Forradalom Kínában! Ingyenes, legális zeneletöltés a Google-tól!

2009.03.30. 17:55

Az összes nagy kiadótól lehet ingyen és legálisan zenéket letölteni a Google csak Kínában elérhető új szolgáltatásával. Az ország internetes nagyhatalom (is), de a kínai gépeken található fájlok 99 százaléka kalóztartalom. A zeneipar is örül, mert hirdetési bevételekhez juthat, a Google pedig azt reméli, hogy növeli részesedését a piacon.

Kína lakosságának csak mintegy 15 százaléka rendelkezik internethozzáféréssel, de az országban netezők száma már így is meghaladja az amerikaiakét, ráadásul a piacban mindenki hatalmas növekedési potenciált lát. Eközben viszont, mint arról már bő egy éve írtunk, a nemzetközi zeneipari szervezet, az IFPI becslése szerint Kína (legális) zenepiaca a világpiacnak nagyjából csak egy százalékát teszi ki, és az országban lévő számítógépeken található zenefájlok 99 százaléka illegális forrásból származik. Egy felmérés szerint a kínai netezők nagy többsége, 84 százaléka keresőoldalakról szerzi be a zenét. Legfőképpen a zeneipart rendkívül bosszantó Baidu.comról, aminek több mint 60 százalékos a részesedése a kínai keresőpiacon - míg a Google-é kevesebb mint 30.

Ennek oka, mint a világcég kínai részlegét vezető Lee Kai-Fu most elismerte: a "hiányzó láncszem", vagyis éppen a zene volt. Ezért indították el új szolgáltatásukat a Top100.cn oldallal együttműködve. Ennek keretében mostantól 350 ezer jó minőségű és legális zenefájl lesz letölthető vagy lejátszható a Google kínai zeneoldaláról, és a tervek szerint néhány hónapon belül több mint egymilliósra növekszik majd a katalógus. Az oldalt itt mi is megnézhetjük, bár persze letölteni nem tudunk. A szolgáltatás a Songscreener nevű keresőt használja, amivel nemcsak a hagyományos kategóriákban kereshetünk (előadó, számcím, műfaj stb.), hanem például nyelv, hangulat, kor és ilyesmik szerint is.

A Google-nek partnere mind a négy major lemezkiadó, vagyis a Universal, Sony, Warner és az EMI; valamint 140-nél is több független cég. A Wall Street Journal értesülése szerint a hirdetési bevételeknek mintegy felét kapják majd a zenék jogtulajdonosai, a maradékot a Top100.cn, a Google pedig azért jár jól, mert remélhetőleg megnő a forgalma (és így saját hirdetései több pénzt hoznak majd). A Baidu már válaszolt is: ez a hajó már rég elment, a Google túl későn akar beszállni a bizniszbe.

A zeneipar képviselői melegen üdvözölték a szolgáltatás elindítását - amit (természetesen) Kínán kívülre nem szándékozik senki kiterjeszteni. A felhasználó számára ingyenes, reklámokkal finanszírozott zeneletöltés egyesek szerint maga a jövő, ám mindmostanáig Amerikában (pláne Európában) nem sikerült elindítani egyetlen ilyen működőképes oldalt sem, nem kis részben a zeneipari cégek ellenállása miatt. Az, hogy Kínában ebbe nagy örömmel belementek, alighanem annak köszönhető, hogy az ország potenciálisan hatalmas piac, viszont aktuálisan borzasztó kicsi, a "kalózkodás" mértékének köszönhetően.