Megbírságolták a román köztévét, amiért irredentázta a Beatricét

Beatrice Tusnádfürdő Nagy Feró együttes énekes koncert tábor zenekar gázsigaléria
A Beatrice majdnem másfél milliót, vagyis 1 495 000 forintot kap egy fellépésért
Vágólapra másolva!
A pártatlan tájékoztatás szabályát sértette meg a román köztelevízió egy tavaly augusztusi Beatrice-koncertről szóló tudósításában. Pénzbírság és elbocsátás lett az ügyből. 
Vágólapra másolva!

Megbírságolta a román országos audiovizuális tanács a Román Televíziót (TVR), mert a pártatlan tájékoztatás szabályát megsértve tudósított a Beatrice tavaly augusztusi, kolozsvári koncertjéről. A hatóság 10 ezer lejre, azaz nagyjából 690 ezer forinttra bírságolta meg a köztévét.

Az együttes augusztusban koncertezett a Kolozsvári Magyar Napokon. A TVR tudósításban a riporter "vitatottnak és revizionistának" nevezte az együttest. Azt sugallták, hogy

irredenta rendezvénysorozat zajlik Kolozsváron,

és úgy értelmezték, hogy a Beatrice XX. század című dala kedvező fényben tüntette fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Államot.

Nagy Feró a Beatrice koncertjén a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2015-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A hatóság szerint a köztelevízió megsértette az objektív tájékoztatás kötelezettségét, ami azt jelenti, hogy korrektül kell bemutatnia a tényeket és az eseményeket. Emellett pedig a hírekhez egymással összefüggő képanyagot és szöveget kell közölniük. A TVR pedig a tudósításában használt korábbi Beatrice-koncertfelvételt is, amit nem jeleztek.

A TVR etikai bizottsága korábban már vizsgálatot folytatott az ügyben, és ennek nyomán

a tudósítót elbocsátották.

Az októberi vizsgálat nyomán az etikai testület az ügy kilenc érintettjét meghallgatva egyhangúlag megállapította, hogy a riport készítői az etikai kódex hat pontját hágták át, köztük a legfontosabbat, miszerint a közszolgálati újságírónak tiszteletben kell tartania az igazságot, a vitás témákat pedig részrehajlás nélkül kell kezelnie.

Külön érdekesség, hogy a TVR tudósítása hatására a kolozsvári rendőrség hivatalból vizsgálni kezdte, hogy megsértették-e a koncerten a fasiszta, rasszista és xenofób jelképek használatát tiltó rendeletet, de arra a következtetésre jutott, hogy nem történt törvénysértés.