Mindentudás Egyeteme
Jöjjön el!

English | Deutsch | Français | РусскийMindentudás Egyeteme
ELŐADÁSOK

MAGAZIN

NAPTÁR

KLUBNAPTÁR

TESZTEK

E-LEARNING

KÖZBESZERZÉS

INFO


[origo] hírek


Ősi kontinensek nyomára akadtak a Vénuszon


Drámai felvételek: eltűnt az Aral-tó nagyobbik fele


Megelőzhető a rák, késleltethető az öregedés - fölfedezték a hibás DNS-ű sejtek jelzéseit


Konferenciák, találkozók


ITA-AITES World Tunnel Congress

XXIII International Congress of History of Science and Technology


Pályázati határidők
Szabad János

Anyai öröklődés, anyai hatás

 
Az alma nem esik mesze a fájától; Nézd meg az anyját, vedd el a lányát. Az ilyen közmondások azt a tapasztalatot fogalmazzák meg, hogy a szülők átörökítik tulajdonságaikat utódaikra. Hogyan? Azokat a törvényszerűségeket, amelyek szerint a tulajdonságok öröklődnek, először Gregor Johann Mendel ismerte fel és tette közzé 1865-ben. Vannak azonban olyan tulajdonságok, amelyek öröklődése nem követi a Mendel-szabályokat. Miért nem? Mi az alapja az ún. nem-mendeli tulajdonságok öröklődésének? Miért játszanak az anyák kitüntetett szerepet ebben a folyamatban? Hogyan jobbíthatjuk életünket a nem-mendeli genetika ismeretében? Az előadás a nem-mendeli genetika kérdéskörébe ad bepillantást.

I. A mendeli tulajdonságok öröklődéséről dióhéjban
Először azt a módszert mutatjuk be röviden, amellyel Gregor Mendel kísérleteit végezte. Leírjuk azokat a megfigyeléseket, amelyek alapján olyan törvényszerűségeket állapított meg, amelyek az emberi szellemiség egyik csúcsteljesítményét jelentik: az utódok valamely genetikailag meghatározott tulajdonságát két "öröklődési egység" határozza meg. Az egyik az egyik, a másik a másik szülőtől származik. Az "öröklődési egységeket" géneknek nevezzük.

II. Anyai hatás
Egy olyan tulajdonság öröklődését mutatjuk be, amely bár egy generációt késve, de követi a Mendel-szabályokat. A különös jelenség oka az, hogy az utód tulajdonságát nem a saját, hanem az anyja genetikai tartalma határozza meg. Közelebbről azok az RNS- és fehérjemolekulák, amelyek a petesejt érése során kerülnek a petesejt citoplazmájába, és képződésüket az anya génjei kódolják. Valamely anyai hatású RNS és/vagy fehérje hiánya a zigóták pusztulását, végső soron nőstény-sterilitást, meddőséget eredményez. A fejezet bemutatja, hogy milyen megoldásokkal lehet segíteni azokon az asszonyokon, akik meddősége anyai hatással kapcsolatos, valamint bepillant azokba az elméleti alapokba is, amelyeken a magzatvédő programok alapulnak.

III. Anyai öröklődés
Egy tulajdonság szokatlan, nem-mendeli típusú öröklődésén át mutatjuk be az anyai öröklődést. Az anyai öröklődés alapja olyan DNS-molekulákkal kapcsolatos, amelyek nem a sejtmagban, a kromoszómákban vannak, hanem a kloroplaszotkban, a mitokondriumokban, illetve a sejtekben endoszimbiózisban élő baktériumokban. Áttekintjük, hogy milyen következményei lehetnek a mitokondriális DNS mutációinak. Szó esik arról is, hogy a mitokondriális DNS megrövidülése az öregedés egyik oka.

Tovább


Impresszum - Adatvédelem - Írjon a szerkesztőknek!