[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] motor> teszt

autó címlap Forma-1 Garázsmenet Tesztek Videók Retro Mobil Új Peugeot 308 (x)
motortesztsportmotormotor

Gilera Nexus 500ie - az izomrobogó

2004.10.28., 8:26|Utolsó módosítás:2004. 10. 28., 12:48|

Olyan, mintha egy izmos állatot ülne meg az, aki egy Gilera Nexus ülésébe kapaszkodik föl. A motor futóműve, blokkja, formája és műszerfala is mind a sportosságot hangsúlyozza. És valóban: kényelmesebb sok van, sportosabb viszont aligha akadhat a nagyrobogók között.

Forrás: [origo]

Ajánlat

KÉPGALÉRIA

JÁTSSZ ONLINE!

Azt hiszem, új kategóriával gyarapodott az amúgy is egyre határait feszegető robogópiac. Talán az izomrobogó a legtalálóbb elnevezés a Gilera Nexus 500-ra, a Piaggio nagy sportrobogójára. Az ember ráül, és úgy érzi, valami nagyon izmos állat hátán lovagol, mondjuk egy bivalyén. A sportosan kemény, feszes futómű, a sportkipufogó öblös hangja mind mutatja: ez nem egy piacra járós, de nem is egy kényelmes luxusrobogó. Na jó, a bivaly-hasonlat azért sántít, mivel a Nexus jóval fürgébb az igavonó állatnál, és a legyek nem körüldöngik, hanem inkább szétkenődnek az orridomán.

Azon az orridomon, amely formájában is a sportmotorokra utal. Leszámítva az első kerék szokottnál kisebb méretét, ha csak az első idomot nézzük, akkor el is menne valami 600-as szupersport gép elejének. Árulkodó jelek azonban a lámpák alatti ál-légbeömlők, amelyek igazából csak fekete matricával leragasztott bevágások az idomban, és hátrább haladva is kiderül, hogy mivel van dolgunk.

Egy valóban sportos nagyrobogóval. Bizonyára a váz merevítése az oka az X9-esénél jóval magasabbra húzott lábtartók közötti púpnak, amelyben a benzinbetöltő nyílást elhelyezték (azóta ültem már olyanon, ahol ez még magasabb, bár a robogó egy kategóriával kisebb volt: Gilera Runner). A benzinsapka formája is a sportmotorokat idézi, és nem a kesztyűtartóba rejtett gombbal, hanem a slusszkulccsal nyílik. Annál is inkább, mivel a Nexuson nem jutott hely kesztyűtartónak az orridomban, csupán a bal kormánycsutka alatt van egy kicsi mobiltelefon-tartó.

A nagyrobogó kategóriához képest szűkebb az ülés alatti tárolórekesz is, ide csak egy sisak fér be, de csomagtér-világítás van. Azért lehet bele pakolni, például másfél liter mustot, nyolc kiflit, és egy kisebb bontott csirkét - bevallom mentem vele piacra is. Az ülés azonban - bár távirányításos és teleszkópos - nem nyílt fel magától - feltehetően már elfáradt a kilökő rugó a tesztelt motoron. Tehát kézzel kell megindítani az ülőlapot - zacskókat cipelve ez nehezen ment -, igaz, ezután magától felemelkedik, és úgy is maradt a teleszkópnak köszönhetően.

Forrás: [origo]

De mitől is lesz szűkösebb egy maxirobogó csomagtere? Itt például a hátsó rugóstag veszi el a hely java részét, amely a siskatartó bal oldalán található. Hét fokozatban állíthatjuk be a futómű feszességét egy körmös kulccsal. Nem csak a feszesség állítható azonban a hátsó futóműnél, hanem a lengővilla szöge is. Egy tekerentyűvel három centiméterrel lehet emelni-süllyeszteni a motor hátsó traktusát, amivel hivatalosan a fordulékonyságot lehet szabályozni. Jómagam nem sok különbséget éreztem a far fel-, illetve leeresztése között mindennapi használatban. Mindkét állásban viszonylag könnyen lehetett terelgetni a vasat. Számomra a különbséget az jelentette, hogy ha felemeltem és rendesen ültem az ülésen, alig ért le a lábam. A feszesség állítása is elég egyhangúnak tűnt: hiába a hét fokozat, én csak azt éreztem, hogy vagy nagyon feszes a rugózás, vagy nagyon-nagyon feszes.

De sutba a kifogásokkal! A Nexussal menni kell, nem állni, és menet közben sem kényelmesen hintáztatni a hátsó felet. Hadd rázza, ha ez az ára, hogy a kerék a földön maradjon. Mert ott marad és kapaszkodik, és fenemód tol előre, ha megrántjuk a gázkart. Sőt, a - teszt egy része alatt sportkipufogóval ellátott - gép vadul hörög, és mindenkit otthagyunk.

Címlapsztori»

Forrás: Retro Mobil Biciklitől a párizsi metró kerekéig - a Michelin fivérek története Véletlenül került a gumiiparba a francia testvérpár, de aztán a cserélhető abronccsal, a radiállal és a marketing fontosságának felismerésével forradalmasította azt. Így ...
    Fotó: Gulyás Péter Ennél olcsóbban nem lehet autóversenyezni Kipróbáltam, hogy milyen egy teljesen szériaállapotú öreg kisautóval elindulni egy amatőr versenyen egy teli tank benzin árából. Röviden? Jó móka, bármikor újra ...
hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

FÓRUM

További adatok » Időjárás »