[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] motor> !ALROVAT_NEVE

autó címlap Forma-1 Garázsmenet Tesztek Videók Retro Mobil Új Peugeot 308 (x)
motoros vezetéstechnikabalesetmegelőzésHondaSafety-Hungary

Mínusz tízben motorozni - fedett pályás vezetéstechnikai tréning

2010. 12. 22., 9:23|Utolsó módosítás:2010. 12. 22., 10:49|

Bokáig érő hóban és mínuszokban is lehet úgy motorozni, hogy szikrázva leérjen a lábtartó, csupán egy kis rutin és nem utolsó sorban egy fedett gokartpálya kell hozzá. Kipróbáltuk a Honda téli üzemmódra kapcsolt vezetéstechnikai kurzusát, amellyel a téli kényszerpihenő alatt is szinten tarthatjuk és fejleszthetjük motorozási tudásunkat.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Jó időben a gokartpálya közvetlen szomszédságában zajlik az oktatás
(Még több fotó a galériában, kattintson a képre!)

A hazai klíma sajnos nem igazán kedvez a motorosoknak, akik az ősz és a tél keménységétől függően akár fél év kényszerpihenőre is kényszerülhetnek, ami alól csak a fagyálló és futár motorosok kivételek. A garázsban letakart motornak megvan az a hátránya, hogy nem tudunk vele gyakorolni, így a nyár során kikristályosodott vezetési tudásunk óhatatlanul is megkopik a szezon kezdetére, mikor is jó pár hét és kilométer kell ahhoz, hogy ismét magabiztosan csavarhassuk a gázt. Ezt az évenként visszatérő újratanulási folyamatot tudjuk drasztikusan lerövidíteni illetve megszüntetni a Honda téli vezetéstechnikai tanfolyamával, amely egy fedett gokartpályán zajlik, így független az időjárási körülményektől.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Bójákkal alakítják ki a motoros gyakorlópálya nyomvonalát a kacskaringós gokartpályán

A helyszín és az ötlet meglehetősen kézenfekvő volt, hiszen a Honda Safety Hungary nevű vezetéstechnikai iskolája egy gokartpálya közvetlen szomszédságában működik évek óta, így innentől kezdve már csak a tanfolyam beköltöztetését kellett megoldani a tél beálltával. Túl nagy dologra azért nem kell gondolni, meglehetősen egyszerűen megy a motoros tanfolyam téliesítése, mindössze annyi történik, hogy a nyári pálya nyomvonalát a gokartpálya kanyarjaiban és egyeneseiben alakítják ki bójákkal, és már indulhat is a móka.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem infarktus kapott, csak a helyes testtartásról tart értekezést az instruktor

Az egynapos fedett pályás kurzus felépítése és a megszerezhető tudásanyag gyakorlatilag megegyezik a kültéri tanfolyamokéval, ám mivel nincs annyi idő ismerkedni a motorokkal és a különböző rutinfeladatok elsajátításával, alapfeltétel az 1-es szint, azaz a kezdő kétnapos tanfolyam elvégzése. Rövid bemutatkozás és eligazítás után egy kis reggeli tornával indul a nap, mialatt a bukókerettel gazdagon ellátott tanfolyam-motorok is bemelegednek. A már korábban bemutatott tanfolyamokhoz hasonlóan itt is szlalomból, eltolt szlalomból és kanyarodásból, fékgyakorlatból valamint lassú araszolásból áll a gyakorlati képzés, a különbség mindössze annyi, hogy nem egy betonplaccon, hanem egy kacskaringós gokartpályán kell a bójákat kerülgetni.

 

Nézze meg a kültéri tanfolyamon készült videónkat!

A kinti zimankótól megijedve többen is teljes téli felszerelésben vágtak neki a kurzusnak, ám meglehetősen hamar lekerültek a sálak és polárbélések, ugyanis a 10-15 fokos csarnokban hamar melege lesz az embernek a nagy bójakerülgetés közben. Rólam úgy három kör után kezdett el szakadni a víz, pedig pont ennyi kellett ahhoz, hogy elmúljon a kezdeti görcsölés és ne szorítsam elfehéredett ujjakkal a kormányt. Bár néhány perc motorozás után úgy éreztem, hogy ismét formába jöttem, a kör végén az instruktorunk nagyjából húsz dolgot említett, amit rosszul csináltam, kezdve a testtartástól, a gáz- és fékkezeléstől, szóval volt mit csiszolni. A változatosság kedvéért fordított irányba is végigmotoroztuk a pályát jó párszor, ami alatt folyamatos volt a visszajelzés, hogy min kéne javítani, majd egy kis pihenő után következett a nap fénypontja, a bóják nélküli motorozás.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Óriási élmény a gokartpálya szűk kanyarjai között leérinteni a bukókeret alját

Természetesen nem őrült verseny és lökdösődés következett a gokartpályán a bóják felszedése után, hanem dinamikus kanyargyakorlat különböző - kifelé, illetve befelé dőlő - testtartásokkal. Bár a gokartpálya tükörsima burkolata nem tűnt túl bizalomgerjesztőnek a nagyobb tempóhoz, mégis közel olyan tapadás volt rajta, mint a kültéri pályán, így nem kellett ahhoz hanyatt esni, hogy leérjenek a szűk kanyarokban a bukókeretek. Bő egyórás önfeledt kacskaringózás után mindenki fáradtan, de fülig érő mosollyal kászálódott le a motorokról, mínusz tíz fokban és bokáig érő hóban ennél több motorozás élményt begyűjteni nem sok helyen lehet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Helyes testtartás és tekintet nélkül nem boldogulunk a szűk kanyarokban

A fedett pályás gyakorlati képzést egy emelt szintű műszaki oktatás zárja, amely során a helyes gumi-, olaj- és ruhavásárlástól kezdve a motorkerékpár alapvető megismeréséig kaphatunk hasznos információkat, illetve meg lehet beszélni, hogy még nagyjából hányat kell aludni az innen még nagyon távolinak tűnő szezonkezdésig.

Cikkajánló

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Vidámparkba oltott motoros iskola a ringen

Túlélőkurzus motorosoknak

Honda-blokkolásgátló sportmotorraCímlapsztori»

Fotó: Szabó Gábor - Origo Vasember autójától még a Z generáció is lehidal - Audi A8 50 TDI teszt Ilyen egy német luxuscirkáló a 21. században: hűvösen elegáns megjelenés, sok kijelző, teljes önvezetés, elringató futómű és tökéleteshez közelítő hajtáslánc. ...
    Forrás: MTI/Bodnár Boglárka Jól vésse be naptárába a műszaki vizsgát! Bő két éve szüntették be a rendszámtáblák matricáit, így tavasszal autók százezreinél jár le a vizsga anélkül, hogy plecsni hívná fel rá a figyelmet. A forgalmiból ...
    Fotó: Gulyás Péter Ennél olcsóbban nem lehet autóversenyezni Kipróbáltam, hogy milyen egy teljesen szériaállapotú öreg kisautóval elindulni egy amatőr versenyen egy teli tank benzin árából. Röviden? Jó móka, bármikor újra ...

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »