Eddig sosem látott zenekari forma született

2017.02.24. 14:09

A big band, mint zenekari forma történetében eddig példa nélküli a "cimbalom big band". Bacsó Kristóf zeneszerző, a Modern Art Orchestra tagja ezt a különleges ötletet valósította meg: darabját cimbalomra és big bandre írta. 2017. február 26-án, vasárnap este fél 8-tól a Budapest Music Centerben a Restringed Music - Suite for Cimbalom and Jazz Orchestra ősbemutatóját hallhatja a közönség.

A Modern Art OrchestraForrás: Budapest Music Center

A műben kortárs zenei elemek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a mai modern jazzre jellemző hangzás, a kompozíció egészét pedig Bartók öröksége és egyfajta kelet-közép-európai életérzés hatja át.

Ugyanezen az estén egy másik különlegességnek is fültanúja lehet a közönség: az Elements című darabot szerzője, Fekete-Kovács Kornél saját cimbalomművész nagyapjának ajánlotta. Ez a darab a hangszer adta lehetőségekkel játszik három tételben: a szerző a művet kifejezetten Lukács Miklós cimbalomművész számára írta. A zeneművet a jelenlegi formájába Subicz Gábor zeneszerző hangszerelte át, így big band formációban először kerülhet sor az előadására ezen a koncerten.

Lukács Miklós cimbalomművészForrás: Dobó László