A világgazdasági válság hatása a dj-k fogazatára

2008.12.14. 19:15

A válság hatására DJ Talent elszánta magát: eladja a fogairól az aranykoronákat, pedig a rajongók arról ismerik meg őt. Kanye West keményen megmondta, de az AutoTune-nak köszönhetően érzelmes művészet lett ebből is. Lily Allen véletlenül cicit mutatott, a Van Halen nem kért a barna M&M's-ből. Mi motiválja a Barcelona játékosait? Kik mentik meg a lemezipart? Tényleg Will.i.am lesz a U2 producere? Pornózik-e Pásztor Anna? Színes poprockhírek.

A VILÁG LEGJOBB VIDEÓJA! MINDENKI NÉZZE MEG! Melbourne-ben, koncert közben valaki megdobta Kanye Westet valamivel (úgy tudni, egy pénzdarabbal), mire ő azt kívánta neki, hogy "Eat shit, die!" De úgy, hogy mindeközben a legendás AutoTune-effekt végig működött, és így rendkívül szórakoztató lett az eredmény. Alant a jeles eseményről készült rövid felvétel, csak a lényeggel; itt van egy teljes verzió a szomorú dalból.

Kanye West azt fontolgatja, hogy Londonba költözik, és valamilyen tanonci állást vállal a Louis Vuittonnál, és teljesen normális életet fog élni, legfeljebb majd a hétvégeken rappel. Nagyon érdekli őt ugyanis a divat világa! Ennél kicsit érdekesebb, hogy híres blogján azt írta (szokása szerint csupa nagybetűvel), hogy napjaink egyik leginkább tenyérbemászó műhiphoppere, Will.i.am lesz a következő U2-lemez producere. Kanye nem a mi jellemzésünket használta a híres Black Eyed Peas-tagra, hanem abbéli reményének adott hangot, hogy hú de jó lesz! Kanyén kívül más semmi biztosat nem közölt a dologról; a Billboard szaklap Will.i.ammel készített interjúja végén említi, hogy a híres ember nemrég Londonban járt és ott a U2-val csinált valamit közösen, de nem szabad beszélnie róla. Meg arról is van szó, hogy a Black Eyed Peas következő lemezének The END lesz a címe, ami sajnos csak egy rövidítés, hogy The Energy Never Dies, mert lehet, hogy a lemezen csak 12 nóta lesz, de a következő nap talán már 100 újabb dal kerül a netre, mert az album halott, az energia viszont örökké él!

A világgazdasági válság egészen meglepő módokon is kihatással van a művészet világára. Például a BBC tudósítása szerint egy bizonyos DJ Talent (polgári nevén Anthony Ghosh) úgy döntött, hogy eladja mind a huszonnyolc aranykoronáját. Ezeket még három éve rakatta fel fogaira, tízezer fontért (ez majdnem hárommillió forint), mégpedig azért, mert azt gondolta: ez lesz az ő védjegye, amiről leendő rajongói felismerik majd. Azonban a világgazdasági válság miatt elbizonytalanodott jövő, valamint a lemezeladások drámai csökkenése együttesen arra késztetik, hogy eladja az aranykoronákat - reményei szerint 30 ezer fontot kap majd értük (ami meg majdnem kilencmillió HUF). Pedig, mint mondja, lehet, hogy ez zenészi karrierjébe kerül majd, mert nem fog kitűnni a sok sima fehér fogú dj közül. Ha majd egyszer megint jól mennek a dolgok, akkor platinából csináltat magának koronákat, mert azok többet érnek.

A Smoking Gun oldal a múlt héten az újraegyesült Van Halen riderét hozta nyilvánosságra (ez a koncertszervezőknek szóló, mindenféle kívánalmakat rögzítő dokumentum), amiből kiderült, hogy David Lee Roth a többiektől a lehető legnagyobb távolságban szeret öltözni. Most pedig rátaláltak a világtörténelem leghíresebb, legendás riderére: arra, amiben a Van Halen az öltözőbe egyebek mellett M&M's cukorkát is kér, DE SEMMIKÉPPEN NE LEGYEN KÖZÖTTÜK BARNÁK. Igen, az így szerepel, csupa nagy betűvel és aláhúzva. Az 1982-es, gépelt dokumentumba a zenekar állítása azért írták bele ezt a kikötést, hogy könnyen meggyőződhessenek arról, hogy a koncertszervezők valóban elolvasták-e az 53 oldalas ridert. Ha a cukorkás tálban barna M&M's-bogyók is voltak, akkor feltételezhették, hogy a fontosabb dolgokra (fényekre, színpadképre, biztonságra, jegyekre) vonatkozó előírásokat sem biztos, hogy betartották a szervezők.

Két izgalmas dolog is történt Lily Allennel mostanában. Pontosabban az egyik még régebben, csak most mesélte el. Damon Albarnnal próbáltak közösen dalokat írni Lily új lemezére (az It's Not Me, It's You jövő februárban jelenik meg), de nem jutottak sehova: az énekesnő hangmintákkal meg loopokkal vacakolt, a híres operaszerző meg a zongoránál üldögélt, és időről időre megkérdezte, hogy: na, van már valamink? De nem volt semmi, aztán meg az lett, hogy Lily felállt, két gomb lepattant az ingéről, és hirtelen "melltartó nélküli mellkasa" feltárult a neves britpopper előtt. Ma már nevetve tud visszaemlékezni az esetre: "I am soooo cool" - mondja róla. (Bizonyára vannak még olyanok, akik emlékeznek rá: az egész világ is láthatta Lily Allen melleit a nyáron.) Ugyanebből az interjúból az is kiderül, hogy Lily "véletlenül" lenyúlt egy Take That-számot. Ez úgy történt, hogy Greg Kurstin, az új album producere akkordokat játszott, ő meg ráénekelt, és tetszett nekik, mert olyan fogós volt - aztán amikor valaki másnak lejátszották, az elárulta nekik, hogy ez bizony a Take That: Shine című dala. De a srácoknak is bejött a véletlenül lopott verzió, ezért szereplhet a lemezen. Viszont közös videó nem lesz, pedig Lily hogy szeretett volna Mark Owennel kézen fogva mászkálni benne!

Az is megrázta a világ közvéleményét, hogy Lily Allen komoly csatába keveredett Katy Perry-vel; a fiatal leány szerinte csak azért kapott lemezszerződést, mert "amerikai Lily Allent" akartak belőle csinálni, mármint amolyan különc és nagy vitákat kiváltó énekesnőt. Aztán egy rádióműsorban azt árulta el, hogy amikor találkoztak, meglehetősen hidegen viselkedett Katy-vel. Ugyanis valaki megkérte az amerikai leányt, írja már le magát, mire ő azt mondta: "Olyan vagyok, mint Amy Winehouse kövérebb és Lily Allen soványabb változata." Utóbbi ezt így kommentálta: "Nem vagy angol, nem te írod a dalaidat, úgyhogy fogd be!" Aztán Katy többé-kevésbé bocsánatot kért: ő csak mókázni akart, és nem gondolt semmi komolyra - hiszen hát a komédiásokat nem kell szuperkomolyan venni! De hát sajnos az úgy van, hogy Lily-t érzékenyen érintik a súlyára és kinézetére vonatkozó megjegyzések. Ugyan sose gondolta magáról, hogy szupermodell volna, azért az a meggyőződése, hogy nem annyira taszító, mint néha állítják róla.

Hoppá! Pásztor Anna az éneklés mellett színésznőként is kipróbálja magát, mégpedig egy kizárólag felnőtt nézőknek ajánlott színdarabban! Hogy mennyire komoly dologról lesz szó, azt már a darab címe is jelzi: MoNOporno avagy Julie, a műfaja pedig, idézzük:  "szexuális felindulásból elkövetett zenés kettősgyilkosság, egy felvonásban", sic. August Strindberg Julie kisasszony című drámája gondoltatik benne tovább, a színházbarát moziműfaj, a road movie-k és a kilencvenes években rendkívül divatos filmrendező, Quentin Tarantino stílusában. A darabban Pásztor Anna nemcsak színészkedik, hanem együttese, az Anna And The Barbies játssza a zenét is. A rendező Suda Balázs Róbert így vallott őróla: "A darab hozza ugyanazt az őszinte vadságot, nőiességet, amit Anna is képvisel a koncertszínpadokon, ettől olyan tökéletes az ő szerepeltetése." Anna énekesnői-rapper képességeit már két alkalommal is illettük keresetlen szavakkal - egyrészt említett zenekarának bemutakozó lemeze kapcsán, másrészt pedig amikor a Kowalsky Meg A Vega lemezén vendégeskedett. Akkor méltatott erényei maradéktalanul felvonulnak a darab honlapján megtekinthető beharangozó videóban is. A kiadó még azzal a "találós kérdéssel" is kecegtette a világot: mi a közös Pásztor Annában és Tóth Verában?

Sajátos módon motiválja csapatát, a Barcelonát Josep Guardiola edző. Módszereiről bőven olvashatunk a Guardian alapos cikkében - többek között kiderül az is, hogy a csapat buszában teljes mértékben edzői irányítás alatt tartja a cd-lejátszót. És mi szól egyfolytában? Csak és kizárólag Coldplay!

Letartóztatták majd óvadék ellenében szabadon engedték Dizzee Rascal grime-sztárt, miután Dél-Kelet-Lonbonban a híradások szerint valami incidensbe keveredett, és a rendőrség szerint komoly fegyver volt nála, egy baseballütő. Lehet, hogy ezek után már nem lehet belőle brit miniszterelnök - pedig egy interjúban arról beszélt, hogy Barack Obama győzelme azt jelenti, hogy már nem számít a politikában a bőrszín, lehet valaki fekete, lila vagy marslakó, ettől még megválaszthatják vezetőnek, ha az emberek elhiszik, hogy az ő érdekükben dolgozik. Arra a provokatív újságírói kérdésre, hogy vajon ő maga indulna-e valamilyen tisztségért, azt mondta, végülis jó ötletnek találja ezt: Dizzee Rascalt miniszterelnöknek!

Kihívták a Los Angeles-i rendőrséget Stevie Wonder Los Angeles-i birtokára. A híres ember éppen nem volt otthon, és biztonsági emberei egyszer csak azt vették észre, hogy érkezett egy illető, aki mindenféle cuccokat kezdett el kipakolni, például egy hűtőgépet is. Rendes biztonsági emberhez illően kihívták a zsarukat, azonban Stevie Wonder meg arra kérte őket, hogy inkább mégse intézkedjenek, mert családi ügyről van szó, amit ő akar kezelni. Úgy tudni, a híres énekes és egy unokatestvére között van valami birtokviszály, ami miatt már korábban is a rendőrök távolították el a rokont Stevie Wonder házából.

A Reuters a karácsonyi lemezpiac szomorú kilátásairól szóló, megrázó adatokkal teli cikkéből kiderül, hogy mi nyújt végső reménysugarat a zeneipari szakembereknek: "Hála Istennek, hogy a dolgozó felnőttek nem tudják, hogyan kell zenét letölteni" - mondja a Hot Poop (!) nevű cég tulajdonosa, aki Enyát, Il Divót meg Wynton Marsalis és Willie Nelson közös lemezét árulja a dolgozó felnőtteknek.

Végül szeretnénk átvenni betűhív módon egy szívet melengető sajtóközleményt az magyar rendőrségtől, a mi kiemeléseinkkel. "A diszkóbalesetek elleni küzdelem jegyében született az Országos Rendőr-főkapitányság kampánydala a Tiszta fejjel, amely hatalmas népszerűségre tett szert a fiatalok körében. A rendőrség által felkért hét magyar énekes alkotta Tiszta Fejjel Projekt, vagyis Lola, Tóth Gabi, Völgyesi Gabi, Puskás Peti, Márk, Molnár Tamás és Gáspár Laci produkciója a vezető magyar zenetévé slágerlistáján rövid időn belül bekerült a legjobbak közé, jelenleg az előkelő 24. helyen található. A szám iránt óriási az érdeklődés az internet-használók körében is. Ezt bizonyítja, hogy a világ legnagyobb videó megosztó oldalán eddig több mint százezren hallgatták meg a művet és nézték meg a hozzátartozó videót, melyben egy tragikus kimenetelű balesetről kiderül, hogy szerencsére csak álom volt. Az oldal látogatóinak visszajelzései rendkívül pozitívak: az ötös skálán négy és feles osztályzatot kapott a klip a szavazóktól. A fiatal generáció által nagy elismertségnek örvendő előadók mellett az igényes zenei hangzásnak is köszönhető, hogy a dal belopta magát a tinédzserek szívébe. A sikerhez azonban nélkülözhetetlen volt az is, hogy a tizenéves korosztály számára komoly problémát jelentő diszkóbalesetekről érthető és tanulságos szöveg szülessen, mely közel hozta a problémát a közönséghez."