[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] motor> !ALROVAT_NEVE

autó címlap Forma-1 Garázsmenet Tesztek Videók Retro Mobil Új Peugeot 308 (x)
motorpiacmotorHondaYamaha

Robogók húzzák a motorpiacot

2005.11.28., 11:01|Utolsó módosítás:2005. 11. 28., 11:10|
Fotó: Fábry Zoltán

Fórum

JÁTSSZ ONLINE!

Az európai márkák főleg a robogóknak köszönhetik eladásaik döntő többségét: az Aprilia októberig eladott 1518 kétkerekűjének nagy része 50 köbcentis, de hasonló a helyzet a Piaggióval is, amelyből 1087 darab fogyott. A Piaggio-Gilera-Vespa motorokat forgalmazó Moto Italia Kft. ügyvezetője közel 30 százalékos forgalomnövekedésről számolt be az ötven köbcentis kategóriában. Lakatos Gábor elmondása szerint legjobban a Vespák értékesítése nőtt, köszönhetően a retrós új modelleknek, amelyek egyre inkább divatba jönnek. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy ha nem jön közbe a szeszélyes időjárás és a regisztrációs adó bevezetése, akkor az 50 százalékos értékesítési növekedést is elérhették volna. A januártól bevezetett adó közel 40 százalékkal csökkentette a rendszámos robogók eladásait, ami annak tudható be, hogy a kis - 125-200 köbcentis - robogóknál a regisztrációs díj aránytalanul nagy teher, több mint 10 százalékkal emelte meg az árakat - tette hozzá Lakatos, aki továbbra is 20-30 százalékos növekedésben bízik (az 50 köbcentis kategóriában) a következő évben.

A robogók szegmensében nem szabad elmenni a tajvani Kymco márka mellett, amelynek hazai képviselete 2005. január elsejétől tevékenykedik, de máris 1902 darabos eladást produkált az év első tíz hónapjában, az árérzékeny hazai piacon. Az ezer darab felett értékesítő márkák után már jelentős a leszakadás, habár a legtöbben növelni tudták eladásaikat: Kawasakiból 374 darab, KTM-ből 358 darab, míg BMW motorokból 256 darab talált gazdára októberig.

Forrás: Bársony Bence"Az idei eladási adatok a várakozásoknak megfelelően emelkedtek, a számok ismét a tavaszi szezonban növekedtek lendületesen, bár regadó nélkül valószínűleg több motort adnánk el. Hozzáteszem, hogy ez jelentősen nem befolyásolja a vásárlókat: aki motort szeretne venni, azt nem tántorítja el semmi" - véli Makranczi Zsolt, a Kawasaki hazai márkaképviseletének marketingvezetője, aki optimistán tekint a következő évekre és a motorpiac fejlődésére számít. "Továbbra is a középkategóriás modellek iránt a legnagyobb a kereslet, de slágermodell még a teljesen megújult Ninja ZX-636R is. Az ősz folyamán már előrukkoltunk egy jövő évi modellel, az ER-6n-nel, valamint az KX 250F és KX 450F krosszmotorokkal, amelyek egy újabb lökést adhatnak az eladásoknak az év hátralevő részében."

Szépen fogytak a nem éppen olcsó Harley-Davidson és Buell márkájú motorok is, ugyanis október végéig 170 amerikai járgányt toltak haza, ami kerek 70-nel haladja meg a tavaly októberig regisztrált értékesítést. Az ugyancsak "prémiummárkának" tekinthető Ducatinál viszont némi megtorpanás észlelhető, ugyanis amíg tavaly kerek 100 motort adott el a gyári importőr az első tíz hónap alatt, addig idén 66 darabot regisztráltak hivatalosan.

Nógrádi Attila

[origo]

Címlapsztori»

Fotó: Csudai Sándor - Origo Egy Audi, amiben rettegnek az utasok, a sofőr pedig vigyorog - Audi RS 5 teszt (2018) A Porsche-motoros RS 5-ben az a jó, hogy négy ember kényelmes és kulturált túrakupéja is tud lenni, miközben a menetteljesítményeivel még az egzotikus szupersportautókat ...

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »