Zenészlegendák jönnek a második Get Closer Budapest Jazz Festre

Scofield, John Személy Közéleti személyiség foglalkozása zenész
Budapest, 2007. július 4. John Scofield dzsesszgitáros játszik, amikor az amerikai Medeski Scofield Martin & Wood nevű formáció koncertet ad július 3-án a Jövő Háza Teatrumban. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
A progresszív jazzgitár egyik királya, John Scofield, Richard Galliano és Ron Carter legendás duója, valamint a híres trombitás, Erik Truffaz is fellép a második Get Closer Budapest Jazz Festen jövő márciusban.
Vágólapra másolva!

A fesztivál 2017. március 24-26-ig tarta majd, és naponta két koncertet szerveznek. A külföldi fellépők programját minden nap magyar együttesek vezetik fel. A koncerteket pedig egy lengyel jazzfotós kiállításával támogatják meg.

A fesztivál három magyar együttese, az In Line, a Vasvári String Trio és a Kárpáti Dódi Priváti Projekt lesznek. Valamennyien a magyar jazzélet nyáron, 59 évesen elhunyt kiemelkedő alakja,

Vasvári Pál előtt tisztelegnek majd fellépésükkel.

A fesztivál külföldi fellépői pedig John Scofield gitáros, Richard Galliano és Ron Carter legendás duója, és a francia trombitamester Erik Truffaz lesznek.

John Scofield dzsesszgitáros egy 2007-es budapesti koncerten Forrás: MTI/Kollányi Péter

John Scofield a hetvenes évek vége óta

több mint 40 szólóalbumot adott ki, és Grammy-díjjal is elismerték már művészetét.

Scofield a budapesti koncertjére az amerikai country-zene híres számaiból - Hank Williams, Patti Page, Shania Twain és mások szerzeményeiből - állította össze programját, amelynek a Country For Old Men címet adta.

Richard Galliano pécsi koncertjén 2009-ben Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az olasz származású francia tangóharmonikás, Richard Galliano és a több mint kétezer lemezfelvételt maga mögött tudó, 80 éves nagybőgős, Ron Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót: a nagyon sikeres Panamanhattan című albumot. A március 25-i koncerten a duó most újra erre, a New Yorkhoz és Párizshoz kötődő lemezük repertoárjára alapozza műsorát.

Erik Truffaz Kapolcson Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Erik Truffaz kvartettje új felállással jön Magyarországra. Az alapító dobos helyét a fiatal Arthur Hnatek vette át, a billentyűs hangszereket Benoit Corboz, a basszusgitárt Marcell Giuliani kezeli már. Az együttes legújabb, Doni Doni című 2016-os albumán új zenei világok felé kacsingatott. A híres mali énekest, Rokia Traorét, és a mali-francia hip-hop előadót, Oxmo Puccinót kérték fel vendégszerepelni.

A nyáron meghalt Vasvári Pál együtteseit, az In Line-t és a Vasvári String Triót fia viszi tovább. Az In Line jazz-rock együttest egyébként 1989-ben alapította Vasvári Pál és Csepregi Gyula szaxofonos. Több mint 15 lemeze jelent meg a zenekarnak, és

az elmúlt 25 évben rengeteg magyar jazz-zenész fordult meg a formációban.

Többek között Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre és Solti János is. A koncerten az együttes legnépszerűbb dalaiból válogatnak, de lesznek új szerzemények is.

A Vasvári String Triót még 2001-ben alapították. A márciusi koncert lényegében egy könnyedebb, örömzenélős fellépés lesz, amely jól fog illeni a Ron Carter és Richard Galliano duójához. A harmadik magyar együttes az elektronikus improvizált zenében utazó Kárpáti Dódi Priváti Projekt lesz.