Mindentudás Egyeteme
Jöjjön el!

English | Deutsch | Français | РусскийMindentudás Egyeteme
ELŐADÁSOK

MAGAZIN

NAPTÁR

KLUBNAPTÁR

TESZTEK

E-LEARNING

KÖZBESZERZÉS

INFO


[origo] hírek


Ősi kontinensek nyomára akadtak a Vénuszon


Drámai felvételek: eltűnt az Aral-tó nagyobbik fele


Megelőzhető a rák, késleltethető az öregedés - fölfedezték a hibás DNS-ű sejtek jelzéseit


Konferenciák, találkozók


ITA-AITES World Tunnel Congress

XXIII International Congress of History of Science and Technology


Pályázati határidők
Erdei Anna
Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk?

Az immunrendszer legfontosabb szerepe, hogy védelmet nyújt a különböző kórokozók - vírusok, baktériumok, gombák, paraziták - ellen. E bonyolult biológiai folyamatokban számos vér- és nyiroksejt, illetve molekula vesz részt, melyek között az immunreakciók során többrétű és többirányú kapcsolat alakul ki. Az így létrejövő immunválasz vezet a szervezet számára idegen és káros anyag elpusztításához. Bizonyos környezeti, öröklött és egyéb tényezők hatására azonban az immunrendszer működése károsodhat, és ilyenkor - például túlzott működése vagy a test saját anyagai ellen megindított reakciója miatt - a szervezetre ártalmas is lehet.

I. Az immunrendszer feladata
Az immunrendszer legfontosabb feladata szervezetünk védelme és integritásának biztosítása.

II. Természetes immunitás
A kórokozó mikrobák (patogének) azonnali elpusztításában döntő szerepe van az ún. természetes vagy veleszületett immunrendszernek, amely a szervezetbe jutó kórokozót rögtön felismeri és elpusztítja.

III. Adaptív immunitás
Az adaptív rendszer az evolúció során a természetes immunrendszerre épülve alakult ki a gerinces fajok megjelenésével egy időben. Kulcsszereplői a nyiroksejtek, melyeknek két fő típusa ismert: a T- és a B-limfociták.

IV. A milliárdnyi idegen anyag felismerésére képes limfocita-készlet kialakulása
A milliárdos nagyságrendben keletkező limfocita-klónokon megjelenő receptorok más és más struktúra felismerésére képesek, vagyis különböző a fajlagosságuk.

V. Találkozás a kórokozóval - a pozitív klónszelekció
Ha kórokozó kerül a szervezetbe, akkor az adott patogén felismerésére képes receptort hordozó limfocita-klónok felismerik az idegen anyagot, és aktiválódnak.

VI. A természetes és az adaptív immunrendszer egymásra épülése
A limfociták aktiválódása nem jöhet létre a természetes immunitás résztvevői, az idegen anyagot a szervezetbe jutáskor azonnal felvevő és feldolgozó sejtek segítsége nélkül.

VII. Az immunrendszer kisiklása: kóros immunfolyamatok kialakulása
Amikor az immunrendszer saját struktúrákkal szemben kialakult toleranciája megszűnik, autoimmun betegségek alakulnak ki. Az immunrendszer fokozott működése pedig allergiás reakciók kialakulásához vezethet.

elkezdem olvasni


Impresszum - Adatvédelem - Írjon a szerkesztőknek!