A tizedik tizes - Kawasaki ZX-10R menetpróba

Vágólapra másolva!
Nem kell állandóan újra feltalálni a szupersportmotort. A Kawasaki is így gondolta ezt, és csak enyhén módosította a ZX-10R-t a 2010-es modellévre.
Vágólapra másolva!

Forrás: Motorrevü

Alig változott valami a motor külsején, csak az avatott szem veszi észre az új modellt
(Még több kép a galériában, kattintson a képre!)

Eddig az volt a szokás, hogy a motorgyártók kétévente megújították szupersportmodelljeiket. Nagyjából mindig ugyanaz volt a recept, vagyis csökkentették a tömeget és fokozták a teljesítményt. Az 1000 köbcentiméteres géposztályban azonban már évek óta nem változik a két fő sarokszám, a tömeg vonatkozásában kicsivel több mint 200 kilogramm, a teljesítmény tekintetében pedig körülbelül 180 lóerő a mérvadó érték.

Nemcsak a haladás megrögzött ellenzőiben és a lassú haladás híveiben merül fel a kérdés az ezresek kiváló menetteljesítményei láttán: vajon van-e értelme a teljesítmény-súly további tökéletesítésének a) egyáltalán, b) a közúti használat sajátosságainak figyelembevételével?

Forrás: [origo]

Jól leolvasható, de egy kicsit szokni kell a műszerfal kialakítását


Minden bizonnyal a Kawasaki illetékesei is foglalkoztak a kérdéssel, ugyanis csak alaposabb vizsgálódás eredményeként lehet rájönni, miben különbözik a 2010-es modellévi ZX-10R az elődjétől. Tény, hogy megújult az idom, de még így is annyira hasonlít a korábbira, hogy könnyű összetéveszteni vele. Ugyanez mondható el a kipufogódobról is: alakja és térfogata azonos, csupán a nyílása és a felülete mutat eltérést a korábbiakhoz képest. Az említettek miatt egyáltalán nem meglepő, hogy igencsak szerény a legfrissebb kiadás újdonságértéke.

A teljesítmény- és a nyomatékgörbe is kísértetiesen egyezik az eddigiekkel; következésképp a mostani változat is igen visszafogottan teljesít kis fordulaton, de amint 6000-nél a zöld tartományba ér a fordulatszámmérő mutatója, bőven bepótolja a kezdeti mulasztást. Ez a fajta sajátos motor-karakterisztika fokozott összpontosítást igényel az olyan kicsi és szűk hegyi utakon, mint amilyenek a teszt helyszínéül is szolgáltak, ugyanakkor tökéletes összhangban áll a Kawasaki márka lényegével. A zöldek mindig egy kicsit gonoszak akarnak lenni, és semmi kétség afelől, hogy ez a 10-es is az.

Forrás: Motorrevü

A kevés újítások egyike a matt, kipufogódob


Sportos üléspozíciójának köszönhetően kellőképpen érezni az első kerék visszajelzéseit. A bemelegedett fék egyértelmű nyomásponttal rendelkezik, kis kézerővel működtethető, továbbá jól adagolható és igen hatásos. Ugyancsak dicséret illeti a futóművet, mert villámgyorsan lehet korrigálni vele az irányt. Dél-Franciaországban, a teszt útvonalán többször is szükség volt erre az úttestet tarkító jégfoltok miatt.

ElőnyökHátrányok
  • jól adagolható, hatékony fék
  • kifinomult és élénk gázadási reakció
  • kompromisszumot mellőző sportosság
  • viszonylag szerény fogyasztás
  • meglehetősen kényelmetlen üléspozíció
  • nem rendelhető ABS
  • nagyon rövid, 6000 kilométeres szervizintervallum

A teszt a Motorrevüben jelent meg.