Ron Asheton, 1948-2009

2009.01.06. 17:45

Szívrohamban elhunyt minden idők első punkegyüttesének gitárosa, Ron Asheton. A Stooges gitárosának játéka több évtized generációját ihletette meg az utóbbi negyven évben.

Ron Asheton ötéves korában kezdett el harmonikázni, majd tízévesen gitározni. Tizenkilenc éves korában, testvérével, Scott Ashetonnal és Iggy Poppal megalapította a Stoogest, amely egyrészt a poptörténet első punkzenekara lett, másrészt pedig az ún. detroiti rockhangzás mai napig legikonikusabb képviselője. A Stooges első lemeze a megalakulás után két évvel, 1969 augusztusában jelent meg, rajta többek között az I Wanna Be Your Dog, a No Fun és a 1969 című kultikus dalokkal. 1970-ben jött ki az együttes sokak szerint legnagyobb hatású második albuma, ez volt a Fun House. Asheton különösebben technikásnak nem mondható, jellegzetesen nyers és impulzív, széttorzított játéka az első két lemezen hallható csak (ezeken dalszerzőként is közreműködött), a három év szünet után – immár a Columbiánál, nem pedig az Elektránál kiadott – Raw Poweren már basszusgitáron játszott.

A Stooges fennállása alatt nagy sikereket nem ért el soha, a harmadik lemez után fel is oszlott, Iggy Pop pedig szólókarrierbe kezdett. Az együttest a nyolcvanas évek punkhulláma fedezte fel magának először (a Fun House bevallottan a Black Flag sokadik énekesének, a csapatot sikerre vivő Henry Rollinsnak a kedvenc lemeze volt), majd a kilencvenes évek elejének amerikai rockja, azóta pedig szinte mindenki. Mindeközben Asheton mindenféle együttesekben játszott: The New Order (nem az, egy másik), Destroy All Monsters, New Race és ilyesmik voltak a neveik, meg szerepelt a a Wylde Ratttz nevű alkalmi társulásban különféle neves amerikai underground rockerekkel (a Minutemen, Dinosaur Jr., Sonic Youth és Mudhoney tagjaival). Egy 2007-es interjúban azt mondta: mikor nem létezett a Stooges, és ő esténként 15 dolláros gázsikért játszott és próbált megélni, akkoriban mondogatták neki ismerősei, hogy erről meg arról is azt olvasták, milyen nagy hatással volt rá a Stooges - aminek persze ő nagyon örült.

A zenekar 2003-ban alakult újjá a klasszikus felállással, az együttes Magyarországon is fellépett, illetve 2007-ben kiadott egy lemezt The Weirdness címmel (Asheton azon ismét gitáron játszott). A Rolling Stone egy 2003-as listáján Ron Ashetont minden idők 29. legjobb rockgitárosának ítélte, és a Stooges a Rock And Roll Dicsőségcsarnokának idei jelöltjei között is szerepel.

A helyi rendőrséget január 5-én (illetve 6-án) éjfél körül hívta fel Asheton egy ismerőse, aki több napja nem érte el a zenészt, ezért aggódni kezdett. Ron Asheton holttestét otthonában találták meg, Ann Arborban, Michiganban, ahol annak idején a Stooges is megalakult. Hatvanéves korában hunyt el, feltehetően szívroham végzett vele.