őket, hogy váltsanak zöld energiára.

Csak egy újabb marketingeszközzé lett, amellyel olyasmit adnak el neked, amire semmi szükséged, a másféle választás illúzióját" - mondta a máglya mellett Joe Corré.

A Buckingham Palotában viszont nem tudnak arról, hogy II. Erzsébet hivatalosan támogatná a jubileumi ünnepségeket. Az NME magazinnak adott interjújában Corré is helyesbített később: "Nem azt mondom, hogy ehhez a királynőnek személyesen van köze. Ha róla beszélek, akkor az egész uralkodó osztályt értem alatta" - mondta.

Joe Corré már november 26-a előtt is elégetett értékes relikviákat, jelezve, hogy komolyak a szándékai Forrás: Getty Images/ Ki Price

Az ünnepségek középpontjában lévő Sex Pistols tagjai korántsem értettek egyet Corré-val.

A frontember, John Lydon - azaz Johnny Rotten - arról beszélt, hogy inkább jótékony célra kellene fordítani ezt az 5 milló fontot. Glen Matlock basszusgitáros pedig egyszerűen együgyűnek nevezte Corré-t. A férfi szerint viszont apja támogatta volna az akciót, ha még élne.

A máglyát végül egy tűzoltóhajóval oltották el, de több rendőrhajó is ott volt az égetetésnél a BBC beszámolója szerint.