[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] motor> veterán

Ocskay ZoltánszálóceánTitanicCsepel SC

Alkonyi sárgulás - Pannónia P12

2005.03.07., 8:46|Utolsó módosítás:2005. 03. 07., 8:46|

Sokan jelképesnek tartják, hogy miközben a Titanic javában süllyedt a jeges óceánba, az egyik szalonban rendületlenül játszott a zenekar. Tulajdonképpen valami hasonló történt 1974-ben Csepelen is, ahol a motorkerékpár-gyártás befejezéséről szóló döntés ellenére lelkesen folyt a fejlesztés. Az utolsó mohikánnak is nevezhető P12-es történetét Ocskay Zoltán  foglalja össze.

Gyorsan húzzuk ki az első bekezdést a P12-esünkkel kapcsolatos bíráló levelekből: igen, tudom, ilyen szín-összeállítású oldalkocsis motorkerékpár nem is volt. De lehetett volna, és ha jobban megnézzük a fogatot, kár, hogy nem csináltak valami hasonlót Csepelen. Vagy Vácott, az oldalkocsikat készítő MHD gyáregységben. Esetleg félúton, Újpesten, mert ha komolyan vették volna a vásárlókat, akkor nem kapcsol kényszerűségből fekete oldalkocsit a sárga motorjához minden, utasszállító alkalmatosságra vágyó P12-tulajdonos.

A képeinken szereplő, restaurált motorkerékpárt is szólóban vették hajdan, és utólag szerezték be hozzá az oldalkocsit, persze, fekete színben, ahogy elérhető volt, és első tulajdonosa megtartotta a színkombinációt mindvégig. A közel harminc évet közepes állapotban túlélő motorkerékpárt megvásárló új gazda azonban eldöntötte, olyan fogatot készíttet a restauráló Old Motors céggel, amely hajdan nem létezett, pedig jól nézett volna ki.

Az 1958-tól nagy sorozatban készített OK-3 oldalkocsikat, illetve a fejlesztett változatokat csak elvétve fényezték a feketétől eltérő színűre - volt például egy csehszlovák rendelés, amelyben meggyvörös színben kérték a csónakot és a sárvédőt is -, de nem szabad elfeledni, hogy a legtöbb Pannónia feketében készült, így a színtalálkozás természetes volt.

« Előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Következő »

Címlapsztori»

Fotó: Szabó Gábor - Origo Vasember autójától még a Z generáció is lehidal - Audi A8 50 TDI teszt Ilyen egy német luxuscirkáló a 21. században: hűvösen elegáns megjelenés, sok kijelző, teljes önvezetés, elringató futómű és tökéleteshez közelítő hajtáslánc. ...
    Forrás: MTI/Bodnár Boglárka Jól vésse be naptárába a műszaki vizsgát! Bő két éve szüntették be a rendszámtáblák matricáit, így tavasszal autók százezreinél jár le a vizsga anélkül, hogy plecsni hívná fel rá a figyelmet. A forgalmiból ...
    Fotó: Gulyás Péter Ennél olcsóbban nem lehet autóversenyezni Kipróbáltam, hogy milyen egy teljesen szériaállapotú öreg kisautóval elindulni egy amatőr versenyen egy teli tank benzin árából. Röviden? Jó móka, bármikor újra ...
hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »