[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] motor> veterán

Ocskay Zoltánmotorkerékpár

Bemutatjuk a korelnököt - Laurin & Klement BZ

2006.01.20., 13:30|Utolsó módosítás:2006. 01. 20., 13:29|

A legöregebb üzemképes hazai motorkerékpárt, annak megmentését, valamint a márka történelmét Ocskay Zoltán mutatja be.

Forrás: Veterán Autó és MotorCsáky Béla és István grófok vendégüléses Laurin és Klement féle motorkerékpárt vásároltak - írja a Magyar Automobil Újság 1907 nyarán. Akkoriban az efféle események nyilván fontosnak számítottak, meg talán ezúton is igyekezett a szerkesztőség jelezni, milyen viharos gyorsasággal terjed a gépjárművek használata, lám, az ország nagyjai is vasparipára cserélik a lovat.

Nem mellesleg a lap azt is megjegyezi: "érdekes, hogy az ifjú Csáky gróf, aki még sohasem ült motorkerékpáron, a szerkezet megmagyarázása után rögtön felülve egy 40 kilométeres próbautat tett meg fennakadás nélkül."

Mindebből világosan látszik, hogy az újságok már száz évvel ezelőtt is hajlamosak voltak idilli képet festeni egy fontosnak gondolt ember kvalitásait illetően.

Abban ugyanis biztosak lehetünk, hogy Csáky István a hevenyészett tájékoztatás után nem értette meg a szerkezet működését abban a korban, amelyben a vidéki gazdaságok háza táján előforduló legbonyolultabb gépezet a cséplőgép volt. Valószínűleg úgy gondolta, nem gépésznek szerződik ő a Laurin & Klement mellé, hanem vezetőnek, elegendő tehát a legfontosabb tudnivalókat megjegyezni.

Amennyiben kerékpározni már tudott, akkor volt ereje az indításhoz szükséges pedálozáshoz, és talán némi fogalma a fék használatáról. További bonyodalom lehetett az említett 40 kilométeres út megtétele mindenféle gyakorlat nélkül, mert a korabeli - legjobb esetben is makadám, de mindenképpen patkószeggel gazdagon hintett - utakon néhány kilométer autózás is fáradságos volt, nem beszélve a kocsisokkal vívott állandó küzdelemről. De félre a rosszindulattal, nézzük, mennyit változott a világ egy évszázad alatt, s "a szerkezet megmagyarázása után rögtön felülve" tegyünk meg 400 méteres próbautat "fennakadás nélkül".

Forrás: Veterán Autó és MotorEgy több mint százéves motorkerékpárra felülni kivételes élmény, az egész szerkezet ugyanis olyan távol áll mindenféle átlagos veterán motorkerékpártól, mint azok egy mai automata robogótól. Nem sértésnek szánom, de ez a jármű leginkább a Dongóra emlékeztet, - szájtáti okoskodók a Laurin & Klement láttán időnként meg is szokták kérdezni: - Ez volt a Dongó őse, ugye? -, mert meglehetősen kilátástalannak tűnő kerékpározás után hallatszanak az első gyenge puffanások.

Helyes a hidegindításhoz inkább állványon hagyni a gépet, és helyben pedálozva kivárni az indulást, utána pedig hosszasan melegíteni. Amikor ezen túl vagyunk, már minden mosoly és kacagás, a Slavia kedvesen pöfögve lendít bennünket előre, és hamar eléri, majd meghaladja a 30 km/h sebességet. Állítólag nem esélytelen a hatvanas tempó sem, de erre nincs elég hely a próba színteréül kiszemelt úton, a fék majdnem teljes hiánya pedig ugyancsak elveszi a bátorságomat.

Forrás: Veterán Autó és MotorKülönösebb gépészkedésre menet közben semmi szükség. Amúgy is úgy gondolom, jobb, ha én itt nem nyúlok semmihez, különben tolhatom majd vissza a hetvenkilós bringát a gazdájához. A bal oldali kormányfogantyú alatt lévő kart teljesen felhúzva bekapcsol a dekompresszor, így könnyen lehet pedálozni, majd a kart elengedve a motor indulásra kész, és ha felpörgött, akkor kissé felhúzva a kart több gázkeveréket adhatunk. Ennyi.

A fék nem hiányzik teljesen, a jobb oldali fogantyú alatt találjuk a fékkart, az első kerékagyon pedig a nagyjából 10 centiméter átmérőjű dobot, amelyre külső szalag feszül. Ez körülbelül annyit ér, mint amikor egy motorcsónakot a vízbe merített tenyerünkkel próbálunk megállítani. Használatával nem gyorsul ugyan a jármű, de ha nagy bajba kerülünk, jobban tesszük, ha erősen földhöz szorítjuk mindkét cipőtalpunkat.

Címlapsztori»

Forrás: Audi Lehet, hogy a vezetőjénél is okosabb? - Audi A6 menetpróba Kizárólag automataváltóval és mild hibrid technikával küldi piacra az Audi a legújabb, C8 kódjelű A6-ost, ami ötméteres hossza mellett tudásával is majdnem mindent visz. ...
    Forrás: Csudai Sándor - Origo A túlsúlyos szupermodell - Lexus LC500h teszt Régóta nem készített olyan szép autót a Lexus, mint az LC, de ezzel a hibrid hajtással nem nyújt akkora élményt, mint amit kinéznénk belőle. Még szerencse, hogy a másik ...
hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »