13 évesen száll versenybe a Grammy-díjért

Joey Alexander Dzsesszzongorista 2016 in Los Angeles, California.
LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 15: Recording artist Joey Alexander performs onstage during The 58th GRAMMY Awards at Staples Center on February 15, 2016 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/WireImage)
Vágólapra másolva!
Tavaly már két kategóriában is jelölték Joey Alexandert, a szemtelenül fiatal jazz-zongoristát, de akkor nem nyert. Idén a legjobb improvizált jazz szólóért szállhat versenybe. 
Vágólapra másolva!

Joey Alexander még csak 13 éves, de már tavaly két Grammy-jelölést kapott. A 2015-ös bemutatkozóalbumát, a My Favorite Things-t díjazták a két jelöléssel a legjobb improvizált jazz szóló és a legjobb instrumentális jazz album kategóriákban. Igaz, tavaly nem nyert,

de élőben zongorázhatott az előrendezvényen, a gála előtt.

Joey Alexander a 2016-os Grammy-díjkiosztó előműsorában Forrás: WireImage/2016 WireImage/Kevin Winter

Alexander azt mondta, hogy nagyon örült a két tavalyi jelölésnek, de talán sokkal nagyobb dolog volt neki, hogy felléphetett a kiosztó előtt. Főleg azért, mert - ahogy mondta, - a jazz is szerepet kaphatott a színpadon, amit általában a popzene ural.

Az indonéziai csodagyerek már rengeteg helyen fellépett a tavalyi Grammy előünnepségén kívül, például játszott már a Fehér Házban is. Az idei Grammy-jelölését tavalyi, második albumának címadódaláért, a Countdown-ért kapta. Erről a lemezről azt mondta, sokkal jobban ment már a munka, mint egy évvel korábban - nagy áldásnak tartja a lemezfelvételt, mert úgy érzi,

jobb zenészt farag belőle.

Ahogy a 2015-ös első lemeze, úgy a Countdown is elérte a Billboard jazz-album listájának első helyét. A zeneszerzésről és az új albumról azt mondta a Billboardnak, hogy "eredetinek lenni egyáltalán nem könnyű,

és élvezik a kompozícióimat. Akár a színpadon is."

Alexander egyébként magántanuló, online végzi tanulmányait, és naponta körülbelül 2-3 órát zongorázik. Legnagyobb hatással Louis Armstrong és Duke Ellington volt rá, de a jazzen kívüli műfajokat is kedveli. Állítólag nagy Michael Jackson-rajongó, de ugyanúgy szereti James Brownt vagy akár Aretha Franklint.

A legfiatalabbak között

Óriási szenzáció lenne, ha Joey Alexander február 12-én Grammy-díjat nyerne, de nem ő lenne a legfiatalabb díjazott. A 2002-es Oh, testvér, merre visz az utad című film sundtrackje annak idején megkapta az év albuma Grammyt. A lemezen pedig közreműködödtek a Peasall-nővérek: a 7 éves Leah, a 9 éves Hannah és a 13 éves Sarah.
Ha nyerne, annyi mindenképpen Joey Alexander mellett szólna, hogy ő egyéni jelölt. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor van esélye Alexandernek a rekorddöntésre. Ugyanis a legfiatalabb egyéni Grammy-díjazott jelen pillanatban LeAnn Rimes. Ő 1996-ban, 14 évesen robbant be első albumával, és rögtön két Grammyt is bezsebelt.