Nem köpök a síromra!

2009.03.20. 17:30

Kevés igazán nagy dolog törént a héten a zenei világban, de azért sok kicsi igen. Snoop Dogg felfedezte a dubstepet, és kiderült, hogy nem oszlik fel az Iron Maiden - a Stone Roses viszont nem áll össze, erről még műalkotás is készült. Kid Cudi bejelentette, hogy visszavonul, pedig még első lemeze sem jelent meg. Híres zeneguru tartja meglepőnek, ha gitáros vonósokkal találkozik. Kilencven éves Pete Seeger, a jelenbe ráncigálja magát a New York Dolls.

Alaposan meglepte a világot Snoop Dogg legújabb száma, a Snoop Dogg Millionaire. Nem is azzal, hogy szerepel benne Tanvi Shah, akit az Oscar-díjas Slumdog Millionaire-filmzenében is hallhattunk, hanem azzal, hogy az alap egy dubstep-szám (Chase And Status: Eastern Jam), a másik producer a Wild Animals. Bár a műfaj Burial 2006-os "áttörése" óta nem csak Londonban ismert, azért bátran nevezhetjük még undergroundnak (már amennyiben nem irtózunk e szó használatától). Ki tudja, most mi lesz a dubsteppel, főleg ha tényleg felkerül a szám a következő Snoop Dogg-lemezre is.

Kiadják Heath Ledger két utolsó videóklipjét. A tavaly januárban elhunyt, idén pedig posztumusz Oscar-díjjal jutalmazott ausztrál színésznek rendezői ambíciói is voltak, illetve több művészeti projektnek is tagja volt. Első zenés videóklipjét 2006-ban készítette egy N'fa nevű ausztrál hiphoppernek, ugyanabban az évben pedig Ben Harpernek is rendezett egy videót a Morning Yearning című számhoz. Ledger tervei között szerepelt továbbá egy dokumentumfilm készítése a huszonhat évesen, gyógyszer túladagolásban elhunyt brit énekes-dalszerző Nick Drake-ről is. Most pedig kiadják két utolsó klipjét, melyek közül az első David Bowie: Quicksand című dalának feldolgozáshoz készült, az előadó pedig Grace Woodroofe, akinek most jön ki első lemeze; a másik meg a Seattle-i Modest Mouse alterrock-csapat King Rat című számának animációs klipje. Utóbbi keletkezésének története: Isaac Brock énekesnek és Ledgernek volt egy közös ismerőse, és amikor a zenekar Ausztráliában járt elment hajózni egyet a Ledger-családdal, ott merült fel az ötlet – mesélte Brock még 2007-ben, egy televíziós műsorban, majd hozzátette, hogy az ötletet először elvetették, aztán maga Ledger jelentkezett e-mailben, hogy mégis szívesen megcsinálná azt a klipet, amelyet végül egy Daniel Auber nevű animátor barátja segítségével készített el.

A héten az emberiség egy részét nagy izgalomban tartotta, hogy akkor most összeáll-e a legendás Stone Roses. Először jöttek a pletykák és értesülések, hogy nemcsak újra kiadják a pont húsz évvel ezelőtti, egyesek szerint minden idők legjobb bemutatkozó és/vagy brit lemezei közé tartozó, cím nélküli lemezt, hanem ráadásul újra együtt is turnéznak majd a zenészek, 21 koncerten. Azonban aztán mind Ian Brown énekes, mind John Squire gitáros tagadta ezt, utóbbi egyébként 1996 óta nem is beszélt az előbbivel. Mi több, John Squire, aki 2004 óta inkább képzőművészként működik, sajátos módon foglalta össze véleményét, amint megtekinthető a holnapján: egy műalkotására ráírta (számítógéppel, láthatóan egérrel), hogy "semminemű vágyat nem érzek arra, hogy meggyalázzam a Stone Roses, a jelentős manchesteri popzenekar sírját."

A hét elején mutatták be a Coca-Cola új reklámdalát (egyelőre a MySpace-en és az iTunes-on), melyben Cee-Lo Green, a Gnarls Berkley kuglifejű énekes/rappere, Patrick Stump, számos bulvárösszefoglalónk szereplője és a Fall Out Boy frontembere, valamint Travis McCoy (Gym Class Heroes) fogtak össze. Az Open Happiness című számnak Cee-Lo Green a társszerzője, aki a felkéréssel kapcsolatban egyrészt örömét fejezte ki, hogy a nagy cég épp rá gondolt, másrészt pedig megjegyezte, hogy a szórakoztatóipar kemény és könyörtelen egy világ, melyben a hosszú életnek és a legendagyártás titkának kevés olyan tudója van, mint a Coca-Cola. A szám itt is meghallgatható.

Nem oszlik fel az Iron Maiden! Miért, úgy volt, hogy feloszlik az Iron Maiden? - kérdezhetik most azok, akik nem tudják, hogy egy éve Steve Harris basszusgitáros-zeneszerző azt nyilatkozta, hogy "mindig azt mondtam, hogy összesen tizenöt albumot fogunk írni, és már közeledünk ehhez a végponthoz." Most azonban Adrian Smith gitáros megnyugtatta az angol Metal Hammer olvasóit, hogy: "zenét írunk, zenészek vagyunk, folytatjuk. Nagyszerű, hogy ilyen nagy közönségünk van, sokan kíváncsiak arra, hogy mit csinálunk; ez egyáltalán nem magától értetődő dolog, úgyhogy ezt tényleg értékeljük." Adrian Smith azt is elmesélte, hogy nem mindig könnyű összerakni egy-egy újabb lemezt, hiszen hatan vannak, ki-ki a maga ötleteivel, és persze hogy van némi "versengés", hogy kinek a dolgai kerüljenek fel az albumra, de ez jó és inspiráló, és nem ám rosszízű marakodás.

Nem oszlik fel az OutKast sem, sőt, André 3000 és Big Boi készít majd új lemezt közösen, csak még meg kell várniuk, hogy Dr. Dre befejezze szólólemezét - ami azért mégsem olyan jó hír a rajongóknak, mert mióta kijött a Chinese Democracy, azóta a Detox lett az az album, amire a legrégebb óta vár az emberiség, és amiről a legtöbben gondolják úgy, hogy soha nem lesz készen. A legendás hiphop-producer legutóbb akkor halasztotta el kissé a megjelenést, amikor úgy döntött, hogy szólólemeze előtt inkább Eminem visszatérő albumára koncentrál majd. De addig is minden nap dolgoznak az új számokon, nyilatkozta Big Boi - akinek már készen is van Sir Lucious Leftfoot: The Son Of Chico Dusty című szólólemeze, leszámítva némi "adalékanyagokat és tartósítószereket". Nyáron jön ki, lesz rajta electro, funk, blues, mindenből egy kicsi. Azért kellett rá ilyen sokat várni, mert a Jive Records (ahová Big Boi azért került, mert előző kiadója, az Arista átadta összes szerződött zenészét) ráült az anyagra, ami két éven keresztül készült, fizetni viszont nem akarnak rendesen. Ezért Big Boi saját kezébe vette a dolgokat, ő maga "szivárogtatta ki" tavaly a Royal Flush című számot, nemrég pedig a Ringtone-t.

Kid Cudinak még ki se jött a bemutatkozó lemeze, máris úgy döntött, hogy inkább visszavonul. "A sikerrel járó feszültség sokkal jobban megvisel, mint a sok szarság, amit csóróként kellett átélnem" – mondta a huszonöt esztendős hiphopper, akinek két évvel ezelőtti mixtape-jére figyelt fel a világ, majd Kanye West, utóbbi aztán le is szerződtette kiadójához, a GOOD Music-hoz. Számos 2009-es popzenei előrejelzés lehetséges befutóként hivatkozott az ohioi rapperre, aki januárban Snoop Dogg MTV-s showműsorában is megjelent, nemrég pedig elkészült első lemezével. A nyáron megjelenő Man On The Moon: The Guardians azonban – ha minden igaz – Kid Cudi utolsó lemeze is lesz, ugyanis a fiatalembert kikészítette a siker, és befejezi szóló pályafutását. "A barátaim mérgesek rám, azt mondják, hogy megváltoztam. Nem arról van szó, hogy kiszállnék, nem. Hiszen elértem, amit el akartam. Vannak rajongóim és emberek, akik értékelik mindazt, amit a dalaimmal mondok nekik. A játszma legnagyobb ágyúi is elismerték a munkámat, nem bántam meg semmit" – mondta Scott Mescudi, a kölyök.

Meglepőnek mondott együttműködésre készül Slash, a híres gitáros (avagy egyesek szerint rák): az Escala nevű zenekarral fog feldolgozni egy Led Zeppelin-számot, a Kashmirt. Az Escalában négy fiatal lány játszik (lásd címlapképünket), de vonós hangszereken ám, a Britain's Got Talent nevű tehetségkutató műsorban bukkantak fel, Simon "Istennél Is Híresebb" Cowell a menedzserük. Neki jutott eszébe, hogy valami váratlan dologgal kéne reklámozni a május vége felé megjelenő Escala-lemezt, és mivel együtt iszogatott Slash-sel Elton John egy partiján, meg amúgyis nagy gitárosnak tartja őt, megkérte, Slash meg örült. Ha valaki tudja, hogy mi a meglepő abban, hogy egy gitáros vonósokkal játszik együtt, írja már meg nekünk!

Új lemezt vesz fel a protopunk egyik legfontosabb hivatkozási pontja, az 1977-ben feloszlott, majd - Morrissey feltétel nélküli és kitartó rajongásának is köszönhetően - öt éve újjáalakult New York Dolls. A Cause I Sez So összesen a negyedik, az újjáalakulás óta pedig a második NYD-anyag lesz, ami azonban különlegessé teszi, hogy ismét csatlakozik a csapathoz Todd Rundgren producer, aki az 1973-as bemutatkozó lemezt is készítette. Az új albumon hallható lesz többek között arról a Trash című dalnak egy újra feljátszott verziója is. A lemezt Hawaii-on vették fel, és a New York Dolls című klasszikus lemez hangulatát szerették volna vele megidézni "és hajánál fogva a jelenbe átráncigálni" - fogalmazott David Johansen énekes.

"Az 1919-ben született, ma is aktív Pete Seeger a 30-es évek óta zenél és politizál: bluest gyűjtött Alan Lomax-szel, énekelt Woody Guthrie-val és Leadbelly-vel, vallatta és feketelistára tette az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság, kapott Grammy-díjat és Felix Varela-érmet (kubai kitüntetés), továbbá ő volt az, aki megpróbálta kihúzni a konnektort, amikor legjobb tanítványa, Bob Dylan akusztikusról elektromosra váltott. Harcos progresszív, ha társadalmi kérdésekről van szó, harcos hagyományőrző, ha zeneiekről, fél Amerika az ő hatalmas repertoárjából ismerte meg saját népdalait." Ezt írtuk Pete Seegerről itt, Bruce Springsteen feldolgozáslemezének alkalmából és már ebből is kiderül, hogy a legendás zenész idén kilencven éves. Ezt május 3-án nagy koncerttel ünneplik meg hálás zenészek, élükön Bruce Springsteennel, de ott lesz Joan Baze, Eddie Vedder, John Mellencamp, Emmylou Harris, Billy Bragg, Michael Franti, Ben Harper és Tom Morello is. Júniusban is tartanak egy fesztivált Seeger tiszteletére, márciusban pedig Jeff Tweedy-vel (Wilco) lép majd fel. Mindezen események bevételei a Clearwater környezetvédelmi szervezetet gazdagítják majd, ami a maga részéről szintén évfordulót ünnepel: negyven éve hozta létre Pete Seeger. Bővebb információk a születésnapi eseményekről itt találhatók.

Cat Stevens sikeres zenész volt a hatvanas és hetvenes években, majd iszlám hitre tért, 1987-ben pedig felvette a Yusuf Islam nevet. A kilencvenes években kezdett újra zenélni, 2000-ben például kiadott egy gyereklemezt A Is For Allah címmel; első, teljesen új számokból álló, a popzene körébe sorolható albumát (An Other Cup) 2006-ban jelentette meg. Most pedig újabb lemezre készül, amiről azt mondja, ott folytatja majd rajta, ahol Cat Stevens abbahagyta: visszatér ahhoz, hogy "a zene segítségével képeket fessen és történeteket meséljen" el; olyanok segítenek neki ebben, mint James Morrison, Michelle Branch és Hank Williams unokája, Holly.