30 éve jelent meg az első Beatles-CD

Fara00299 Sixties Anni Sessanta Chitarrista Fotografia guitariste Instrument de musique Novecento Guitar player Musicista Ritratto Musique 20 20e 20eme XX XXe XXeme siecle Strumento musicale SINGER 20 20th XX XXth century Music instrument Farabola Photogr
Les Beatles lors d'un concert ŕ Milan en juin 1965
Vágólapra másolva!
Az első kereskedelmi forgalomba került CD után még 5 évet kellett várni, hogy a Beatles is hallható legyen az akkor új hordozón. A kiadóval folytatott, dollármilliókról szóló perek ellenére 1987-ben végre a Beatles is kijött első CD-ivel.
Vágólapra másolva!

A Beatles először 1987 februárjában jelent meg CD-n. Egyből négy albumot adtak ki. Ahhoz képest, hogy a kereskedelmi forgalomban már 1982-ben lehetett CD-t kapni, a Beatles 5 éves késése erősnek tűnik. Persze 1987-ben Lennon már nem élt, és nyilván nem volt célja a többieknek az elsőség, de mégis csak furcsa ez az öt év. Nyilván nem új dalokat kellett volna Lennon nélkül írni az amúgy 17 éve feloszlott zenekarnak. Tehát elsőre úgy tűnne, hogy pusztán technikai értelemben lehettek akadályok, amelyek leküzdéséhez biztosan nem kellenek évek.

Éppen ezért az 5 éves csúszást többen magyarázták azzal, hogy McCartney-ék ekkor már hosszú évek óta pereskedtek az EMI-jal. És a kiadó esetleg szándékosan

húzta az időt, hogy betartson nekik.

Az EMI egyébként hivatalosan is tagadta ezt. Akkor azt mondták, hogy nem akartak piacra dobni egy ekkora kincset anélkül, hogy a gyártási kapacitás biztosan le tudta volna követni a rajongók várható igényeit.

Az úttörő

Az első, kereskedelmi forgalomban kapható CD Billy Joel 52nd Street című albuma volt. A CD 1982. október 1-én került a japán boltokba. Az első teszt-CD-ket pedig jóval előtte készítették, és állítólag Richard Strauss Alpesi szimfóniá-ja került rájuk. Az első CD, amit már a Philips sorozatgyártó gépeivel nyomtak, A The Visitors volt az ABBA-tól.

Ez a jogi vita egyébként a sikeres, 1987-es CD-kiadást követően sem ért véget a zenekar megmaradt tagjai és az EMI között. McCartney-ék nem sokkal később, csak a CD-s megjelenés miatt már

40 millióra perelték a kiadót.

Ugyanis szerintük a bevétel 25 százalékát jogtalanul vette el tőlük az EMI, többek között csomagolási költségekre hivatkozva - írja a UCR.

Egyébként az 5 éves csúszás akár jól is jöhetett, mivel a rajongók még jobban ki voltak éhezve. Nem is maradt el a siker. Az egyik amerikai lemezboltban a megjelenés napján 200 Beatles-CD fogyott csak az első órában. 1987. február 26-án, 30 éve és egy napja a Beatles első négy albumát, az 1963-as Please Please Me-t és With the Beatles-t, valamint az 1964-es A Hard Day's Night-ot és a Beatles for Sale-t adták ki mono hangzással. Júliusra pedig további négy albumuk CD-je volt már a boltokban. Nem meglepő módon a Beatles sorban következő lemezeit adták ki. A Help!-et (1965), a Rubber Soul-t (1965), a Revolver-t (1966) és a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-et (1967).

Zabilemez

A Beatles első CD-jéről szóló történetben azonban van egy kis csavar is: valahol 1983-ban

volt egy mostohagyerek.

Az első hivatalos Beatles-CD ugyanis Japánban már jó négy évvel az előbb említettek előtt megjelent. Ez az Abbey Road volt, amit a Toshiba-EMI Ltd. adott ki. A lemez rövid idő alatt át is került Amerikába, és néhány hétig lehetett is kapni a boltokban. Azonban jogi problémák miatt vissza kellett hívni a lemezt, és négy évet kellett várni a „második elsőkre". A japán kiadásra azóta főleg a gyűjtők leselkednek. Ezt például 650 dollárért árulja valaki.

Az ötlettől a gyártósorig

Billy Joel 1982-es CD-je nem derült égből a villámcsapásként érte a mérnöki világot. A CD-k előállítási technológiáját már jó pár évvel korábban kidolgozták a Philipsnél. A célegyenesben pedig, 1979-ben a Sonyval közös mérnökcsapatot állítottak fel. Nagyjából egy év alatt hozták össze a lemezek előállításához és tömeggyártáshoz is szükséges sztenderdeket. A nagy robbantással 1982-ben még csak Ázsiát célozták meg, Amerikába csak ezután, 1983-ban került az új termék.

Természetesen mindjárt lejátszót is piacra kellett dobni a lemezekkel együtt, és még a piszok magas ár sem riasztotta vissza a zenefalókat. 1983-ban nagyjából 1000 dollárba került egy lejátszó Amerikában, de így is 400 ezret adtak el csak az első évben.

A CD tehát hódított, mindenki hozzá akart jutni, és ennek megfelelően a lejátszók és a lemezek árai is hamar esni kezdek. A CD-k már 1988-ban

lenyomták a hanglemezeket az amerikai zenei piacon,

1992-ben pedig már a kazettákat is maguk mögé utasították. A megjelenésükkor egyértelműen a hanglemezek utódaiként tekintettek a CD-kre, hiszen akkor még kizárólag hanganyagok kerülhettek rájuk. A CD-ROM csak pár évvel később, 1985-ben jelent meg. Itt már tágult a lemezekre kerülő adat fogalma, tehát nem csak zenében lehetett gondolkodni.

A Beatles 1965-ben Forrás: Origo

A CD egyértelműen uralta az 1990-es, de még a 2000-es éveket is. Valószínűleg a magas ár miatt a Sony által 1992-ben bemutatott MiniDisc nem jelentett igazi konkurenciát. Viszont az első komoly jel, ami arra utalt, hogy a CD-kornak egyszer vége lesz, az iPod 2001-es bejelentése volt. Azóta pedig már felfordult a világ, vagy inkább folyamatosan forog. A CD pedig egyértelműen kihalóban van, ez nem kérdés. Közben az egykori egyeduralkodó, a hanglemez egyre jelentősebb tényezőként van jelen a zenepiacon.

A CD kimúlása biztosan nem egyik pillanatról a másikra történik majd. Közben pedig nem szabad megfeledkezni a gyűjtőkről, az érdekességet, a múltat keresőkről. Bár sokszor az ő tevékenységük sem egyértelműen a zenéről, a valódi használatról, hanem csupán gyűjtési vágyról szól. Egy kutatás szerint a fizikai hordozón tárolt zenék vevőinek 15 százaléka csak gyűjt, de nem hallgatja a megvásárolt zenéket - írja a Virgin.

Az 100 lesz!

Egyik munkatársunk éppen ma mesélte, hogy a hétvégén lomtalanítás volt a környékükön, ahol valaki egy CD-kkel teli, óriási dobozt dobott az egyik halomra. Erre a munkatárs közelebb ment, és gyorsan lecsapott Serj Tankian Elect the Dead című albumának limitált kiadású, kétlemezes változatára. Az egyik felügyelő rögtön odaugrott hozzá, és mondta, hogy az 100 forint lesz. Ő pedig visszakérdezett, hogy micsoda? És nem azért, mert felháborodott volna a pénzszedésen, hanem azért, mert ez a duplalemez jóval többet ér. Sajnos tovább böngészni már nem volt lehetősége, mert amíg fizetett, valaki már leboltolta a másik felügyelőnél az egész csomagot. 3 ezerért.