Májustól lép hatályba az Európai Unió új alapdokumentuma, az amszterdami szerződésMájus elején lép életbe az Európai Unió új átfogó dokumentuma, az amszterdami szerződés. Az okmány az unió bővítésének feltételeit tartalmazza.

Május elsején életbe lép az Európai Unió új átfogó alapdokumentuma, az amszterdami
szerződés. Ezt Brüsszelben jelentették be, miután a megállapodást mind a tizenöt EU-tagország ratifikálta és törvénykezésébe ültette.
Az EU 1997 nyarán kötötte meg és októberben írta alá a szerződést, amely szerint a szervezet ezentúl szorosabbra fűzi szövetségét. A megállapodás eredeti célja az volt, hogy részletezze az EU-t egységesebbé tevő intézkedéseket, és ezzel megteremtse a feltételeit a küszöbönálló bővítésnek. Egybehangzó vélemények szerint az új alapdokumentum inkább csak a bővítés feltételeiről szól, nem a szövetség szorosabbra fűzéséről.
Az amszterdami szerződés többek között azt tartalmazza, hogy az EU intézményes reformjait az első, legfeljebb öt új tagállammal való bővítés során be kell fejezni. Az EU várhatóan júniusi kölni csúcsértekezletén dönt arról, milyen ütemben képzeli el a reformok bevezetését. Tisztázni kell, hogy milyen szerkezete legyen a jövőben a jelentős hatalmi jogkörrel rendelkező Európai Bizottságnak, hogyan oszoljanak meg a döntések meghozásakor alkalmazott, országonkénti szavazati súlyok, és hogyan növekedjék a jelenleg kevés joggal rendelkező Európai Parlament befolyása.
Az amszterdami szerződés ratifikálása másfél évet vett igénybe. Ez szakértők szerint arra utal, hogy a kelet-európai országok majdani csatlakozási szerződéseinek megerősítése sem bonyolódik majd le egy évnél rövidebb idő alatt.
A cseh közvélemény közben egyre kevésbé támogatja, hogy az EU-hoz csatlakozzanak. A vezető cseh politikai pártok és politikusok egybehangzóan azt állítják, hogy a csatlakozásról népszavazás útján kell dönteni. A közvélemény hangulatának alakulása ezért nem mellékes.
(MTI)

Ajánló: