[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] motor> !ALROVAT_NEVE

autó címlap Forma-1 Garázsmenet Tesztek Videók Retro Mobil Új Peugeot 308 (x)
motortesztkülsőEurofighter TyphoonPiaggio

A kis vagány - Piaggio Typhoon X

2005.05.18., 8:34|Utolsó módosítás:2005. 05. 19., 11:34|

A könnyű kis robogó vagány külsejére nem cáfol rá pici, de mérges szíve. A kis vagány a suli nyakigláb kamaszainak is kényelmes, és kedvező ára miatt a szülők pénztárcáját sem terheli túl.

KÉPGALÉRIA

Linktár

Piaggio-linkgyűjtemény

JÁTSSZ ONLINE!

Első pillantásra olyan kis semminek tűnt - legalábbis nekem - a Typhoon. Sima kék fényezés, egyszerű vonalvezetés. Egyedül a két ballonos gumi feltűnő. Később azonban megkedveltem a természetben megszokottnál több orrlyukkal bíró kacsacsőrszerű orrot és a duplalámpás hátsót. Jó, jó, később sem jöttem tűzbe, ha ránéztem, de a vagány forma mégis jó érzéseket kelt az emberben, pláne ha már ment is vele. A tesztelt példányon sárga indexek voltak, de - a kereskedésben és a reklámfotókon - láttam ütősebb kinézetű, fehér színű indexburákkal is.

Ráülve feltűnő, hogy kis robogóhoz mérten nagy rajta a lábtér, a kormány teljesen behajlítva sem ütközik még az átlagnál kissé magasabb termetű férfiak térdébe sem, ahogy erre - a jóindulattal átlagos méretű - tesztelő figyelmét felhívta egy nyakigláb fiatal ismerőse. Úgy tűnik, az olasz tervezők rájöttek: manapság már magasabbra nőnek a kamaszok, mint régebben. Az üléspozíció ugyanakkor nincs az egekben, álló helyzetben kényelmesen tartható egyensúlyban két lábbal a kis robogó. Annál is inkább, mivel egy könnyű gépről van szó, 75 kilogramm önsúllyal.

Forrás: [origo]A kis súly a kezelhetőségnél és a menettulajdonságoknál is előnyt jelent, a masina könnyedén fordul ívre, vígan gyorsulgat, és ahhoz képest, hogy egy kis ötvenes blokk dolgozik benne, majdnem hetvennel lehet vele repeszteni. A végsebesség azonban nem elsősorban a kis súlynak köszönhetően ilyen nagy. A tesztelt példányból egyszerűen kivették a fojtást, igaz, semmi egyéb beavatkozást nem végeztek rajta. Ha lenne rajta egy sportdob, némi variálás a variátorral és sportlégszűrő, vígan verné a nyolcvanat is - persze csakis megfelelő jogosítvánnyal rendelkező motoros alatt, levizsgáztatva.

A vagány külsőre tehát nem cáfol rá morcos kis szíve, alapjáraton kimondottan harcias repedtfazék-hangokat ad ki a gyári kipufogó. A gázt tövig csavarva rekedtes visítással indul meg a gép, és vehemensen gyorsul egészen körülbelül 40 kilométer per óráig. Onnan már visszavesz a tempóból, de azért igyekszik, egészen a 65-70 kilométer per órás végig, ami egy kis kormány mögé bújással akár 75-80-ig is kitolható (na jó, enyhe lejtőn). Vicces a ballonos gumik által kiadott hang. Engem a bütykös terepgumikkal a városba merészkedett Lada Nivák búgására emlékeztetett, csak kissé halkabb volt.

Címlapsztori»

Forrás: Retro Mobil Biciklitől a párizsi metró kerekéig - a Michelin fivérek története Véletlenül került a gumiiparba a francia testvérpár, de aztán a cserélhető abronccsal, a radiállal és a marketing fontosságának felismerésével forradalmasította azt. Így ...
    Fotó: Gulyás Péter Ennél olcsóbban nem lehet autóversenyezni Kipróbáltam, hogy milyen egy teljesen szériaállapotú öreg kisautóval elindulni egy amatőr versenyen egy teli tank benzin árából. Röviden? Jó móka, bármikor újra ...

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »