Így hallgatnak zenét a magyar iskolások

2010.12.25. 14:00

Letöltés útján jutnak új zenéhez a magyar tinédzserek, legalábbis ezt vallotta be a Quartnak 175 középiskolás több mint háromnegyede. Az új zenékre a neten bukkannak vagy a haver ajánlja, magyar zenét alig hallgatnak, a szünetekben pedig az összes iskolában David Guetta szólt az uzsonna mellé idén. Így és ezt hallgatták a tinédzserek 2010-ben.

Zenehallgatási szokásaikról kérdeztünk 13-19 év közötti iskolásokat. Nyolc iskolában 175 tinédzser töltötte ki négy kérdésből álló kérdőívünket, több-kevesebb alapossággal. Bár több vidéki iskolánál próbálkoztunk, végül csak Gödöllőről kaptunk válaszokat, a fővárosi paletta a felzárkóztató szakiskolától a jó nevű gimnáziumokig terjed.

Mindenki letölt

A legszembetűnőbb megállapítás, amit semmiképp sem reprezentatív, de gondos felmérésünkből levonhatunk, hogy korosztálytól és nemtől függetlenül mindenki letölt. A 175 válaszolóból összesen 141-en vallották ezt be.

Ugyanakkor vigaszt nyújthat a lemeziparnak az a tény, hogy néhány tucatnyian fizettek már zenéért: egy fiú kivételével ? aki egyszer kifizetett egy filmzenét a neten - csak cd-lemezért. Íme néhány kiragadott vélemény: "Ha a kedvencemről van szó, akkor megveszem. Ha nem, akkor letöltöm" ? tárta fel módszereit egy kilencedikes budapesti gimnazista. És hogy a letöltés nem csupán az érettségi felé közeledők sajátja, arról egy hetedikes fiú vallomása tanúskodik: "Soha sem fizetek, túl drága. Mindent torrentról töltök le, ingyen". Az egyik tizenkettedikes gimnazista racionális okokat ír: "Régebben fizettem, mielőtt megtudtam volna, hogy nem kell 5000 forintot kiadni 15 számért, hanem le lehet ingyen is tölteni őket."

Volt, aki vélhetően óvatosságból üresen hagyta a kérdést, annak ellenére is, hogy a felmérés teljesen anonim volt.Egy tizenkettedikes budapesti lány például azt írta, a barátnője szokott neki letölteni, de egy hatalmas, gyanús szmájlival zárta vallomását. Mindebből arra lehet következtetni, hogy letöltésügyben a tinédzsereket valaki nagyon megriasztotta és/vagy nem ismerik a hatályos jogszabályt, amely szerint a zeneletöltés nem büntetendő, mivel magáncélú másolásnak számít, kivéve, ha a felhasználó fájlcserélő szoftvert használ: ilyenkor ugyanis már maga is terjeszti a letöltött állományokat, ami pedig jogsértés.

Rádiót nem nagyon hallgatnak

Egy hetedikes fiú kizárólag a rádiókból ismer meg új zenéket, mert csakis ott hallgat zenét. Ő azonban egy egyfős kisebbség tagja. A legtöbben (128) az interneten bukkannak rá az újdonságokra (ennél pontosabb forrásmeghatározással nem éltek), nem sokkal utánuk második helyen jönnek a barátok, akik vagy ajánlanak, átvesznek vagy átküldenek, és utcahosszal lemaradva követi őket a rádió. Az utolsó két helyen a tévé és az újságok végeztek, és akad néhány iskolás, aki bulikban és fesztiválokon figyel fel új előadókra.

A fiatalok inkább járnak házibuliba, a nagyobbak mindenhova, főleg klubokba és rockkoncertekre. Sokan ? különösen a gimnazisták ? látogatják a fesztiválokat, stadionkoncerteket is. A legtöbbször említett budapesti helyek: a Morrison's, a Hajógyári Sziget szórakozóhelyei, a Zöld Pardon, a Dürer Kert, a Gödör és az A38. A műfajok közül a dubstep, a drumandbass, az r&b megy és a Robotrock-bulikon játszott fiatalos elektronikus bulizene. Egy tizenkettedikes gimnazista megállapítása szerint "a lightos rockos bulik mintha hiányoznának Magyarországon."

2010 goes to Guetta

2010 egyértelműen David Guetta, Lady Gaga, a Pendulum, a Billy Talent és Eminem éve volt (ebben a sorrendben). Az idei Balaton Sound-headlinert, David Guettát 37-en nevezték kedvencüknek, Lady Gagát 21-en, a Pendulum pedig csak eggyel maradt le a Budapestet is megjárt énekesnőtől. Rajtuk kívül labdába rúgtak még a Green Day (13), Katy Perry (11), és a Linkin Park (7).

Magyar zenét viszont alig hallgatnak tinédzsereink. Ha igen, főleg a Tankcsapdát, amit a nemzetközi győzteshez képest harmadannyian, 13-an szeretnek. Utána jön holtversenyben a Hősök és DJ Bárány Attila (6). Csak az Újbudai Speciális Szakiskolában szeretik LL Juniort, de ott rögtön öten is ? itt amúgy két kilencedikes Zámbó Jimmyt is hallgat. Az augusztusig fej-fej mellett fesztiválozó Quimby és Kispál és a Borz zenekar itt is fej-fej mellett végzett 5-5 szavazattal. Ketten-hárman említették Péterfy Borit, a Bëlgát, a Kárpátiát, a Kiscsillagot és a Magna Cum Laudét. Az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnáziumban pedig a jelek szerint egy háromfős Depresszió-tábor tanul.

Érdekes tanulság, hogy hiába a tehetségkutató műsorok erőfeszítése, a tizenéveseket ez a műfaj nem igazán hatja meg. Bár ha figyelembe vesszük az előző pont tanulságait, azaz, hogy a tévéből alig tájékozódnak a középiskolások, nincs mit csodálkozni ezen.

Eltűntek a markáns szubkultúrák

Mivel azt kértük, hogy mindenki legalább öt olyan zenekart vagy dj-t jelöljön meg, akit mostanában hallgat, kiderült, hogy milyen a válaszadók általános ízlése teljesen vegyes. Egy listán békésen megfér egymás mellett a techno, a magyar alter és a nemzetközi diszkópop. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium egyik tizedikese például egyszerre kedveli Lady Gagát, a Kispál és a Borzot, a Magna Cum Laudét és a Kaukázust. Következetes szubkulturális elkötelezettséget már csak néhány keményrocker vagy metálos, illetve elektrós (house vagy techno) mutat, a magyar zenékre bukó alterek szemlátomást kihalófélben vannak, ahogy állhatatos hip-hop rajongókból is alig maradt mutatóba néhány.

Külön köszönet az adatok heroikus feldolgozásáért Balogh Richárdnak.

A következő iskolák tanárainak és diákjainak köszönjük a segítséget: Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budai Középiskola, Budai Nagy Antal Gimnázium, Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola, Toldy Ferenc Gimnázium, Újbudai Speciális Szakiskola, Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium, Vörösmarty Mihály Gimnázium