[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] motor> teszt

autó címlap Forma-1 Garázsmenet Tesztek Videók Retro Mobil Új Peugeot 308 (x)
hibrid motorhibrid robogóPiaggio MP3környezetbarát járművekolasz motorelektromos motorkerékpármotorkerékpártesztújmotorkerékpár-tesztPiaggio

Közös erő - Piaggio MP3 Hybrid 125 menetpróba

2010. 01. 09., 14:21|Utolsó módosítás:2010. 01. 09., 14:21|

A világon elsőként gyárt az olasz Piaggio konszern hibrid motorkerékpárt sorozatban. A háromkerekű MP3 benzines és elektromos erőforrása párhuzamosan működik, de a pilóta maga is változtathat azon, hogy éppen melyik motoré legyen a főszerep.

KÉPGALÉRIA

JÁTSSZ ONLINE!

Még a lovak is hátrahőkölnek a látványtól. Ugyanolyan zavart a tekintetük, mint a hátukon ülő rendőröké, amikor a római belváros csodásan zöldellő, tágas kertjében pimaszul elsuhan előttük egy robogó. Mindezt annak dacára, hogy ide tilos behajtani motorizált járművel. Csakhogy ez nem szokványos közlekedési eszköz, hanem a világ első hibrid hajtású robogója.

30 km/óra sebességgel, hangtalanul és füstmentesen halad a park szépséges kulisszái között. Még a madarak csiripelését és a füvön játszó gyermekek kacagását is hallani, olyan csendesen dolgozik benne a villanymotor. Aztán, a kijárathoz érve egyetlen gombnyomásra életre kel a benzinmotor, majd a Piaggio MP3 Hybrid nagy lendületet véve eltűnik a nyüzsgő forgalomban. A lendületet szó szerint kell érteni, ugyanis olyan nagy nyomatékkal ruházza fel a hibrid hajtás, amiről legfeljebb csak álmodhatnak hagyományos benzinmotoros társai. Kimondottan korán, 3000-es percenkénti fordulaton mozgósul a 16 Nm-es maximális érték, ami kapóra jön a Piazza del Popolo felé vezető út hajtűkanyarjaiban.

Abban önmagában nincs semmi különleges, hogy tud haladni villanymotorral a Piaggio 125 köbcentis háromkerekűje, hiszen például az amerikai Vectrix robogót eleve villanyüzemre tervezték. Az igazi "okosság" abban rejlik, hogy a "Hy Tech" feliratú kapcsolóval négy különböző kombinációban fogható munkára a benzin- és a villanymotor. "Electric" állásban előbbi nem jut szerephez, ilyenkor teljesen némán gurul az MP3 Hybrid, akárcsak hátrameneti fokozatban, amelynek sebessége 3 km/órában korlátozott. A legérdekesebb a kétfajta hibrid üzemmód, amikor is párhuzamosan dolgozik a két motor. "Hybrid Power" állásban a menetteljesítmények szolgálatába áll, és akár 85 százalékkal megdobja a maximális forgatónyomatékot a villanymotor. "Hybrid Charge" fokozatban ellenben csak generátorként működik a benzinmotor, és árammal tölti az ülés alá beépített lítiumakkumulátorokat.

Forrás: Motorrevü

Az ülés alá építették az akkumulátort, egy sisak azonban még így is befér hátra


A két különböző üzemű motor működését a Vehicle Management System (VMS) névre keresztelt vezérlés és a robogón most első ízben alkalmazott elektromos gázkar (ride by wire) hangolja össze. A VMS különféle paraméterek, úgymint az akkumulátorok töltöttségi szintje vagy a gázkar állása alapján határozza meg, melyik milyen arányban vegye ki a részét a hajtásból. Intelligens működésének köszönhetően drasztikus mértékben csökkenti a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást: abban az esetben például, ha 65 százalékban hibrid és 35 százalékban villany üzemben közlekedik a robogó, a Piaggio szakembereinek számítása szerint mindössze 1,7 liter benzint igényel az MP3 Hybrid száz kilométerenként, és csupán 40 g/km a szén-dioxid-kibocsátása. Egy sima benzinmotoros robogónál ellenben 3,8 liter és 90 g/km ez a két számadat.

Forrás: Motorrevü

Csak a szűk kanyarokban érezni a hibrid robogó extra súlyát


Tiszta villanyüzemben 20 kilométert tud megtenni az új Piaggio feltöltött akkumulátorokkal. "Hybrid Charge" üzemmódban fékezéskor vagy gázelvételkor táplálódik energia a telepekbe, de elektromos hálózatról is lehet tölteni őket. A töltőkábelt az ülés alá építették, a teljes töltési folyamat három óra. A Piaggio tájékoztatása szerint akár teljes élettartamán át kiszolgálják a robogót korszerű lítiumakkumulátorai, ugyanis a hagyományos ólom- vagy nikkel-kadmium akkumulátorokkal ellentétben jól viselik a részleges feltöltést.

Két évvel ezelőtt több Piaggio hibrid prototípust is volt már alkalma kipróbálni a Motorrad szerkesztőinek. Nem meglepő, hogy éppen a 125 köbcentis, háromkerekű MP3-on vezette be az új rendszert az olasz gyártó: így egyrészt jobbak az értékesítési esélyei, másrész hatásosabban palástolni tudja azt a plusz 30 kilogrammot, amit a villanymotor és a vezérlőelektronika jelent, hiszen eleve nagyobb tömegű az alapjármű. Egyedül "Hybrid Charge" üzemmódban nehézkesebb valamivel, mint a sima változat, kiváltképp éles kanyarokban érezni a különbséget. Hála azonban a három keréknek, így sem jelent gondot az irányítása.

Forrás: Motorrevü

Lehetetlen nem észrevenni az akkumulátorok töltöttségi szintjét mutató kijelzőt


Összegzés: Olaszországban már tavaly szeptemberben kezdetét vette az MP3 Hybrid forgalmazása, Európa többi részébe azonban csak tavasszal érkeznek meg az első példányok. Az árára vonatkozóan egyelőre nincsenek pontos információk, ám a Piaggiót ismerve biztosan többe kerül majd, mint hazájában, ahol 9000 eurót kérnek érte.

Értékelés:

Előnyök: Hátrányok:
 • az első sorozatgyártású hibrid robogó
 • zaj- és füstmentesen tud haladni villanyüzemben
 • érezhetően nagyobb a nyomatéka
 • nagyon keveset fogyaszt
 • egyszerűen, hálózati konnektorról lehet tölteni
 • feltankolt állapotában kb. 230 kilogramm a tömege,
  ami rendkívül sok egy 125 köbcentis robogótól
 • nem elég egyértelmű a kezelőszervek használata


A teszt a Motorrevüben jelent meg.

Címlapsztori»

Fotó: Csudai Sándor - Origo Mindenkit átver az új BMW: SUV-nak tűnik, pedig hot hatch - BMW X2-menetpróba A bajor márka szabadidő-autója divatos megjelenésével és élményszerű vezetésével a fiatal korosztálynak szól, kár, hogy a futóművét nem a magyar utakra tervezték.
  Fotó: Gulyás Péter Ennél olcsóbban nem lehet autóversenyezni Kipróbáltam, hogy milyen egy teljesen szériaállapotú öreg kisautóval elindulni egy amatőr versenyen egy teli tank benzin árából. Röviden? Jó móka, bármikor újra ...
hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

FÓRUM

További adatok » Időjárás »