Mitől függ, hogy gyerekünk menő vagy nem-menő lesz-e az osztályában?

Vágólapra másolva!
Mióta léteznek iskolák, mindig voltak és lesznek népszerű és kevésbé népszerű diákok. De míg korábban csak elvétve hallottunk arról, hogy a népszerűek terrorizálják nem-menő társaikat, az elmúlt években egyre gyakoribb az ilyen hír. Vajon mitől lesz egy diák népszerű: elegendő, hogy jó géneket örökölt, vagy valami más is kell hozzá?
Vágólapra másolva!

Az általános iskola felső tagozatában vagy a középiskola kezdetén rendszerint nagyon hamar kialakul, hogy kikből lesznek az osztály népszerű, "menő" diákjai és kikből a kívülállók, akik sokszor mindent megtennének, hogy bekerüljenek a menők körébe. A menők mindig a megfelelő ruhákat hordják, mindig megfelelő a frizurájuk, és nem töltik az idejüket olyan cikis dolgokkal, mint a tanulás, az iskolai kórus vagy a csillagász szakkör.

A népszerű diákok a legtöbbször megelégszenek azzal, hogy levegőnek nézik a kevésbé népszerűeket, azonban egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy testileg vagy lelkileg terrorizálják őket. A nem-menőknél emiatt gyakran alakul ki szorongás, mely számos módon megnyilvánulhat.

Örökletes lehet a népszerűség

A Harvard és a Kalifornia Egyetem kutatói egy- és kétpetéjű ikreket vizsgáltak számítógéppel modellezett társas környezetben és megállapították, hogy a népszerűségre való hajlam legalább részben öröklött. A gének és a szociális kapcsolatok hálójában történő elhelyezkedés között szoros kapcsolat áll fenn, vagyis részben már születésünkkor eldől, hogy sok baráttal a kapcsolati háló közepén, vagy kevesebbel a szélén fogunk később elhelyezkedni - állapítja meg az amerikai tudományos élet meghatározó lapjában, a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány.

A cikk nem határozza viszont azt meg, hogy pontosan mi tesz valakit népszerűvé - egyetlen gén, vagy több gén egy bizonyos kombinációja? Ha valaki szép, nyitott és társaságkedvelő, akkor automatikusan ott ülhet a menők között? Ha a népszerűség a génekben rejlik, akkor nem csoda, hogy az attraktív, nyitott szülők gyermekei is ezekkel a tulajdonságokkal bírnak, míg más szülők a befelé fordulás, a tudásszomj vagy a szégyenlősség génjeit adják át gyermekeiknek, akik így kevésbé lesznek népszerűek.

Aki szép vagy szabályszegő, az népszerű is?

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a vonzó külsővel rendelkező embereket máshogyan ítéli meg környezetük, mint kevésbé szerencsés kinézetű társaikat. Már gyermekkortól kezdve a külső alapján választunk barátokat. A tanulmányok azt is igazolták, hogy a kevésbé attraktív megjelenés együtt jár a kedvezőtlenebb megítéléssel, a vonzó emberek viszont gyakran azt az (esetleg hamis) érzetet keltik, hogy kedvesebbek, barátságosabbak és jobban értik a dolgukat.

A népszerűség azonban nemcsak a vonzó megjelenésben rejlik. A népszerű emberek általában számos más olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amely barátként kívánatossá teszi őket. A Journal of Personality and Social Psychology (Személyiség- és Szociálpszichológiai Szemle) című folyóiratban megjelent egyik tanulmányban a Michigani Állami Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a vizsgált főiskolás fiúk közül társaik azokat tartották a legnépszerűbbnek, akik az impulzivitással és a szabályok megszegésével kapcsolatos egyik gént hordozták. Ők azok, akik a leggyakrabban kezdeményeznek valamilyen törvénybe ütköző dolgot, nem tisztelik a tekintélyt, illetve szegik meg a szabályokat. Korábban már kimutatták, hogy a tizenévesek között a szabályszegők a népszerűek, ez az első olyan kutatás, amely a viselkedést egyetlen génnel kötötte össze.

Természet és nevelés

Bár a genetikának fontos szerepe van, ne felejtsük el azonban, hogy az ember személyiségének markáns része a környezet hatására alakul ki.

"A 'menőség' genetikai és tanult alapokon egyaránt nyugodhat" - mondta el kérdésünkre Dr. Fehér Gabriella pszichológus. "Az extrovertált, nyitott emberek általában népszerűbbek, mint a zárkózott, introvertált típus, és ez nagyrészt genetikusan meghatározott. De nagyon nagy a szerepe a neveltetésnek is, főleg a szülőknek: ha a gyerek sok bátorítást, sok dicséretet kap, meri vállalni magát, szembe mer szállni másokkal, sokkal inkább válik népszerűvé. A ruha csak ennek kinyilatkoztatása, a bátortalan ember gyakran nem is mer túlságosan menő, divatos ruhát hordani, mert szíve szerint leginkább láthatatlanná válna. Másrészről a 'menőség'-hez a ruha önmagában még kevés."

A szülők szerepét egy korábbi holland vizsgálat is megerősítette: e szerint a megengedő-demokratikus szülők, akik támogatják és bátorítják gyerekeiket, gyakrabban neveltek népszerű utódokat, míg a tekintélyelvű nevelés bár rendszerint jó tanulmányi eredményeket hoz, azonban a családi kapcsolatokat általában feszültté teszi, és ez a társas kapcsolatokra is kihat.

Mire jó a népszerűség?

A népszerűség valószínűleg a természetes szelekció fontos terméke. Az evolúció során a társadalmi csoport közepén elhelyezkedő egyéneknek több jutott mind az információkból, mind az erőforrásokból, míg a periférián élők több mindenből maradtak ki. A népszerű emberek több támogatást és segítséget kaptak, így nagyobb eséllyel hozhattak utódokat a világra, és örökíthették át génjeiket.

A népszerűségnek azonban hátrányai is vannak. Járvány esetén a csoport közepén elhelyezkedők nagyobb valószínűséggel találkoznak a kórokozóval, miközben a kívülállókat megvédheti az elszigeteltség. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a modern kor népszerű tizenévesei bár átlagban boldogabbak, azonban sokkal inkább ki vannak téve a pletykáknak és a negatív befolyásoknak. A kívülállókra sokkal kevesebb nyomás nehezedi,k és gyakrabban vannak önálló gondolataik.

Elmondhatjuk tehát, hogy bár genetikailag meghatározott, hogy nyitottak és társaságkedvelőek, vagy csendesek és szégyenlősek leszünk-e, a népszerűség génjeinek érvényesüléséhez szükség van a megfelelő nevelésre és önbizalomra is.

"Aki szeretne népszerű lenni, annak először magával kell jóban lennie, elfogadni saját jó és rossz tulajdonságait egyaránt. Ha vállalja magát, határozottan tudja vállalni és érvényesíteni a véleményét és a döntését. Ez az érzés kisugárzik, és átragad a többiekre is" - mondta el Dr. Fehér Gabriella.