Robert Plant és Alison Krauss a Grammy nagy nyertesei

2009.02.09. 09:20

Bár Lil Wayne rapper és a Coldplay rockegyüttes kapta a legtöbb jelölést Amerika legjelentősebb zenei díjára, Alison Krauss és Robert Plant lettek az igazán nagy nyertesek. MIA nem szült, Rihanna és Chris Brown nem lépett fel, feltehetően azért, mert az utóbbi bántalmazta az előbbit.

Robert Plant és Alison Krauss: Raising Sand című bluegrass-albuma (kritikusunk lelkes méltatása itt olvasható róla) nyerte el a Grammy-gálán az év legjobb lemezének járó díjat, továbbá az év felvétele a Please Read The Letter című szám lett; valamint még a legjobb vokális popegyüttműködés, legjobb country-együttműködés, legjobb kortárs folk/Americana lemez díja is nekik járt. Mint a legtöbb kommentár megjegyzi, az eredményt előre borítékolni lehetett - hiszen a Grammy-n a "régi" általában győzedelmeskedik az "újító" fölött; tavaly például Herbie Hancock: River: The Joni Letters című albuma lett az év lemeze, bár az nagyobb meglepetést okozott. Alison Krauss és Robert Plant is nagyon örültek a díjaknak; az énekesnőnek már 26 van, már csak egy kell neki, hogy behozza Quincy Jonest - a legtöbb Grammy-t egyébként Solti György karmester nyerte, összesen 31-et. Robert Plant viccesen elárulta, hogy Alison az ő kocsijában tartja a trófeáit; valamint azt is elmondták, hogy csinálnak még közös lemezt ők ketten meg T-Bone Burnett producer.

A legtöbb jelölést Lil Wayne, a tavalyi év legnagyobb amerikai sztárja kapta, nyolcat, de általános kategóriában nem nyert, csak mindenféle rap-díjakat (az év raplemeze és rapdala, valamint szóló és közös előadás a műfajban, utóbbit a Swagga Like Us egyik előadójaként). A Coldplay hét jelöléséből hármat tudott díjra váltani: a Viva La Vida lett az év dala (ami különbözik az év felvételétől) és csoportos énekes popelőadása, a hasoncímű album az év rocklemeze.

A gálán számosan felléptek, meglepő együttműködések is voltak (pl. Stevie Wonder élő legenda a Jonas Brothers nevű tinicsapattal), de az igazán nagy szenzáció az lett, hogy ketten nem: Chris Brown és Rihanna, akik egyébként együtt járnak. Azonban a rendőrség bejelentette, hogy az énekest letartóztatták (majd óvadék ellenében elengedték) egy meg nem nevezett nő elleni erőszak és fenyegetés miatt; hivatalosan nem volt szó arról, hogy ez a nő Rihanna lett volna, de úgy tudni, hogy persze hogy ő volt, az elfajult veszekedésre vasárnap dél körül került sor egy bérelt Lamborghiniben. Helyettük Justin Timberlake és Al Green ugrott be.

MIA szülése, mint köztudott, pont a díjkiosztó gála napjára volt kiírva, de azért fellépett - mint mondta, nem tudja pontosan, milyen az, amikor megkezdődik a vajúdás, hiszen ez az első gyermeke. Aki nagyon mocorgott, felkészült egyrészt arra, hogy világra jöjjön, másrészt arra, hogy Jay-Z-vel és Lil Wayne-nel együtt lépjen fel, viccelt a mindenórás kismama.

A Grammy-díjak teljes listáját itt lehet megtekinteni; kiderül, hogy az év felfedezettje Adele volt, az év producere pedig Rick Rubin - annak ellenére, hogy az ő irányításával készült Metallica-lemez sokak szerint botrányosan rosszul szólt. Duffy Rockferry-je lett az év vokális popalbuma, a Radiohead In Rainbows forradalmi lemeze a legjobb alternatív zenei album; elektronikus tánc kategóriában nem találtak jobbat a Daft Punk koncertalbumánál (Alive 2007). A legjobb remixet a Justice készítette az MGMT: Electric Feel című számából. Az ítészek szerint a Metallica megrázó erejű koporsós borítójánál nem volt szebb csomagolás tavaly. A hosszú listán nem találtunk magyart, de legalább van egy Béla: Béla Fleck & The Flecktones itt méltatott Jingle All The Way című albuma a legjobb instrumentális poplemez díját kapta.