[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] motor> veterán

Ocskay ZoltánszálóceánTitanicCsepel SC

Alkonyi sárgulás - Pannónia P12

2005.03.07., 8:46|Utolsó módosítás:2005. 03. 07., 8:46|

Sokan jelképesnek tartják, hogy miközben a Titanic javában süllyedt a jeges óceánba, az egyik szalonban rendületlenül játszott a zenekar. Tulajdonképpen valami hasonló történt 1974-ben Csepelen is, ahol a motorkerékpár-gyártás befejezéséről szóló döntés ellenére lelkesen folyt a fejlesztés. Az utolsó mohikánnak is nevezhető P12-es történetét Ocskay Zoltán  foglalja össze.

Gyorsan húzzuk ki az első bekezdést a P12-esünkkel kapcsolatos bíráló levelekből: igen, tudom, ilyen szín-összeállítású oldalkocsis motorkerékpár nem is volt. De lehetett volna, és ha jobban megnézzük a fogatot, kár, hogy nem csináltak valami hasonlót Csepelen. Vagy Vácott, az oldalkocsikat készítő MHD gyáregységben. Esetleg félúton, Újpesten, mert ha komolyan vették volna a vásárlókat, akkor nem kapcsol kényszerűségből fekete oldalkocsit a sárga motorjához minden, utasszállító alkalmatosságra vágyó P12-tulajdonos.

A képeinken szereplő, restaurált motorkerékpárt is szólóban vették hajdan, és utólag szerezték be hozzá az oldalkocsit, persze, fekete színben, ahogy elérhető volt, és első tulajdonosa megtartotta a színkombinációt mindvégig. A közel harminc évet közepes állapotban túlélő motorkerékpárt megvásárló új gazda azonban eldöntötte, olyan fogatot készíttet a restauráló Old Motors céggel, amely hajdan nem létezett, pedig jól nézett volna ki.

Az 1958-tól nagy sorozatban készített OK-3 oldalkocsikat, illetve a fejlesztett változatokat csak elvétve fényezték a feketétől eltérő színűre - volt például egy csehszlovák rendelés, amelyben meggyvörös színben kérték a csónakot és a sárvédőt is -, de nem szabad elfeledni, hogy a legtöbb Pannónia feketében készült, így a színtalálkozás természetes volt.

« Előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Következő »

Címlapsztori»

Forrás: Bolla György Ami jó, azon minek változtatni? - Nissan X-Trail 2.0 dCi teszt Szeretne valamit, ami divatos, de mégsem kell megszokni, családias, de egy kicsit macsó is, országútra való, de nem jön zavarba a szőlőhegyen? A Nissan X-Trail még ...
    Forrás: Toyota 80 éves a világ legnagyobb autógyártója "Tökéletesíteni, ésszerűsíteni és főleg a közösség javát szolgálni" - ennek a szellemiségnek a táptalaján nőtt ki nyolc évtizeddel ezelőtt a ma Toyota Motor Corporation ...
    Forrás: Jaguar Rózsadomb expressz - Jaguar E-Pace bemutató Plázakompatibilis méret, sportos menettulajdonságok, családi kirándulásokhoz is elég tágas utastér, és luxuscikk-mércével még elfogadható ár. Négy ok, amiért tarolnak a ...
hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »