Nehéz így meccset nyerni - Mocsai Lajosban borzasztó érzések kavarognak

Vágólapra másolva!
A csapat saját magának köszönheti, hogy nem tudta megnyerni a Svédország elleni olimpiai elődöntőt - nyilatkozta csalódottan Mocsai Lajos, a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Zubai Szabolcsnak azért fáj a vereség, mert nem tudja, játszhat-e még valaha olimpiai elődöntőt.
Vágólapra másolva!

A mérkőzés élő tudósítása

"Erről a játékról sajnos csak szomorúan tudok véleményt mondani. Most magunknak köszönhettük elsősorban, hogy ezt a meccset nem nyertük meg" - nyilatkozta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, akinek a férfi válogatott élén ez már a második elveszített olimpiai elődöntője volt az 1988-as szöuli torna után. A kapitány a női csapat élén 2000-ben, Sydneyben olimpiai finalista volt.

"Borzasztó érzések kavarognak bennem. A csapat óriásit küzdött, ahogy az a magyar válogatotthoz méltó, azonban a két félidő ellentétes arculatot mutatott. Az elsőben frissebbek és kreatívabban voltak a svédek, emberhátrányban is sok gólt szereztek. A másodikban viszont reálisan megfordítható volt a találkozó, sajnos keresztmozgásban nem tudtunk védekezni. Nehéz így meccset nyerni. Sok ziccert hibáztunk, gratulálok a svéd válogatottnak!"

A kapitány szerint döntő volt, hogy a hajrában a német játékvezetők ítéltek egy támadó faultot, és két szélsőziccert is hibáztunk. "Ezekből a mérkőzést nemcsak döntetlenre hozhattuk volna, hanem meg is fordíthattuk volna. Ha nem tudjuk ezeket belőni, önbizalom nélkül nem tudunk egy ilyen meccset megnyerni. A csapat küzdőképessége szenzációs volt, stratégiailag abszolút felnőttünk ehhez a feladathoz a végjátékban. Nem hibáztatom az elrontott ziccerért a játékosokat, mert ez ezen a hőfokon előfordul. Óriási lehetőség maradt ki, hiszen olimpiai döntőbe kerülhettünk volna. Mindegy, hogy ki lesz az ellenfél a bronzmeccsen, megpróbáljuk megnyerni a meccset, de a sikerhez frissebben kell játszanunk."

Mocsai Tamás szerint voltak problémák, túl lassúak voltak támadásban. "Keményen harcoltunk, megvolt az esélyünk a második félidőben az egyenlítésre."

Forrás: AFP/Javier Soriano

Nézze meg képgalériánkat!

Fazekas Nándor azt mondta, nagy csalódottságot érez. "Végig szaladtunk az eredmény után, és ami a legfájóbb, hogy a végjátékban megvolt az esélyünk az egyenlítésre és a győzelemre, éppen ekkor nem lenne szabad hibázni. A győzelemhez még két védés hiányzott. Remélem, össze tudjuk szedni magunkat, és fel tudunk állni a dobogóra!"

Arra a kérdésre, mit vár a bronzmérkőzéstől, azt válaszolta, érmet.

"Ha valaki azt mondja a torna elején, hogy négy közé jutunk, összetettük volna a kezünket, és rábólintunk, de evés közben megjött az étvágy, láttuk, hogy egyre jobbak vagyunk, most már éremmel szeretnénk távozni. A közönségre nem is tudok mit mondani, annyira fantasztikus, a csoportkörben akkor is mellénk állt, amikor nem úgy mentek a dolgok, ahogyan kellett volna. Otthonról nagyon sok üzenetet kapunk, hálásak vagyunk ezért, sajnos ma nem tudtuk ezt meghálálni, de holnapután szeretnénk. De azt tudni kell, hogy a bronzmeccs sokkal nehezebb lesz, mint a mai."

Ilyés Ferenc úgy érezte, az Izland elleni mérkőzés 80 perce nagyon sokat kivett a játékosokból.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg képgalériánkat!

"A második félidő utolsó negyedében most is sikerült egy olyan nagy hajrát kivágnunk védelemben, támadásban egyaránt, ami eddig is jellemző volt ránk. Sajnos ez most kevés volt. Feljavultunk védelemben, és Fazekas Nándi hátul fogott jó néhány labdát, sikerült is feljönnünk, és megvolt még a remény a végén" - mondta.

Szerinte nem szabad kétségbeesni, mert van remény a bronzéremre. "Valahogy gatyába rázzuk magunkat. A bronzmeccs nehezebb, de lesz esélyünk, megpróbáljuk felszívni magunkat."

Staffan Olsson, a svédek kapitánya nagyon boldog volt. "Örülök, és büszke vagyok arra, amit a csapat tett, kemény meccs volt, végig harcolt a magyar csapat! De több szerencsével nyertünk. Sok jó csapat van a világon, remélem, közelebb kerültünk az elithez."

A svédek játékosa, Tobias Karlsson is a szerencsét emlegette: "Büszke vagyok a csapatra, úgy érzem, kemény meccsen nyertünk, és mindent ki kellett adnunk magunkból a győzelem érdekében. Kicsit szerencsések voltunk, mert szoros meccsen sikerült nyernünk."

"Nagyon kemény és agresszív védőfallal találtuk magunkat szembe" - értékelt Zubai Szabolcs. "A svédek az első félidőbeli hibáinkat használták ki, utána sajnos már nem értük utol őket. Fájó a vereség, mert nem tudni, lesz-e még egyszer lehetőség pályafutásunk során olimpiai elődöntőben játszani."