Heti ingyenzene: teljes NIN-lemez, blog house, gamelán és Satisfaction

2007.04.12. 07:09

Az új, meglepő módon a világvégéről szóló Nine Inch Nails-lemezt a hivatalos honlapon lehet meghallgatni. Nehezebben feltúrhatók: Björk és P.J. Harvey elképesztő Satisfactionje, Patrick Wolf remixe Mikából, egy amerikai underground hiphop-válogatás és magyar nu metál. Megmutatjuk az utat azoknak, akik gamelánt szeretnének hallgatni és írni, és azoknak is, akik tudni akarják, létezik-e olyan műfaj, hogy blog house, és ha igen, hol lehet letölteni.

A Quart arra törekszik(többek között), hogy olvasói popkulturálisan széles körűen tájékozottak legyenek. Ebbe beletartozik az is, hogy a legidiótább zenei stílusok létezéséről is tudomással kell bírni. Remélem, hálásak vagytok, hogy megmondjuk: van ilyen, hogy blog house. Legalábbis ha a létezés elégséges kritériuma, hogy valamiről van Wikipedia-szócikk. Mp3-blogok által favorizált (rosszakaratúan: nyomatott) tánczenei stílusról van szó, exkluzíve kipostázott remixekkel, sok és jó piszkosan megkezelt hangmintával. Így például a Fluo Kids angol-francia honlapon most éppen legfölül lévő két remix (Everything But The Girl, Olive) nagyon híres mintáit bizonyára senki nem jogosíttatta, de ez az egész jogi procedúra csak azok szerint nem hülyeség, akik pénzt kapnak belőle. A kellemesen dögös tánczenébe jó bevezetést nyújt a Fluo Kids egyik postázójának, Casper C-nek a Saxed Up névre hallgató mixe, amit sajnos onnan már levettek, de máshol szerencsére még megtalálható (közvetlen link). A tracklistát is eltüntették, arra emlékszem, hogy Mr. Oizo az első szám, ami segít azért elhelyezni a blog house műfajt, ha van ilyen.

A teljes új Nine Inch Nails-lemezt meg lehet hallgatni: csak ide kell kattintani, aztán meg a Listen To Year Zero feliratra. Itt aztán meg kell adni egy e-mailcímet, ami az előzményeket ismerve eléggé aggasztó, de ha az az ára az ingyen zenének, hogy hozzájárulunk egy kicsit a világ pusztulásához, ám legyen.

A lemez egy hallgatás alapján problémátlanul illeszkedik az eddigi NIN-életműbe, sőt, megkockáztatom, a legjobbak között van. (Bár semmiképp nem újító, de elárulom: a NIN soha nem volt az.) Középtempós, közepesen nyomasztó indusztriál-pop, különösebb slágerek és mélypontok nélkül. De mondja már meg valaki: csak én hallom így, vagy tényleg Phil Collinséra hasonlít Trent Reznor hangja?

Én egyébként még arról sem vagyok egészen meggyőződve, hogy olyan létezik, hogy homopop (és ha igen, hogy mondjuk ezt píszíül). Ha van, akkor kétségtelenül a legnagyobb alakjai közé tartozik Mika és Patrick Wolf. (Mindkettejükkel foglalkoztunk már: itt és itt.) Most az utóbbi (Wolf) remixelte az előbbi (Mika) Love Today című számát. Mivel az információk szerint az eredmény csak promóciós célra hozzáférhető, lelkiismeretfurdalás nélkül lehet letölteni innen. (Az eredeti klipje megtekinthető itt.) Ez a remix igazi nagy teljesítmény; mégpedig azért, mert első és második hallgatásra bátrabban kísérletezik, mint az említett Nine Inch Nails (de komolyan), később viszont tényleg meg lehet benne találni a popzenét. Ilyesmire azért kevesen képesek, úgyhogy éljen Patrick!

Van-e ember, akinek a szíve nem dobog gyorsabban, ha megtudja, hogy csak néhány kattintás (az első ide), és meghallgathatja P.J. Harvey és Björk közös Satisfaction-feldolgozását? (Megnézheti videón és le is töltheti.) Sajnos van ember, de ő is hallgassa meg, mert nagyon jó. Leginkább P.J. Harvey korai, szikár rockzenés korszakára hasonlít (végülis 1995-ös), a legkevésbé az eredetire. Ezt az eredetileg egy díjkiosztón elhangzott számot a nagyszerű Music Slut blog osztotta meg velünk The World Of B-sides & Rarities sorozatán belül, melyben további izgalmak várnak még ránk. Például egy furcsa-izgalmas és nyers Yeah Yeah Yeahs; egy feldolgozás egy Smiths b-oldalról, amit Johnny Marr gitáros nagyon utált; Girls Just Want To Have Fun-feldolgozás az indie-üdvöske Death Cab For Cutie-tól. És még mások, és újabbak is jönnek: az eddigiek alapján érdemes figyelni.

Gamelánnak nevezik azt a jávai, erősen ütőhangszerekre épülő (de finom) zenét, ami (ha hihetünk például David Toopnak) megváltoztatta az európai zene történetét. A gamelán hangzása, és egyáltalán, a lüktetése is nagyon egyedi; de elég egyszer meghallgatni, és aztán felismered. Ezen a francia mechanikus gamelán oldalon nem csak meghallgathatunk öt tradicionális verziót, de beléjük is nyúlhatunk. Csak francia nyelven működik, ezért elárulom, hogy ha nem akarjuk a fotókat nézegetni, és rábökdösve megszólaltatni az egyes hangszereket (ez is szórakoztató egy darabig), akkor a Play gomb alatti három gomb közül a legalsót (kis négyzet) kell megnyomnunk. Ebben a nézetben mint egy dobgépen állítgathatjuk, mikor mi szólaljon meg; innentől nincsenek nyelvi akadályok, mert értelemszerűen használható. A bpm is változtatható, semmi nem áll az utunkba.

Adult Swim névre hallgat az amerikai Cartoon Network felnőtteknek szóló műsorsávja. Honlapjukról letölthető most egy negyven perces album, Definitive Swim címmel. El-P és Aesop Rock talán a leghíresebb nevek, és már ebből lehet sejteni: itt olyan, mondjuk hogy underground hiphop hallható, ami nem csak hogy nem mainstream, hanem nem is akar az lenni. Ezen belül van kifejezetten könnyed-szórakoztató és sötét-nyomasztó is, egész popos és egész kaotikus is; és miközben hallgatjuk, nem csak jól érezzük magunkat, hanem ismerkedünk az amerikai másmilyen hiphoppal is, szélesítve látókörünket.

Az Algor Mortis magyar együttes honlapjáról letölthető a Circle Of Fire című három számos, tízperces demó. A stílus nu metál, annak nem a popos, inkább az extrémebb oldala. A világot nem váltja meg (bár meglepően jól szól), a hatások jól hallhatók, de nem ócska klónról van szó. Az ilyesmire joggal mondják (mint azt a honlapra belinkelt kritikákban is olvashatjuk): ígéretes.

A Fat Cat a legnevesebb angol underground kiadó (olyanok ők, mint az indie rockban a Domino, kis csúsztatással). A honlapja (és kiadványai) alapján legalábbis nagyon rokonszenves cég nem csak adatbázist tart fenn zenekarok és kis kiadók kedvéért, praktikus tudnivalókkal, hanem letöltéseket is kínál a demo menüpontban. Olyan zenéket tölthetünk itt le, amiket jónak tartanak, de valamiért mégsem adják ki lemezen. A letöltési listát vezető macedón duó, a Dalnovod két száma például szétszabdalt elektronikus ritmusokat (á la Squarepusher) és vicces hangmintákat ereszt össze: üvegek, egyéb háztartási zajok, kattogások. Mintha Herbert egy izgalmas, elvadultabb pillanatát hallanánk, de nem plágium, főleg, mert Herbert sem az ötlet ősforrása, ezt jobb, ha tudjuk. (Vagy utánaolvasunk.)