Krisztus-testű Kanye West-szoborral kritizálja az Oscart egy művész

2017.02.23. 17:17

Ismét különleges művel készült az Oscar-gálára a Plastic Jesus nevet használó street art művész: ezúttal Kanye West arcát, a keresztre feszítés hagyományos ábrázolását és az Oscar-szobrocskát ötvözte egy ember nagyságú alkotásban.

Már negyedik éve reflektál a szórakoztatóipar visszásságaira a brit származású művész, akinek valódi személyazonossága nem ismert. Plasitc Jesus mindig az Oscar-gála előtt helyezi el az utcán szobrait, idén február 22-én este került erre sor, mindössze egy háztömbnyire a díjátadónak helyet adó Dolby Színháztól.

A szobor vörös szőnyegen áll, és megidézi az art deco stílusú Oscar-szobrocskát, testtartása viszont Krisztus keresztre feszítésének ábrázolásait imitálja. A szobor feje pedig egyértelműen Kanye West arcvonásait mutatja, igaz, a Hollywood Reporter beszámolója szerint sok turista nem ismerte fel a sztárt. A rapperre utal egyébként a szobor cipője is, amely Kanye West saját márkájának legújabb modellje. 

Plastic Jesus a Hollywood Reportnek azt mondta a szoborról, hogy a film legnagyobb ünnepén sem szabad megfeledkezni arról, hogy milyen problémákkal küzd a szórakoztatóipar, például, hogy idolokká tesszük az embereket és bizonyos dolgokat elvárunk tőlük" Erre utal a szobor talapzatán olvasható "false idol", azaz hamis bálvány felirat is.

Plastic Jesus egyébként nem Kanye Westet akarta bírálni az alkotással, mert a rapper szerinte zseni, aki briliáns dalszerző és producer, de istenségszerű alakot faragtak belőle az emberek. "Nézzük meg, hogy mi történt vele múlt év végén, mikor gyógykezelésre kellett vonulnia az idegesség, a stressz, és szerintem a depresszió miatt is" – mondta a művész.

Plastic Jesus első hasonló munkája négy évvel ezelőtt jelent meg Los Angelesben: akkor az Oscar-szobrocskát imitáló alak karjából egy tű állt ki, Philip Seymour Hoffman drogtúladagolására utalva.

A street art művészről egyébként annyit lehet tudni, hogy 20 évig fotóriporterként dolgozott, és brit lapoknak illetve neves magazinoknak fotózott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK