Fülzúgás, mint népbetegség

Vágólapra másolva!
Az utca zajában észre sem vesszük, az otthon csendjében azonban zavaróvá válik, ha zúg a fülünk. Ezt az alattomos és kellemetlen tünetet a közhiedelemmel ellentétben nem elsősorban a fülhallgatók, zenelejátszók okozzák - noha ezek az eszközök is hozzájárulnak a jelenség kialakulásához - hanem a stressz. Nagy-Britanniában állami szinten támogatják a köz informálását a fülcsengéssel kapcsolatban és bár hazánkban is működik a tinnitusszal foglalkozó szakmai egyesület, hasonló, nagyszabású akciókról még álmodni sem mernek.
Vágólapra másolva!

Megnehezíti a mindennapokat a kellemetlen zúgás és sípolás a fülben. Van, aki emiatt nem tudja rendesen végezni a munkáját, de akadnak olyanok is, akiknél alvászavart okoz. Számos dolog válthatja ki ezeket a tüneteket: fülzsírdugulás, középfülgyulladás, koponya és agyi sérülések, keringési zavarok, valamint az olyan élvezeti szerek, mint az alkohol vagy a nikotin. "Egyre nagyobb százalékban a stressz, fiatalok esetében pedig a zajterhelés okozza mindezt" - mondta el Dr. Ferenczi Zsuzsa, füll-orr-gégész főorvos, a Magyar Tinnitus Egyesület tagja.

Legyen határa a hangerőnek!

"Valóban károsak a zenelejátszók, mert a fiatalok a megengedett zajszint felett használják őket" - mondta el a főorvos asszony. Főleg a hangos zene jelenti a problémát, ami ellen azonban kidolgozás alatt van egy uniós jogszabály, amely korlátozná a lejátszók hangerejét. "A készülékek hátránya a régi cd-lejátszókkal, és walkmanekkel szemben, hogy nagyobb kapacitással rendelkeznek, így hosszabb ideig lehet üzemeltetni őket. A régi készülékeknél volt szünet, míg kicserélték a cdt, vagy megfordították a kazettát" - véli a doktornő. "Gyógyíthatóságuk pedig attól is függ, hogy mi okozza, mikor alakult ki és persze, hogy időben megy-e el valaki az orvoshoz. Minél később teszi ugyanis, annál inkább rögzül a tünet".

Fülzúgás, mint népbetegség?

Hazánkban 300-500 ezer embert érint a probléma, ez a lakosság közel 5 százaléka. Főleg a 40 és 70 év közötti korosztálynál jellemző, de egyre gyakoribb a fiataloknál is. Halláskárosodása a lakosság 10,7 százalékának van, több mint 1 százalék pedig teljes süketségben él. Fülzúgáskor a hangok nem külső hangforrásból származnak, mégis többféle módon is megkeseríthetik az ember életét. A berregés, kattogás és a sípolás intenzitása változó, behatárolható időtartamuk nincs, mégis általában nyugodt környezetben hallhatóak, az utca zaja ugyanis elnyomja őket.

Érdemes odafigyelni az apró jelekre, a tünetek ugyanis fejfájást, szorongást, egyensúly - és alvászavart okozhatnak, emellett zavarják az embert a koncentrációban, ez pedig akár szociális problémákhoz is vezethet. Előfordulhat például, hogy a páciens depresszióssá válik, sőt a beilleszkedési gondok miatt az öngyilkosság gondolata is megfordulhat a fejében.

"Az erős zaj hatására kis vérrögök képződhetnek a belső fül hajszálereiben, ez is okozhat többek között fülzúgást" - magyarázta dr. Tinku Dóra fül-orr-gégész szakorvosjelölt. "ilyen esetekben a fülzúgás általában egy-két napon belül elmúlik, de ismételt zajhatáskor tartós károsodások alakulnak ki, melyek maradandó halláscsökkenéshez vezetnek. A fülzúgásos panaszok háttérben állhat még keringési zavar, vérnyomásprobléma vagy más belszervi megebetegdés is. Előfordulhat a hallóideg hüvelyének gyulladása, illetve jóindulatú daganat is, ami azért okozhat problémát, mert létfontosságú agyterületeket tehet ki nyomásnak. Kisebb gyerekek esetében fontos főleg odafigyelni, mivel ők nem biztos, hogy meg tudják fogalmazni, hogy mi a problémájuk. Ilyenkor, amennyiben a rutin fülvizsgálat során kóros elváltozás (pl. gyulladás) nem igazolódik, egy speciális, a hallóidegek válaszreakcióját feltérképező vizsgálatot végzünk el, hogy megállapíthassuk a probléma okát és helyét. (Ezt a vizsgálatot fülzúgás esetén felnőtteknél is elvégezzük. )De a fenti problémák miatt szükség lehet szemészeti vizsgálatra, MR-felvételre, vagy akár belgyógyászati kivizsgálásra is."

Forrás: iStockphoto



Fülzúgás hete - nálunk csak álmodhatnak róla

Angliában február második hete hivatalosan is a tinnitus hete volt. Rádiók, televíziók, online és nyomtatott újságok csatlakoztak a kezdeményezéshez, amely a kezelések fontosságára hívta fel a figyelmet. Szakemberek adtak tanácsot a tünetek kezelésével kapcsolatban a különböző szakmai rendezvényeken. "A kampány célja az emberek tájékoztatása, hogy rájöjjenek, nincsenek egyedül a problémával. A rendezvény szervezői remélik, hogy idén, 2010-ben minden korosztályhoz eljut ez a kezdeményezés, amelynek két fontos témája a stressz által okozott fülzúgás, valamint a hangos zene káros hatásai" - olvasható az Brit Tinnitus Társaság (BTA) honlapján. Előtérbe kerültek olyan stratégiák és módszerek az eseményen, amelyek segítségével enyhíthetőek a fülzúgás okozta stressz hatásai, valamint a csökkenthető a fülzúgás mértéke is.

"Növelik a halláskárosodás kockázatát a hordozható zenelejátszót használók. Egy 2008-as felmérés szerint a 16 és 30 év közötti brit lakosság 58 százaléka egyáltalán nincs tisztában az eszközök káros hatásaival" - derül ki az angol szervezet honlapjáról. Ezért a figyelemfelkeltő célzatú hét keretében külön foglalkoztak a hangos zene káros hatásaival: az mp3 lejátszókon kívül a diszkók és koncertek hanghatásai is előtérbe kerültek.

"A Magyar Tinnitus Egyesület (MTE) elnöke a szakmai fórumokon többször hangsúlyozta már a tünetegyüttes jelentőségét, a szervezet tagjai pedig rendszeresen konzultálnak egymással" - árulta el érdeklődésünkre Kiss Zoltánné az MTE munkatársa. "Ezeken a gyűléseken érdeklődőként belgyógyászok, reumatológusok is részt vesznek."

Bár a magyar egyesület szerint is fontos lenne, hogy felhívják a figyelmet a stressz és a zajártalom okozta fülzúgás, fülcsengés káros hatásaira, saját elmondásuk szerint non-profit egyesületként nincs meg a szükséges anyagi hátterük a nagyszabású rendezvények megszervezéséhez, a szponzorok pedig nem tolonganak az MTE háza táján.

"Az angol példa azt mutatja, hogy állami szinten is kiemelt fontosságú a jelenség kezelése" - tette hozzá Kiss Zoltánné. "De ott a kórházaknak, rendelőintézeteknek és a szakmai szervezeteknek is sokkal több pénze van. A mi egyesületünk is igen aktív, örülnénk neki, ha sokkal több tagunk lehetne, de egyelőre sajnos nincsenek meg az ehhez szükséges eszközök."

Érdemes betartani néhány alapvető szabályt

A legfontosabb, hogy soha ne viseljen valaki fülhallgatót egész nap. Ugyanis a tartós használat fülfájást okozhat, valamint, ha nagy hangerővel hallgatjuk, halláskárosodáshoz is vezethet. Ma már a munkavédelmi előírásban is benne van, hogy szünetet kell tartani a telefonos ügyfélszolgálatokon, annál is inkább, mert a foglalkozásból eredő megbetegedések 10 százalékát a fülhallgató okozza. Fontos figyelni a higiéniára is, hiszen így a gombás fertőzések elkerülhetők. Brit orvosok véleménye szerint a fülhallgató és a fülzúgás összefügg, így tartják ezt Svédországban is, ahol annyira komolyan veszik a témát, hogy munkahelyi balesetté nyilvánították a fülzúgást.

Választani tudni kell

Nem nehéz elvesznie valakinek a rengeteg elektronikai eszköz között. Rengeteg féle számítógépből, vagy épp mobiltelefonból választhatnak, miért lenne ez másképp a fülhallgatók tekintetében? Már 1000 forint alatt meg lehet venni a legolcsóbb fülhallgatókat, de akad, ami több tízezerbe kerül. Érdemes rájuk többet áldozni, még akkor is, ha az emberek többsége hajlamosabb az olcsóbb készülékek és tartozékok megvásárlására. Ugyanis amellett, hogy a drágább eszközt nem kell havonta cserélni, az egészség megőrzésében is jelentős szerepet játszik a minőség. Nem kell természetesen komoly költségekbe verni magunkat, ha alaposan körülnézünk, meg lehet találni az olyan, pénztárcabarát fülhallgatót, amely minőségben sem az utolsók között van.