Zenészek, akik színészi Oscart nyertek

Cher 1988 oscar The 60th Annual Academy Awards Actress Cher Los Angeles Moonstruck Oscar best gold statue half length 1988 Academy Awards
049920 01: Actress Cher holds her Oscar at the Academy Awards April 11, 1988 in Los Angeles, CA. Cher won the 1988 Best Actress Oscar for her role as Loretta Castorini in "Moonstruck." (Photo by Marc Biggins/Liaison)
Vágólapra másolva!
Ryan Gosling először tíz éve volt versenyben a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarért (Fél Nelson), idén pedig a Kaliforniai álomért jelölték. Gosling egy zongoristát játszik a filmben, és mivel musicalről van szó, többször dalra is fakad benne. Egyik feladat sem áll távol tőle, mivel amellett, hogy ő napjaink legkeresettebb férfi színésze Hollywoodban, saját zenekara is van. Ryan Gosling jelölése kapcsán olyan sztárokat mutatunk be, akik zenészként színészi kategóriákban versenyeztek az Oscarért, és meg is kapták a szobrot.
Vágólapra másolva!

A zene- és a filmipar között gyakori az átjárás: számos zenész dédelget színészi ambíciókat, és fordítva. Most olyan hírességeket mutatunk be, akik egyszerre sikeres zenészek és filmszínészek, olyannyira, hogy színészi kategóriában tudtak Oscart nyerni. Van köztük olyan, aki már első filmszerepéért Oscart kapott, és olyan is, aki rendszeresen vállal színészi munkát, vagy akár színészként lett világhírű, de karrierje a zeneiparban kezdődött.

Ebből a szempontból Ryan Gosling kivételnek számít, mert bár ő is énekesként állt előbb színpadon – gyerekként nővérével esküvőkön léptek fel –, már filmsztárként adta ki első lemezét a Dead Man's Bones nevű kéttagú együttesével, és a zenélés nála egyértelműen csak mellékprojekt.

Az indie rockot játszó zenekart Gosling a barátjával, Zach Shieldsszel alapította. A zenekar nevét viselő első lemezük, amelyet egy gyerekkórus közreműködésével vettek fel, 2009-ben jött ki. Érdekesség, hogy Gosling a Baby Goose művésznevet használja zenészként. Állítólag nem egyalbumos lesz a projekt, de kérdés, hogy a rengeteg filmszerepet kapó Goslingnak mikor lesz újra ideje lemezt készíteni. Mindenesetre a különleges hangulatú Dead Man's Bonest addig is csak ajánlani tudjuk, és nem csak a Gosling-rajongóknak.

Most pedig lássuk azokat a zenész-színészeket, akiknek alakítását már elismerték Oscar-díjjal:

Bing Crosby

Az első multimédiás sztárként is szokták emlegetni, mert a '30-as évek elejétől egészen az '50-es évek közepéig a szórakoztatóipar több ágának, a zeneiparnak, a rádiózásnak és a filmnek is az egyik, ha nem a legnépszerűbb alakja volt Amerikában.

Bing Crosby 1931-ben debütált a rádióban énekesként, és az évtized folyamán az ország legfontosabb előadója lett, akinek népszerűsége évtizedekig megmaradt. Hamarosan a filmszínészek között is ő lett az egyik legnagyobb sztár: neve garantáltan tömegeket vonzott a mozipénztárakhoz. Számos zenés komédiában szerepelt, de prózai szerepekben is láthatta a közönség. Összesen háromszor jelölték Oscarra, és 1945-ben nyert is a legjobb férfi főszereplő kategóriájában A magam útját járom című musicalért. A filmben egy fiatal, ambiciózus katolikus papot alakít, akinek szokatlan stílusa forradalmi hatással van gyülekezete életére.

Egy évvel később megint eljátszotta Chuck O'Malley atyát a Szent Mary harangjai című filmben, amely szintén Oscar-jelölést ért. Ezzel

ő lett az első színész, akit kétszer is jelöltek ugyanannak a karakternek a megformálásáért.

Még egyszer kapott jelölést: 1955-ben a Vidéki lány című dráma férfi főszerepéért, de akkor Marlon Brando kapta az Oscart a Rakparton-ért.

Frank Sinatra

Frank Sinatra zenei és filmes karrierje egy időben szinte párhuzamosan haladt, de első sikereit még zenészként érte el, és most is így ismertebb. Az egyik legnagyobb hatású 20. századi előadóként tartják számon, de filmszínészként is rendkívül sikeres lett.

A '40-es évektől tűnt fel filmekben, és először zenés alkotásokban láthatta a közönség, de az Oscart már egy dráma mellékszerepe hozta meg neki 1953-ban. A Most és mindörökké-ben Sinatra olyan sztárokkal játszott együtt, mint Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr és Donna Reed. A hawaii katonai bázison játszódó filmben Sinatra a főszereplő Robert E. Lee Prewitt (Montgomery Clift) barátját, Angelo Maggiót játszotta. A Most és mindörökké egyébként a 26. Oscar-díjátadó nagy nyertese lett: nyolc szobrocskát kapott, többek között a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek (Fred Zimmerman) járó Oscart. Lancastert és Cliftet is jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó díjra, de ők nem tudtak nyerni.

Két évvel később Sinatrát újra jelölték Az aranykezű férfi főszerepéért, amelyben egy drogproblémákkal küzdő, börtönből szabadult dobost játszik.

Barbra Streisand

Barbra Streisand azon kevés művészek egyike, akik megnyerték a négy legfontosabb amerikai szórakoztatóipari díjat: az Emmyt, a Grammyt, az Oscart és a Tonyt is. Több mint 68 millió albumot adott el csak Amerikában, ezzel bekerült a 10 legtöbb lemezt értékesítő szólóelőadó közé. Streisand először színházi színész akart lenni, de miután azt tanácsolták neki, hogy fontolja meg az éneklést, elindult ebbe az irányba is, és 50 stúdióalbumot rögzített a '60-as évek eleje óta.

Zenei karrierjével párhuzamosan feltűnt a tévében és a Broadway-n, első filmszerepét viszont „csak” 1968-ban kapta meg. Ez a Funny Girl című musical filmes változata volt, így Streisand egy olyan karaktert játszott első filmjében, amellyel a színházban már sikeres lett. Érdekesség, hogy Streisand Katherine Hepburne-nel megosztva kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó Oscart –

ez volt az egyetlen alkalom, hogy holtverseny alakult ki ebben a kategóriában.

De nem csak zenés filmekben volt sikeres: az 1973-as Ilyenek voltunk című dráma női főszerepéért is jelölték. Második Oscarját végül nem színészi kategóriában nyerte, hanem a Csillag születik című 1976-os film Evergreen című betétdaláért (Streisand egyébként női főszereplője is a filmnek).

Még kétszer jelölték, 1997-ben a Tükröm, tükröm betétdaláért, 1992-ben pedig a Hullámok hercege, amelynek a rendezője volt, a legjobb film kategóriájában versenyzett.

Lapozzon, az összeállítás a következő oldalon folytatódik.